Net hoorde ik van een vriendin dat haar dochtertje hartstikke bang is voor 2012, vanwege alle nare verhalen die er rondgaan. Het is dus hoog tijd dit magische jaar wederom te belichten vanuit de astrologie. Zoals jullie wellicht weten loopt in 2012 ‘officieel’ de Mayakalender ten einde (of ze hadden even geen grotere steen meer om de jaartelling voort te zetten) en daaruit is alle consternatie ontsproten.

Geoff Stray, de wereldvermaarde 2012-kenner, zet in zijn boek Voorbij 2012 alle mogelijke theorieën op een rij. Daarin komt ook de nodige astrologische poespas voorbij. Naast veel doomscenario’s, overstromingen, aarde-asomwentelingen, aardbevingen en contact met buitenaardse wezens als we de voorspellers mogen geloven. En natuurlijk heeft het allemaal te maken met de graancirkels. Positieve voorspellingen zeggen dat we met zijn allen verlicht raken of zullen overstappen naar de vijfde dimensie, wat dat dan ook mag betekenen.

Die voorspellingen zijn bedacht of ‘ontcijferd’ of gechanneld door mensen die soms onder invloed zijn van drugs. En omdat ze elkaar de hele tijd citeren en napraten en half internet volschrijven, denkt iedereen inmiddels ‘dat er heus wel iets bijzonders aan de hand moet zijn met 2012’.

Ik weet alleen maar het nodige over astrologie. Na al die jaren voorspellen op grond van de sterren, heb ik vaak mogen juichen omdat mijn voorspellingen uitkwamen. Maar… ze kwamen ook weleens niet uit. En ze kwamen ook weleens een dagje of maandje eerder of later en ze kwamen ook weleens in een vorm die toch verrassend was. Als wetenschappers naar voorspellingen kijken, dan blijkt er een handjevol uit te komen, maar de meeste slaan de plank mis. Dus een beetje bescheidenheid bij het doen van voorspellingen kan geen kwaad.

Wat de sterren betreft is er weinig bijzonders aan de hand met 2012. De beruchte datum van 21 december 2012 verschijnt er wel een YOD-figuur aan de hemel tussen Saturnus, Pluto en Jupiter. Dit aspect draagt de bijnaam: vingerwijzing van God en volgens sommige astrologen wijst het erop dat er een soort van verlichting tot stand komt, omdat de hemelse macht (Jupiter) het wint van de aardse macht (Saturnus en Pluto).

Dit zelfde aspect komt gemiddeld eens in de 180 jaar voor. Sinds 1800 heeft het een keer eerder plaatsgevonden en dat was op 27 mei 1989. Die dag was belangrijk voor de protesten in China en dat jaar begon de val van de Berlijnse muur (maar dat was een half jaar later). Het zou mooi zijn als dit aspect nu, in 2012 de val van het communisme in Cuba en Noord-Korea zou inluiden. Het draagt in zich de ultieme rechtvaardigheid: een soort afrekening van wat oud en star is (Saturnus) door geloof en vertouwen in het nieuwe (Jupiter) en dat met een enorme power en transformerende kracht (Pluto). Dat lijkt me alleszins iets positiefs om naar uit te kijken.

Hier houdt het op wat de astrologie betreft, voor zover het aspecten betreft die specifiek zijn voor 2012. Er speelt wel een astronomische kwestie. Het magneetveld van de aarde zou ompolen. Dat betekent dat je kompas ineens niet meer naar het Noorden wijst, maar naar het Zuiden (belangrijk om te weten als je op reis gaat). Het magneetveld is het gevolg van het feit dat de kern van de aarde bestaat uit vloeibaar metaal dat continu in beweging is. Uit sedimenten van de zeebodem is nu gebleken dat er al heel wat ompolingen hebben plaatsgevonden en dat niet één ervan tot drastische rampen of toestanden heeft geleid. Bovendien vinden die ompolingen vrij langzaam plaats, er is dus geen sprake van een schok maar van een geleidelijke overgang. Daar hoeven we ons dus geen zorgen om te maken.

Hier een leerzaam verhaal voor alle 2012-fanaten. Op 22 oktober 1844 kwamen wereldwijd mensen bij elkaar op pleinen en in kerken. Vooral in New York waren het er veel, maar in Australië, Zuid-Amerika, overal zag je ze. Bij elkaar zo’n 50 miljoen mensen. Het waren religieuze mensen van alle rangen en standen. Ze geloofden allemaal in het woord van William Miller, een selfmade predikant die op grond van de Bijbel tot de conclusie was gekomen dat op die datum Jezus terug zou komen op aarde en dat de wereld zou vergaan. Zijn aanhangers bereiden zich op de datum voor door al hun spullen weg te geven, hun huizen te verkopen en hun geld uit te delen aan de armen. Ze raakten totaal in de ban van het verhaal van Miller. Vijftig miljoen Millerites konden het toch niet bij het verkeerde eind hebben? Nou dat konden ze dus wel. Alle 50 miljoen werden ze het slachtoffer van een vorm van massahysterie. Dus alle Mayakalenders ten spijt, laten we nog maar eens rustig afwachten wat er gebeurt (of niet gebeurt).

Ik zeg niet dat het onwaarschijnlijk is dat de aarde ooit ondergaat, maar ik denk dat als dit gebeurt – als wij al de generatie zijn die het meemaakt – dat bijna niemand het zal voorspellen en dat de gebeurtenis ons zal overvallen als een donderslag bij heldere hemel.

Wat 2012 betreft, zullen we nog wél veel te maken krijgen met het vierkant van Pluto in Steenbok en Uranus in Ram. Dat betekent dat de economische onrust nog niet voorbij is. Overal waar de machthebbers buiten hun boekje gaan, krijgen ze te maken met woedende massa’s, dus PROTEST blijft de krantenkoppen domineren. De hervorming van banken, verzekeraars en begrotingen van landen is nog lang niet klaar en we gaan denk ik nog het nodige meemaken. Maar ik denk ook dat we stappen zullen zetten in de goede richting. Het einde van de economische en machtscrisis is er echter nog niet, dus we moeten nog even doorbijten.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar je horoscoop voor 2012, vanaf vandaag staan de voorspellingen per sterrenbeeld te lezen op deze blog. Kijk op de speciale pagina. Besef wel dat een jaarhoroscoop een algemeen beeld geeft. Het kleurt je jaar, maar bepaalt het niet. Als je meer wilt weten dan is een persoonlijk consult aan te raden.

Veel geluk in 2012 en laat je niet gekmaken!

Johanna