De nacht van de volle maan is volgens verhalen de nacht waarin weerwolven rondspoken, mensen gek worden, geboortes plaatsvinden en moorden worden gepleegd. Het idee dat er iets aan de hand is met volle maan is hardnekkig. In mijn praktijk zijn het vooral Kreeften of mensen met veel planeten in het teken Kreeft die aangeven dat ze zich anders, onrustig of emotioneler voelen met Volle Maan. Onlangs heeft de Zwitserse psychiater Christian Cajochen zich over de volle maan gebogen en wat zag hij? Met volle maan slapen mensen slechter dan normaal! Dertig vrijwilligers kwamen een tijdje overnachten in het laboratorium. ’s Nachts werden hun hersengolven en oogbewegingen gemeten. Ook keek de psychiater naar hun hormoonspiegels. Rond volle maan was de slaap 30 procent minder diep dan anders, het duurde gemiddeld vijf minuten langer om de slaap te vatten en er circuleerde minder van het slaaphormoon melatonine in hun bloed.

De onderzoeker is enthousiast omdat het de eerste keer is dat er bewijs is gevonden voor de relatie tussen menselijk gedrag en de maan. Men denkt dat de maan van oudsher verantwoordelijk is geweest voor het synchroniseren (onderling afstemmen) van menselijk gedrag. Bij andere zoogdieren is bekend dat de voortplantingscyclus gelijk opgaat met de maan. Bij mensen is dat overigens ook bekend, alleen niet bewezen. De vrouwelijke cyclus gaat gelijk op met de maan, zoals veel vrouwen uit ervaring weten.

shutterstock_148018754

Wat kunnen we hiermee? De Maan opnieuw waarderen! En op een dieper niveau beseffen waar hij voor staat. Uit dit verhaal blijkt namelijk dat veel symboliek die we aan De Maan toeschrijven, klopt met wat de onderzoekers hebben gevonden. De Maan staat voor het vrouwelijke, het moederlijke, de emoties, maar ook voor de verbondenheid met je volk. En dat is interessant als je kijkt naar het idee van synchronisatie. Verder staat de Maan voor lichamelijke processen (ritme van de hormoonhuishouding wordt afgesteld door melatonine) en vocht (eb en vloed!). Is het niet geweldig? Dus zet de volgende volle maan alvast in je agenda: 21 augustus 2013.