Op 21 april 2024 zien we dat Jupiter en Uranus op dezelfde plek staan en op die datum hun krachten maximaal bundelen. De samenstand van deze planeten komt ongeveer elke dertien tot veertien jaar voorbij. De stand wordt vanaf vandaag (2 april) actueel en blijft ‘napruttelen’ tot begin mei.

In 2010 vond deze conjunctie plaats in het egocentrische, dynamische teken Ram, ditmaal vindt hij plaats in het koppige en conservatieve teken Stier: de landbouw, de boeren, de economie, het geld, normen en waarden. Uranus vertegenwoordigt de grote groep, de meerderheid, de massa, de stem van de democratie, ook technische innovaties en ontdekkingen die een revolutie teweeg brengen, zoals internet en indertijd elektriciteit. Uranus stuurt ook rebelse krachten, groepen die in verzet komen, die een revolutie tot stand brengen door hun krachten te bundelen. Uranus loopt sinds 2018 door Stier. Je zou kunnen zeggen dat toen de ‘ruk naar rechts’ flink op gang is gekomen.
Jupiter staat voor de dingen waarin we geloven (religie), voor groei, expansie, hoop, optimisme. Het buitenland, internationale zaken, het overschrijden van grenzen. De eigen cultuur vs de cultuur van de ander. Jupiter bevindt zich sinds mei 2023 in Stier.
De combinatie van beiden brengt onverwachte wendingen met een enorme impact. Individueel en op het wereldtoneel. Het woord paradigmashift past erbij. Bizarre spelingen van het lot die niemand zag aankomen, in goede of kwade zin. Ingegeven door massa’s mensen en of door technologische vooruitgang. Er kan een doos van pandora worden geopend, waaruit schatten en monsters tevoorschijn komen…

Pandora's doos

Pandora’s doos door John William Waterhouse

Op landbouwgebied hebben we de afgelopen jaren een soort conservatieve opstand gezien: de boeren zetten de hakken in het zand. Maar tegelijk zijn er ook ‘uraniale’ innovaties gaande. Denk aan robots die met behulp van AI onkruid wieden, bacteriën die door fermentatie melkeiwitten produceren, waardoor de koe overbodig wordt. Zelfs de opkomst van vleesvervangers zou je kunnen zien als onderdeel van deze revolutie. Boeren denken misschien dat ze de toekomst kunnen tegenhouden door met tractoren massaal de weg op te gaan. Maar als boeren links en rechts worden ingehaald door zuivel en vlees dat uit de fabriek komt en waar geen dier meer aan te pas komt, valt er niets meer te protesteren.

Geld is een echt Stier-thema, en dan vooral het oppotten ervan. We zien de rijken steeds rijker worden, vaak door (handel via) internet. Tegelijk staan armen vanuit de hele wereld aan de poorten van het Westen. We zien dat niet als een revolutie, omdat er geen politieke drijfveer achter zit, maar het zijn grote groepen mensen (Uranus) en we verzetten ons er steeds heviger tegen (Stier).
Op de achtergrond speelt de complete innovatie van het geldsysteem, met bitcoins en andere vormen van artificieel kapitaal. Als de digitalisering van geld doorzet, zijn er grote groepen mensen die niet meer kunnen meedoen aan de economie.

In normen en waarden zien we een soort verpreutsing. We verzetten ons hevig tegen Sinterklaas met regenboog-Piet. Tegelijk is er een enorme bewustwording, een revolutie gaande ten aanzien van seksualiteit en etniciteit, met jongeren die zich niet langer man of vrouw willen noemen. Landen die de besnijdenis van meisjes verbieden en vervolgens weer toestaan. Abortuswetgeving die wordt teruggedraaid in de VS, terwijl het recht op abortus in Frankrijk in de grondwet wordt verankerd. Elke vorm van grotere vrijheid van het individu werkt als een rode lap op de conservatieve Stier.
En dan de landbouwdieren: wil je als rijke samenleving de dieren zo slecht behandelen als wij doen? Bij steeds meer mensen knaagt het geweten, terwijl ze hun tanden in een betaalbaar biefstukje zetten. Dat begint steeds meer pijn te doen.

Als je door je oogwimpers kijkt zou je kunnen zeggen dat Stier zich niet prettig voelt bij alle onrust die planeet Uranus teweeg brengt, dat de Stier in ons zich verzet tegen verandering en zich vastklampt aan ouderwetse ideeën. Maar over twee jaar verhuist Uranus naar Tweelingen en dan is de tijd om te reageren voorbij, dan raakt alles in een stroomversnelling.

Deze maand richt Jupiter het vergrootglas op alles wat met Uranus in Stier te maken heeft. De extremen worden extremer, de innovaties grandiozer, het verzet neemt verder toe, de boeren worden misschien nog bozer, zaken worden opgeblazen tot gigantische proporties (denk aan beide oorlogen).
Maar er is ook die vreemde speling van het lot die ontstaat als Uranus en Jupiter elkaar omarmen. Waardoor ineens alles anders is, een enorme ommekeer in denkbeelden is mogelijk. Dus ik vermoed dat er gekke dingen gaan gebeuren op het wereldtoneel. Dingen die we niet zagen aankomen.

En individueel?
Mensen met planeten tussen 18 en 24 graden van de aardetekens Maagd en Steenbok zullen vooral de prettige kanten van deze stand ervaren. Een lot uit de loterij, iets dat zich oplost, een heerlijke periode waarin je verandering omarmt en daar garen bij spint.

Ook mensen met planeten tussen 18 en 24 graden Vissen en Kreeft kunnen tot zeer vruchtbare initiatieven komen. Er kan iets leuks gebeuren waar ze niet (meer) op hadden gerekend.
Donald Trump: Venus, Saturnus in Kreeft.

Mensen met planeten tussen 18 en 24 graden van de vaste tekens Waterman, Leeuw en Schorpioen kunnen te maken krijgen met de vervelende kanten van deze planeetstand. Er wordt iets opgeblazen. Of dat nu een illusie is of het ego… het is lastig om in te spelen op de verrassingen die het lot voor je heeft, je zou verkeerde inschattingen kunnen maken, achter de verkeerde goeroe kunnen aanlopen.
Volodymyr Zelensky: Maan in Leeuw
Poetin: Pluto in Leeuw
Biden: Mercurius in Schorpioen
Geert Wilders: Saturnus in Waterman
Oekraïne: Maan in Waterman

Mensen met planeten in de vuurtekens Boogschutter en Ram en de luchttekens Weegschaal en Tweelingen merken waarschijnlijk niet veel van deze planeetstand, ze leven vrolijk verder in hun bubbel.

Voor mensen met planeten tussen 18 en 24 graden Stier kan het vriezen of dooien. Ga je mee met de tijd, dan zou je een investering kunnen doen die het fundament vormt voor een welvarende toekomst. Blijf je tegenspartelen, dan zouden ego en portemonnee in de toekomst een flinke deuk kunnen oplopen.
Poetin: Jupiter
Caroline van der Plas: Maan
Israël: Zon

 

%d bloggers liken dit: