Laatst een leuke film gezien op tv, waarin een mooi astrologisch thema werd uitgewerkt. How Stella Got Her Grove Back gaat over een vrouw die veertig is en verliefd wordt op een twintig jaar jongere man. Ondertussen verliest ze haar baan en overlijdt haar beste vriendin. Het leven stelt haar voor de keus: kies je nu eindelijk voor de bestemming van je hart (haar jongere geliefde, haar passie meubelmaken) of voor zekerheid (een nieuwe vette baan in de financiële sector).

Astroloog Bastiaan van Wingerden heeft drie lijvige boeken geschreven over deze crisis, die iedereen in een of andere vorm meemaakt rond zijn 35 – 40e. Het gaat erom je ‘pluto te kraken’. Het komt erop neer dat je je diepste angsten en obsessies confronteert, een soort emotionele grote schoonmaak ondergaat en vervolgens langzaam aan definitief op koers raakt met je leven. Daar gaan wel een paar jaartjes over heen. En het zijn beslist geen makkelijke jaartjes, weet ik uit ervaring van vriendinnen en cliënten (die juist dan behoefte hebben aan astrologische raad).

Het kraken van Pluto kan allerlei gedaantes aannemen. Het gaat mis op je werk, een familielid wordt ernstig ziek, er komt een nieuwe lover die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Maar wat er ook gebeurt, het zijn geen situaties waar je zo maar even ‘los’ van bent. Loslaten, een rot woord misschien, naar dat is nu juist wat je dan zult moeten leren. Een ander ding wat mensen rond die leeftijd vaak oppakken (ook om de emotionele chaos de baas te worden) is hun spirituele ontwikkeling. Contact zoeken met een hogere macht (boeddha, God of De Natuur) en vanuit die bron putten voor meer wijsheid en een levenshouding met meer rust en evenwicht. De meeste mensen komen dan ook uit deze crisis vele malen rijker dan ze erin zijn gegaan. Net als Stella. En een stukje meer op koers, richting hun ware levensbestemming, die astrologie ze kan helpen vinden.

Lukt dat niet, dan krijg je de crisis nog een keer voor de kiezen, misschien rond je 53e. De kosmos heeft heel veel geduld met ons en stuurt net zo lang de ervaringen die we nodig hebben, tot we eindelijk de les hebben geleerd waar we aan toe zijn.