[si-contact-form form=’1′]

Johanna Blok is het pseudoniem waaronder ik astrologie bedrijf, naast mijn normale werk als schrijver en journalist. Ik ben astroloog sinds mijn 15e (en volgens bevriend medium al vele levens ervoor ook, maar daar weet ik zelf niets meer van). Tevens schrijf ik de horoscoop voor een aantal bekende tijdschriften.
Als onzekere puber vroeg ik me af of er een manier zou zijn om de toekomst te voorspellen. Ik haalde in de bibliotheek mijn eerste astrologieboek en ik was verkocht. De herkenning die ik in de planeetstanden vond was enorm en door de jaren heen putte ik op moeilijke momenten veel troost en wijsheid uit mijn horoscoop. Al heb ik ook vaak gescholden op de eeuwige dwarsliggers Saturnus en Pluto. Het werd een levenslange studie, die op dit moment al 34 jaar duurt en die nog steeds geen seconde verveelt.
Het verlangen om de wijsheid en troost die ik zelf heb ervaren door te geven, is de laatste tien jaar steeds groter geworden. Ik heb bovendien gemerkt dat je de energie en kracht van bepaalde stukken in de horoscoop pas goed kunt vertolken als je ze zelf hebt ervaren. De Saturnus-cirkel bijvoorbeeld, die dertig jaar duurt kun je pas echt bevatten, als je een keer helemaal bent rond geweest en dus als je de 30 bent gepasseerd.
De Maansknopen en Lilith begrijp je meestal pas echt als je voorbij de 40 bent. Dat is m.i essentieel en een reden waarom ik de laatste jaren steeds meer op stoom begin te komen, al kreeg ik ook vroeger vaak verbaasde reacties op wat ik uit een horoscoop wist te halen. Toch voelde ik me toen nog niet rijp om er helemaal voor te gaan. Hoe moet je als meisje van 30 een hoogbejaarde dame gaan vertellen over de invloed van Saturnus? Ik denk trouwens dat dit geldt voor alle therapeutische vakken.

Toen ik 18 werd ging ik naar de Universiteit voor een wetenschappelijke opleiding. Astrologie bleef ondertussen mijn nachtelijke en heimelijke liefde. Stiekem volgde ik colleges bij professor Leo Pannekoek van de Faculteit Parapsychologie, bang dat ik betrapt zou worden en als wetenschapper in opleiding niet serieus genomen zou worden.
Parapsychologen hebben het een en ander geprobeerd, maar astrologie laat zich (meestal) niet vangen in wetenschappelijke wetten. Eigenlijk vind ik dat jammer. Daarom probeer ik op eigen houtje zo af en toe toch wetmatigheden in de planeetstanden te ontdekken. Soms kun je de resultaten van dat speurwerk terugvinden in mijn blogs. Het zijn geen keiharde resultaten maar soms vind ik toch opmerkelijke verbanden. En zo hoop ik dat de astrologie een eindje verder komt, al is het maar een beetje.
Vanaf het eind van de jaren tachtig heb ik mogen meemaken dat er ‘nieuwe’ planeten zijn ontdekt, zoals Chiron, Juno en Vesta. Ze hingen natuurlijk altijd al in het zonnestelsel, maar ze werden toen pas voor het eerst gespot. Dat heeft mijn astrologie enorm verrijkt. Vooral over Chiron ben ik erg enthousiast (zie de vele blogs waarin Chiron de hoofdrol speelt) maar Juno is nog in het experimenteerstadium en Vesta vind ik nog niet overtuigend.

Wat houdt dat experimenteerstadium in? Nieuwe inzichten omtrent zo’n planeet probeer ik vaak eerst uit op een kleine groep vrienden/vrijwilligers. Als ik het gevoel krijg dat zij zich er in herkennen, zijn ze rijp en goedgekeurd, dan geef ik ze pas door. Ik vind dat ik dat aan mezelf en mijn cliĆ«nten verplicht ben. Het doen van astrologische uitspraken brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Daar wil ik zo goed als ik kan mee omgaan, zodat ik iedereen zo goed kan begeleiden als binnen mijn vermogen ligt.

Als je bij mij komt voor een consult mag je verwachten dat ik eerlijk, discreet en respectvol met je omga. Ik heb een zeer grondige kennis van de astrologie maar dat betekent niet dat ik uitspraken doe over je sterfdatum, ziektes (daarvoor moet je bij de dokter zijn), of je de loterij wint en over het aantal kinderen dat je krijgt. Dat soort uitspraken helpen je niet verder en kunnen zelfs beschadigend zijn. Astrologie is in mijn ogen een krachtig instrument waarmee je meer inzicht krijgt in wie je bent en waarom je op aarde bent.

We moeten allemaal leren dealen met de onzekerheid die het leven geeft. Ik kan zien in welke sfeer je leven zich bevindt op een bepaald moment. Dat probeer ik te vertalen naar dat wat je helpt: wat je ervan kunt leren en hoe je verder kunt komen.

Opleidingen:
– aanvullende training als coach
– doctoraal Natuurwetenschappen
– astrologie

Aangesloten bij
– Magi Astrologers

%d bloggers liken dit: