Deze zomer was het vijftig jaar geleden dat de beroemde chimpansee-onderzoekster Jane Goodall (3 april 1934) voor het eerst haar voeten op de Afrikaanse aarde zette. Het was in Tanzania. Ze is een pionier wat betreft het onderzoek naar dieren in het wild, ze is een voorvechter voor de rechten van dieren en door haar geduld en toewijding, ontdekte ze dat chimps werktuigen gebruiken.
Wat heeft zo’n bijzondere vrouw voor een horoscoop vraag ik me dan meteen af. Je moet nogal wat lef hebben en gedreven zijn om als jonge vrouw te kiezen voor een leven in je eentje in de jungle, je moet sterk zijn, onafhankelijk en nog veel meer.

Ik zal een aantal onderdelen uit haar horoscoop toelichten, die m.i. verklaren waarom ze het zover kon schoppen op zo’n uitzonderlijk gebied.

De Zon (ego) maakt een belangrijk aspect met Mars (wilskracht, energie) en Jupiter (optimisme, idealisme). Dat wijst erop dat Goodall een enorme powerhouse is voor wie geen berg te hoog is. Ze durft alles en kent geen angst, bovendien zorgt de dosis zelfvertrouwen en ‘overschatting’ die dit aspect met zich meebrengt dat ze over haar grenzen durft te gaan.

Lilith (een uitzonderlijke paranormaal of intuïtief talent dat meestal pas later in je leven actief wordt en dat in de jonge jaren juist voor verwarring en problemen zorgt op het gebied waarop het actief is) staat in Kreeft conjunct Pluto en vierkant Jupiter. Dat betekent dat ze emotioneel heel sterk was in het aanvoelen van mensen, zo sterk dat het haar soms angst aanjoeg. Ook was er iets zwaars en moeilijks aan de verbondenheid met haar moeder(figuur). Het vinden van een plaats waar ze zich ‘thuis’ voelt is voor haar een enorme opgave geweest. Vandaar misschien de keuze om ver van je geboorteplaats, in afzondering in de jungle te gaan wonen. Veel mensen die ik ken met deze stand, zijn op enig moment in hun leven dakloos of zonder vaste woonplek. Jupiter voegt er iets grenzeloos aan toe, dus dan moet je heel ver, naar de andere kant van de wereld, om jezelf te vinden.

Ik weet het, we hebben het nog niet over apen gehad, nog even geduld.

Haar Noordelijke Maansknoop bevindt zich in Waterman en maakt een conjunctie met Saturnus. Waterman betekent dat je in dit leven op zoek gaat naar vrijheid en onafhankelijkheid maar ook een sociaal gezicht wilt laten zien. Voor vrouwen betekent het bovendien dat ze traditionele ideeën over de rol van man en vrouw moeten afschudden. Het is een emanciperende stand.
Weinig vrouwen van haar generatie bereikten zo’n bijzondere maatschappelijke en wetenschappelijke positie, dus dat is duidelijk.

Dat zwaargewicht Saturnus van zich laat spreken maakt bovendien dat ze het geduld en de grondigheid heeft voor wetenschap en dat ze daarbij het gevoel heeft gehad dat ze verantwoordelijkheid moest nemen (voor de emancipatie van zichzelf en van de aap, zou je kunnen zeggen).

Maar waarom apen? Waarom geen mensen? Goodall heeft de planeet van communicatie volkomen geïsoleerd in het teken Vissen staan. Dat maakt je extreem gevoelig maar ook geremd in het contact van mens tot mens. Je bent weliswaar geen autist, want je pakt met je emoties alle nuances op, maar het contact gaat je moeilijk af. Waarom? Omdat mensen totaal andere dingen zeggen dan ze voelen… Maar iemand met Mercurius in Vissen voelt in zijn lichaam hoe het echt zit en raakt daar volkomen van in de war. Deze mensen hebben vaak het idee dat ze met dieren makkelijker contact kunnen maken, omdat het dan gaat om subtiele lichaamstaal, iets wat ze van nature veel beter begrijpen, dan loze woorden.

Omdat ze een sociale missie te vervullen had, moesten het dieren worden die toch heel dicht bij de mens stonden (mensapen). Waarschijnlijk ligt diep daarachter verscholen een poging emotioneel moeilijke ervaringen in haar eigen jeugd te doorgronden. Dus mensen begrijpen door eerst apen te begrijpen. En daarmee heeft ze meteen heel erg veel voor de apen kunnen doen.