Een korte terugblik op het overlijden van Navalny (4 juni 1976 – 16 februari 2024). Daarvoor heb ik gebruik gemaakt van zijn progressieve horoscoop, die laat zien waar hij in zijn ontwikkeling als mens stond. Die heb ik gerelateerd aan de transiterende planeten.

Was hij bestemd om politicus te worden? Diegenen die het machtsspel goed spelen hebben vaak een (progressief) aspect tussen Pluto en Saturnus, waardoor machtslust, geduld en zelfbeheersing zich samensmeden tot een krachtige energie. Dat aspect (een sextiel tussen Pluto in Weegschaal en Saturnus in Leeuw) begon zich in de progressieve horoscoop van Navalny te vormen en zou in 2030 actief geworden zijn, dat wil zeggen dat de orb kleiner is dan 3 graden. Je zou kunnen zeggen dat zijn politieke kwaliteiten niet genoeg tijd hebben gekregen om tot volle wasdom te komen.

Rond zijn overlijden maakte Saturnus in Vissen een inconjunct aspect met zijn (progressieve) Pluto. Dat inconjunct is een lastig aspect, een situatie waar je geen grip op hebt. Dan loop je tegen de grenzen aan van de powers that be(autoriteit) niet door een openlijke confrontatie, maar door een onzichtbare tegenwerking. Of dat gif is geweest of het eindeloze mishandelen door Poetin waardoor Navalny’s hart het heeft begeven zal uitgewezen moeten worden, maar het zou me niet verbazen als we daar nooit zekerheid over krijgen.

De transiterende Pluto (de grote transformator) maakte op dat moment een oppositie met Navalny’s progressieve Zon (zijn levenskracht) en Saturnus (zijn autoriteit). Hard tegen hard. Maar in de dagen van zijn overlijden, werd dit aspect nog eens aangewakkerd door een snelle transit van de gewelddadige planeet Mars. Dat kan net het lont in het kruidvat zijn geweest.

Pluto maakte ook een vierkant met Navalny’s Uranus, die zijn rebelse en vrijheidslievende kant vertegenwoordigt. Dan ben je een ware voorvechter van de vrijheid, maar je bent ook een titanenstrijd aangegaan die je niet kunt winnen. Tel daarbij op dat Navalny’s Noordelijke Maansknoop (zielsbestemming) in het confronterende, alles of niets teken Schorpioen staat en dan begrijp je dat er geen andere uitweg voor hem was dan zijn leven ‘geven’.

Wat deed Neptunus op dat moment? Die maakte een driehoek met de progressieve Zon van Navalny en een sextiel met zijn Jupiter. Dan sterf je niet alleen als martelaar, je overlijden betekent ook dat je ‘opgelost’ wordt, dat je mag toetreden tot het rijk van de goden, opgenomen in Nirwana. Voor de democratie in Rusland is het overlijden Navalny een groot verlies, maar je zou kunnen stellen dat het voor Navalny een verlossing is.

Klik hier voor een pdf van de horoscooptekening:

Navalny 16 februari