In april nodigen de planeten ons uit om te kiezen voor een gezonde geest in een gezond lichaam. De energieke en fysieke Mars maakt deze maand een vierkant met de spirituele en liefdevolle energie van Neptunus. Een vierkant is een lastig aspect waar een uitdaging inzit. Maar ook eentje die ons helpt de onderliggende problemen op te lossen. We worden uitgenodigd om lief te zijn voor ons lichaam. We kunnen ook voelen dat dit nodig is, als we goed opletten. Maar als we dat gevoel negeren, laat het lichaam van zich horen. Daardoor kunnen deze maand veel mensen geconfronteerd worden met klachten of kwaaltjes. Het hoeft helemaal niets ernstigs te zijn. Eerder zijn het dingen waarmee je best kunt verder leven, maar die je toch irriteren. Allergieën en overgevoeligheden spelen bijvoorbeeld op. Er kan sprake zijn van een diepere betekenis: je lichamelijke gesteldheid wil misschien iets zeggen over je psychische toestand. Eczeem bijvoorbeeld, kan erop wijzen dat je emotioneel letterlijk niet goed in je vel zit. Het kan ook zijn dat je niet goed naar je lichaam luistert en het overlaadt met dingen die niet goed voor je zijn zoals koffie, suiker, roken of alcohol. Dan komt deze maand een keerpunt, omdat je het niet goed meer voelt om dat te doen. Een soort weerstand van binnenuit.
En dat maakt het een uitstekende maand voor een soort detox, voor het afzweren van een vervelende verslaving. Maar het lukt alleen die te overwinnen als je kunt doorgronden waarvoor het ongezonde gedrag een bliksemafleider is. Is dat stress, ongenoegen, woede, verdriet? Mars en Neptunus helpen je om gezonder te worden in april, maar alleen als je radicaal eerlijk bent tegen jezelf.
Tai-Chi-GroupVerder is het niet goed om met veel power te sporten of je lichaam ‘af te straffen’. Je hebt juist behoefte aan zachtheid en aandacht. Yoga, meditatie of tai chi zijn de ‘sporten’ die nu heilzaam zijn. Het gaat niet om competitie, het gaat om in contact komen met je lichaam.
Je seksualiteit (die onder Mars valt) kan ook problemen geven. Als je gaat voor de kick, de aandacht en de prestaties kan het vrijen erg onbevredigend verlopen. Neptunus wil juist dat je de zachtheid zoekt. Dat kan ongemakkelijk voelen, maar mensen die bezig zijn met tantra en andere vormen van spirituele seksualiteit, ontdekken dat april hen verder helpt, nieuwe inzichten en ervaringen geeft.
Veel mannen worden geconfronteerd met de negatieve gevolgen van machogedrag of juist van te zacht of toegeeflijk zijn. Ze merken dat vrouwen eisen dat ze hun ware gezicht laten zien. Het gaat daarbij niet om stoer doen, maar om innerlijke kracht, weten wat je wilt, verantwoordelijkheid nemen. Veel mannen worstelen hiermee en dat heeft impact op de manier waarop liefdesrelaties zich in april ontwikkelen. Belangrijk is dat we de ander toelaten en ons ware gezicht laten zien. Dat geldt voor iedereen maar vooral voor mannen is dat een opdracht.

Dit aspect heeft bij uitstek vat op mensen die geboren zijn onder het teken Vissen en onder het teken Ram. Vooral voor Ram is dit een bepalende periode, waarin hij soms het gevoel heeft de weg kwijt te zijn of illusies en dromen na te jagen die nooit waar zullen worden.
Dan kan het lastig zijn weer vat te krijgen op jezelf, te erkennen dat je verkeerd zat. Maar als je in eerlijkheid naar jezelf kijkt, open staat voor kritiek, komt deze maand ook het moment dat je weer lekker in je vel zit en weer op en top je energieke zelf bent. Vissen kan deze maand door schade en schande leren dat hij gewoon zichzelf mag zijn en voor zichzelf mag opkomen. Dat is even eng misschien maar het resultaat is bevrijdend!