Dat vroeg een cliënt laatst aan mij. Ik wil niet zo arrogant zijn dat ik denk dat ik daar het laatste woord over kan zeggen. Ik ben ook maar een mens. Wel kan ik iets vertellen over de visie die binnen de astrologie is ontwikkeld over onze bestemming.
Wij astrologen kijken vooral naar de stand van de Noordelijke Maansknoop. In welk teken is die geplaatst en met welke planeten is die Noordelijke Maansknop verbonden. Ik ben de laatste tijd erg geboeid geraakt over de rake uitspraken die je daarmee kunt doen.
Soms worstelen mensen enorm met het vinden van die bestemming, want de opdracht die we meekrijgen is lang niet altijd makkelijk. Misschien moet je wel leren om op je eigen benen te gaan staan en dan belandt je net zolang in rottige relaties tot je het wel uit je hoofd laat om er weer aan te beginnen. Of omgekeerd. Misschien ben je geboren met zoveel angst om een echte verbinding aan te gaan, dat het aangaan van een echte relatie maar niet wil lukken. Steeds houd je een achterdeurtje open. Tot de omstandigheden ervoor zorgen dat je echt geen kant meer uit kunt en wel in zee moet gaan met Die Ene.

Er zit wel altijd een element in van twee uitersten combineren. Zelfstandig willen zijn maar toch relaties aan durven leren gaan. Of heel afhankelijk zijn en toch op je eigen benen moeten leren staan.
Of misschien ben je iemand die altijd als een grijze muis probeert om in de groep te passen, te doen wat hoort. En dan is de opdracht jezelf te laten zien, je creatieve kant te ontwikkelen.
Daarom is ook de Zuidelijke Maansknoop heel belangrijk. Dat is de tegenpool van de Noordelijke Maansknoop. Daarin zit bij wijze van spreken de emotionele bagage uit vorige levens en vroege ervaringen (als je in reïncarnatie gelooft tenminste…).
Het is de kunst in dit leven die twee tegenpolen te verenigen. Voor de een is dat een koud kunstje. Als je Noordelijke Maansknoop in Leeuw staat en je hebt al vijf planeten in Leeuw staan bijvoorbeeld. Iemand met die stand weet misschien al als driejarige wat ze wil worden. En dat doet ze ook, want het is zo klaar als een klontje.
Iemand die veel planeten bij zijn Zuidelijke Maansknoop heeft staan, voelt zich daarentegen erg comfortabel met zijn oude gedragingen. Daardoor ontbreekt de prikkel om uit zijn of haar veilige zonde te stappen. Zo’n leven verloopt vanzelfsprekend, maar ergens knaagt voortdurend het gevoel dat je niet bezig bent om je levensbestemming te vervullen.
Dat geeft het vage gevoel dat je faalt, hoewel alles uitstekend kan gaan. En daar kun je wat onbestemd unhappy van worden.
Maar zelfs al bak je niets van je lotsbestemming, ook dat is een beetje je lot, dus treur niet. Je krijgt misschien wel weer een volgend leven waarin je het goed kunt aanpakken. Op het karmarad krijg je steeds nieuwe rondes, nieuwe kansen…