Planetaire invloeden overstijgen vaak de sterrenbeelden. Dan geven ze iedereen een duwtje in dezelfde richting, groot of klein. In januari voelen we hoe Neptunus en Saturnus op gespannen voet staan met elkaar. Een maand van innerlijke twijfel en wijze inzichten.

5657593_sNeptunus is de planeet die ons in contact brengt met een groot gevoel van liefde voor het Goddelijke en voor alles wat leeft, mens en dier. Hij ondersteunt ons als we grote offers brengen voor anderen. De liefde van Neptunus is helend en heilzaam. Maar soms maakt Neptunus dat we de dingen mooier zien dan ze zijn. De mantel der liefde… Neptunus maakt ook dat we willen vluchten naar een roze wolk.
Saturnus is de vertegenwoordiger van tough love. Hij helpt ons verantwoordelijkheid nemen en grenzen te stellen, keuzes te maken, de realiteit te zien. Hij geeft ons zware lessen waarvoor we niet kunnen weglopen.

Zware jongens
Nu deze twee ‘zware jongens’ in januari met elkaar in discussie zijn, voelen we dat we een beter evenwicht moeten zien te vinden tussen onze softe en onze harde kant. Orde en discipline zijn belangrijk om aardse zaken te bereiken, zoals geld, een huis of een carrière maar als deze zakelijke structuren de overhand nemen, wordt het een kil bouwwerk waarin we ons opgesloten voelen.
Dan missen we de liefde en de empathie van Neptunus. We voelen ons leeg. Maar laten we ons verleiden door Neptunus en dansen we in een droomtoestand door het leven en vergeten we onze voeten op aarde te zetten, dan kan het een rommeltje worden. Dan worden rekeningen niet betaald en blijkt het toch meer om materie te gaan dan we leuk vinden. Als we alles weggeven, liefde en geld, zonder grenzen te stellen, dan verliezen we onszelf en kunnen we slachtoffer worden van onze eigen illusies.

Handen en voeten
Deze maand voelen we de confrontatie tussen deze uitersten. We worden uitgenodigd onze spiritualiteit handen en voeten te geven. Dat kan door vrijwilligerswerk te doen. Of meditatie te verenigen met discipline, zodat het niet blijft bij goede voornemens alleen. Gaat dat makkelijk? Nee. Er moet iets veroverd of overwonnen worden. Een innerlijke weerstand. Maar we hebben absoluut het vermogen om dat te doen.
Sommigen zullen voelen dat de materie hen in zijn greep heeft. Dat dit ze ongelukkig maakt en onvrij. Ze voelen deze maand een diepe noodzaak minder materialistisch te zijn en de dingen met gevoel te doen. Keuzes te maken die niet alleen in belang van het zelf zijn, maar ook in het belang van de anderen. Of zelfs de mensheid. Dat gaat natuurlijk niet meteen van een leien dakje.

Traagheid
Het is griezelig om je zekerheden op te geven voor een vaag ideaal. Maar als je het waagt brengt het een enorme voldoening met zich mee. Het voelt goed om goed te doen, om je in te zetten voor anderen. Maar alleen als je jezelf blijft en je grenzen kent. De wijsheid die dit aspect ons brengt is enorm. We ontmoeten anderen die ons op een soms pijnlijke manier confronteren met onze hardheid of juist met onze zachtheid. Dat zet ons aan het denken en helpt ons om betere keuzes te maken.
Het is een aspect dat nogal wat ‘traagheid’ in zich heeft. Alles gaat langzaam en het is moeilijk om snel te handelen. De energie lijkt weg te sijpelen en soms voelen we ons wat somber, de stemming kan negatief zijn. We missen de puf om elkaar op te peppen. Maar dat hoeft niet erg te zijn. Als we dat introverte gevoel benutten voor introspectie: dan kunnen we bronnen van innerlijke wijsheid aanboren. Bovendien: de inzichten die we nu opdoen blijven lang nagalmen.

Vissen en Steenbokken
Vooral Steenbokken en Vissen ervaren de energie van dit aspect. Zij vibreren meer dan anderen op de energie van Saturnus en Neptunus. Zij zijn ook complementair aan elkaar. Als Vissen maar wat rondzwemt is Steenbok graag de vissenkom. Het is geen makkelijke relatie die deze tekens hebben, maar ze hebben elkaar nodig. Vissen verzacht Steenbok en Steenbok geeft Vissen structuur. Hetzelfde geldt voor Saturnus en Neptunus.

%d bloggers liken dit: