Gisteravond heb ik de dvd zitten kijken van Into The Wild, de verfilming van een waargebeurd verhaal over Chris McCandles, die op zekere dag alles achter zich laat, en met alleen een rugzak door Amerika trekt met als doel Alaska. Hij wordt gaandeweg steeds extremer in zijn verlangen om primitief te leven, zijn overlevingsdrang tot het uiterste te testen. Uiteindelijk sterft hij in een verlaten bus aan uithongering. Verdrietig, maar ook zo mooi. Ergens hebben we misschien allemaal dat verlangen wel, om tot het uiterste te gaan. Maar dan merken we dat we elkaar nodig hebben en dat er in je eentje niets aan is. Zoals ook een van de laatste aantekeningen van Chris die men heeft gevonden. Geluk is alleen maar de moeite als je het kunt delen.

Omdat het een waar gebeurd verhaal is, vroeg ik me af wat er astrologisch aan de hand moet zijn geweest met Chris. Waarom zocht hij zo’n extreem lot op? Aan het eind van de film laat men zijn geboortedatum zien: 12 februari 1968.

Onze lotsbestemming heeft alles te maken met de stand van de Noordelijke Maansknoop. Die staat bij Chris in het teken Ram. Mensen met deze stand van de Noordelijke Maansknoop voelen de innerlijke drang om fysiek tot het uiterste te gaan, zichzelf volkomen te bewijzen dat ze het alleen kunnen. Ze willen zich losmaken van het tegenoverliggende teken: Weegschaal, dat te maken heeft met relaties, samen delen, liefde.

Meestal zullen deze mensen teleurstellende ervaringen hebben wat liefde betreft. Chris was vreselijk teleurgesteld in het vechthuwelijk van zijn ouders. Bij andere mensen met de Noordelijke maansknoop in Ram, zie ik vaak dat ze codependant worden in relaties, zichzelf verliezen in de ander en een partner opzoeken die de pure overlevingsdrang, die egoïstische agressie vertegenwoordigt. Ze cijferen zich volkomen weg, tot ze eindelijk hun eigen bron aanboren en zeggen: nu kies ik voor mezelf. Ik kap er mee. Daarna blijven ze vaak alleen, of kiezen een relatie die alleen hun seksuele behoefte bevredigt, maar ze zullen zich niet meer zo snel verliezen in een ander.

Maar de meesten zullen – gelukkig – niet in Alaska gaan zitten om daar te overlijden. De meesten leven een prima leven.

Toen Chris zijn avontuur begon, was hij 23 en net afgestudeerd. Hij had eigenlijk alleen maar ervaring met de relaties van zijn ouders. Die was niet erg positief, maar waarom was zijn reactie zo extreem, zo rigide?

In de buurt van (conjunct met) zijn Noordelijke Maansknoop staat de planeet Saturnus. Dat is de planeet die te maken heeft met het (nood)lot, met jezelf verplichtingen opleggen, puur voor de vorm. Of je het nu leuk vind of niet, of het nu comfortabel is of niet, je moet doen wt Saturnus je oplegt. Al is het een dramatisch lot wat je te wachten staat, je doet het. Want je hebt de afspraak gemaakt, met jezelf of met het leven. En al is het moeilijk en bijna onmenselijk, je zet door. Dat is de energie van Saturnus. Koppel die aan een Noordelijke Maansknoop en je begrijpt waarom Chris zover ging.

Saturnus heeft overigens ook alles te maken met KOU, dus dat hij dat extreme klimaat in Alaska opzocht om zichzelf te beproeven is nog frappanter en voor mij het zoveelste bewijs dat je bijna alles wat er in iemands leven gebeurt, letterlijk kunt teruglezen in de sterren.