Twee weken geleden, op 26 mei verhuisde de planeet Jupiter van het vaste teken Stier naar het bewegelijke teken Tweelingen, waar hij tot juni 2025 zal verblijven.
Jupiter vertegenwoordigt hoop, optimisme, geluk. Alles wat wordt aangeraakt door Jupiter groeit, zet uit. Stier vertegenwoordigt onze normen en waarden. Stier staat ook voor conservatisme, koppigheid, wat de boer niet kent… proberen vast te houden wat je hebt, materialisme, geld en zekerheden.
In het teken Stier beet Jupiter zich vast in deze beginselen. Elke discussie veranderde in een principiële, alles werd grondig overwogen en nog eens overwogen, en nog eens. We hadden de neiging ons vast te bijten, want Jupiter is ook de planeet die fanatisme vertegenwoordigt, de dingen waarin we heilig geloven.

Jupiter in Tweelingen
In Tweelingen krijgt Jupiter een andere lading. Een die luchtiger is, oppervlakkiger zo je wilt en in elk geval veel flexibeler. Als Jupiter in Stier zegt ‘liever een vogel in de hand dan tien in de lucht’, zegt Jupiter in Tweelingen ‘liever tien vogels in de lucht dan één in de hand.’
Wat vandaag waar is, kan morgen niet waar zijn maar dat geeft helemaal niks, dingen veranderen nu eenmaal. Zoals de wind waait, waait mijn jasje. Problemen worden niet vanuit de onderbuik benadert, ze worden gewoon weggelachen. Of pragmatisch aangepakt, gebaseerd op feiten. Alleen… die feiten kunnen elkaar tegenspreken, waardoor een soort besluiteloosheid ontstaat en uiteindelijk niets wordt besloten of opgelost. Information overload en opportunisme zijn ook termen die horen bij Jupiter in Tweelingen. Goed idee, maar we hebben eerst meer informatie nodig. Belangrijke vraagstukken kunnen blijven liggen omdat we achter de waan van de dag aanlopen. Een vrolijke en optimistische stand is Jupiter in Tweelingen wel, maar de ernst van zaken kan onderschat worden of verloren raken in een berg papier.

Jupiter in Tweelingen is verder een enorme steun voor schrijvers, docenten, studenten, journalisten en mensen die op een andere manier bezig zijn met informatie en communicatie. Die mensen zien hun invloed en mogelijkheden toenemen (ondanks een BTW-verhoging op kranten en boeken en bezuinigingen bij de NPO… Zouden die er echt komen?).
Ook mensen die geboren zijn onder het teken Tweelingen (en de andere luchttekens Waterman en Weegschaal) gaan een toptijd tegemoet, waarin ze de kans krijgen om hun dromen waar te maken, mits ze die kans grijpen natuurlijk. Een beetje overmoed kan erbij horen, overspannen verwachtingen ook. Maar van alle mooie kansen die voorbij komen, zijn er altijd wel een paar die tot concrete resultaten leiden, waardoor de luchttekens een fijne periode tegemoet gaan.

Jupiter en Pluto
Er is in de eerste drie weken van juni nog een andere kracht die zich met Jupiter bemoeit. Een die korter duurt maar wel veel dieper ingrijpt. Jupiter smeedt een krachtig verbond met Pluto. Dan kunnen de dingen waarop we hopen, waarin we geloven, waaruit we kracht putten een bijzonder sterke transformatie ondergaan want Pluto zorgt ervoor dat de onderste steen bovenkomt.
Pluto is helemaal niet oppervlakkig of vrolijk. Hij dwingt ons om de diepte in te gaan. Pluto bemoeit zich met zaken van leven op dood, over ingrijpende ervaringen en trauma’s. Dan kunnen er op wereld- en persoonlijk niveau belangrijke en diepgaande veranderingen plaatsvinden. Vastgeroeste patronen kunnen doorbroken worden. Vooral religieuze en culturele overtuigingen kunnen een shift maken die niet cosmetisch is, maar diep van binnen wordt gevoeld. Verandering dus, met een hoofdletter. Hopelijk brengt dit doorbraken in de landen waar wrede en zinloze oorlogen worden gevochten.

Als Jupiter en Pluto hun krachten bundelen, ontstaat vaak ook een enorm economisch energieveld. Jupiter brengt namelijk groei en Pluto vertegenwoordigt financiële supermacht. Mensen die tijdens zo’n monsterverbond worden geboren hebben een grotere kans om een financieel voorspoedig leven te leiden. Ze zijn beter dan anderen in staat om strategisch te denken en gecalculeerde risico’s te nemen.
Houd de beurzen en banken de komende weken in de gaten. Besef dat het niet mogelijk is dat iedereen tegelijk rijker wordt, dit aspect zal eerder betekenen dat de kloof tussen arm en rijk weer een stuk dieper wordt. Neem gerust financiële risico’s als je je bevindt aan de comfortabele kant van de kloof, maar is dat niet het geval besef dan: wat te mooi klinkt om waar te zijn, is dat ook. Dan is het beter elk risico te mijden.

Dit aspect kan overigens ook een sterke invloed hebben onze leiders. Je zou kunnen zeggen dat eerlijke en oprechte machthebbers geholpen worden en dat duistere machthebbers te maken krijgen met tegenwerking. Ook kunnen ongemakkelijke waarheden over onze leiders aan het licht komen. En, een opsteker voor de nieuwe minister-president, het helpt mensen die een leiderschapsrol aangaan of die projecten starten die anderen moeten inspireren en motiveren.