Op 25 maart 2017 was de Dag van de Professionele Astrologie. Happinez vond dit een goede aanleiding om mij een paar vragen te stellen over mijn vak. De antwoorden geven een mooie samenvatting van wat ik doe en hoe ik astrologie zie. Dit interview werd geschreven door Dorien Vrieling en verscheen eerder op www.happinez.nl

Wat is astrologie eigenlijk? Voor mij is astrologie onderdeel van het mysterie van het leven. Ook al heeft het best een wetenschappelijk imago, je kunt geen harde bewijzen vinden dat horoscopen kloppen. En toch ervaren veel mensen dat wel zo, ik ook. Volgens Gustav Jung, een beroemde psycholoog die veel invloed heeft gehad op de astrologie, was de wereld die we zien een projectie van wat in onszelf is. Jung geloofde sterk in synchroniciteit, de samenhang tussen alles wat leeft. Wat er op aarde gebeurt, gebeurt ook in de kosmos. De planeten beïnvloeden ons dus niet, maar aan de planeten kunnen we zien wat er bij ons speelt.

Meerman met drietand, het Neptunus-symboolLigt alles wat er in het leven gebeurt volgens de astrologie al vast? Nee. Maar als astroloog kun je wel zien dat iemand in een fase zit waarin hij een keuze kan maken, dat hij daar klaar voor is. Dan zie je namelijk iets met de planeten gebeuren.

Is het ingewikkeld om astrologie te beoefenen? Tegenwoordig kun je de berekeningen door een computer laten doen, dus dat is niet meer zo moeilijk. Ik doe al 38 jaar aan astrologie, en in al die jaren heb ik veel geleerd. Hoe meer horoscopen je onderzocht hebt, hoe meer mensen je op consult hebt gehad, hoe meer inzicht je verwerft. Levenservaring helpt ook mee. Net als bij een psycholoog die relatietherapie geeft: een jonge psycholoog die net van de universiteit komt, weet eigenlijk bijna niets. Natuurlijk leer je ook uit boeken –ik heb eindeloos boeken over astrologie doorgewerkt – maar de theorie gaat pas leven in het echt.

Heb je een bepaalde gave of talent nodig om astroloog te worden? Het is belangrijk dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander. Maar je moet ook analytisch zijn, en plezier hebben in analyseren. Uit een grote hoeveelheid gegevens destilleer je een rode draad. Je hebt steeds duizenden feitjes, en door je oogwimpers kijkend doe je op basis van al die feitjes een gerede gok.

Hoe gaat een astrologisch consult bij jou? Meestal trek ik er twee uur voor uit, tenzij iemand een heel concrete vraag heeft. Ik begin met een soort ‘bijsluiter’: ik vertel de cliënt dat hij ten allen tijde zelf moet blijven nadenken, en dat ik geen concrete voorspellingen doe over een sterfdatum of dergelijke. Dan begin ik te vertellen, en gaandeweg ontstaat er meer een dialoog. Maar ik kan ook heel veel vertellen zonder input van de cliënt, afhankelijk van iemands wensen.

En dat alleen op basis van iemands geboortedatum? Ja. Daar kan ik heel veel uit afleiden. Ik noem het niet voor niets een ‘gerede gok’, die ik doe: voor een groot aantal mensen zal het kloppen wat ik vertel, maar niet voor allemaal. Er is altijd een bepaalde marge. Soms denken mensen dat ik dingen vóel, maar het heeft niets met helder zien of helder voelen te maken. Maar door veel aan astrologie te doen en veel verschillende mensen te ontmoeten, ga je overeenkomsten en grote lijnen zien. Als iemand op een verjaardag zegt: ‘raad mijn sterrenbeeld eens’, heb ik soms geen idee, maar vaak ook wel – gewoon omdat hij of zij me aan een eerdere Stier of Weegschaal doet denken.