Het was een supergrappig berichtje op Nu.nl gisteren: Chinees bedrijf neemt geen Schorpioenen aan

‘Een Chinees bedrijf dat cursussen Engels aanbiedt, wil geen mensen aannemen met de sterrenbeelden Schorpioen en Maagd. Steenbokken, Vissen en Weegschalen zijn daarentegen wel welkom. Dat schrijft persbureau AFP op basis van de Chinese krant Chutian Metropolis Daily. Volgens een vacature van het bedrijf, dat eerst een adviseur in de arm nam, zouden Schorpioenen en Maagden te humeurig en kritisch zijn. De onderneming, die op zoek is naar onder meer docenten Engels, geeft de voorkeur aan Steenbokken, Vissen en Weegschalen. “Schorpioenen en Maagden ruziën veel met collega’s en kunnen de baan niet lang volhouden”, aldus de adviseur. Het is niet de eerste keer dat een Chinees bedrijf discrimineert op basis van sterrenbeeld. Zo werd een studente eerder afgewezen voor een baan bij een huwelijksbureau omdat zij een Kreeft is. Watermannen en Schorpioenen zouden geschikter zijn voor die baan.’

We kunnen er om lachen. Maar hoe erg is dit? Allereerst kun je je afvragen of het moreel verantwoord is om op grond van astrologie mensen te beoordelen en ze als gevolg daarvan, wel of niet te selecteren. Gevoelsmatig zeg ik ‘nee’. Maar elke sollicitatie is een beoordeling. Mensen die lelijk zijn of te zwaar maken ook minder kans op een baan. Discriminatie op sterrenbeeld is nog tamelijk ‘random’, maar discriminatie op uiterlijk kan minstens zo pijnlijker zijn. Daar zeg ik gevoelsmatig ook ‘nee’ tegen, maar het gebeurt aan de lopende band.

De belangrijkste vraag is: zijn die Chinese adviseurs goed bezig? Als astroloog kan ik eigenlijk alleen maar hard lachen om zo’n oppervlakkig gebruik van de astrologie. Als je de persoonlijkheid wilt aflezen aan de horoscoop, dan geloof ik natuurlijk wel dat dit mogelijk is. Het is mijn vak. Maar dan wel door alle details van de geboortehoroscoop te analyseren en niet een dom etiketje op te plakken op grond van het sterrenbeeld alleen. Het gaat om het complete plaatje. Didactische vaardigheden, zelfvertrouwen, misschien autoriteit, humor: elk teken kan ze hebben, afhankelijk van de mix van de planetaire ingrediënten. En als je astrologie tóch wilt gebruiken, zou je beter ook zou kunnen kijken naar de samenwerking met collega’s, door de onderlinge relaties uit te spitten. De nauwe samenwerking tussen mensen verloopt goed als er stimulerende Mercurius-aspecten zijn, maar als Saturnus de communicatie tussen medewerkers blokkeert, kan een moeizame werksfeer ontstaan. Menig arbeidsconflict zou m.i. voorkomen kunnen worden als astrologie gebruikt zou worden om te bekijken of een nieuwe collega in het team past.