De crisis blijft ons boeien: is het ergste van de crisis voorbij, of komt het nog? En is 2012 echt een keerpunt in de menselijke geschiedenis? Over die vraag bogen zich mijn wereldberoemde collega’s en topastrologen Karen Hamaker (Nederland), Raymond Merriman (VS) en Antonia Langsdorf (Duitsland) tijdens een klein congres voor financieel astrologen in Amsterdam op 21 januari 2012.

Fascinerend was de waarneming van Karen Hamaker. Zij focuste zich op de toekomst van de EU en keek specifiek naar de data waarop de verschillende landen toetraden tot de EU en de geboortedata van enkele sleutelpersonen. De data dat landen toetreden vallen altijd op 1 januari, als de Zon op 10 graden Steenbok staat. De Zon is het symbool van identiteit en leiderschap. Twee van de financiële  ministers van dit moment zijn óók al geboren op die datum namelijk Evangelos Venizelos (1 januari 1957) van Griekenland en Christine Lagarde (1 januari 1956) van Frankrijk. Nu Pluto de komende twee jaar het punt van 10 graden Steenbok ‘aanvalt’ en ervoor zorgt dat alle lijken uit de kast komen, lijkt de conclusie dat het drama nog lang niet afgelopen is en dat Frankrijk en Griekenland de hoofdrol gaan vervullen, maar dat de hele EU op het spel staat. De oprichtingsdatum van de EU is namelijk 1 juli 1967, als de Zon op ongeveer 8 graden Kreeft staat en Pluto staat daar de komende periode recht tegenover. Nog iets opmerkelijks dat Hamaker had gevonden: alle goldrushes in het verleden hadden plaatsgevonden als Neptunus in Vissen stond. Je zou het kunnen zien als een tijd waarin mensen als een gek hun droom gingen najagen. De komende periode staat Neptunus ook in Vissen dus er zou sprake kunnen zijn van een nieuwe ‘goldrush’, letterlijk of misschien figuurlijk.

Antonia Langsdorf ging in op de Mayakalender en zag daarin vooral een omslag van een periode van 26.000 jaar ‘duisternis’ naar een periode van 26.000 jaar waarin de mensheid een soort verlichting zal bereiken, met de omslag op 21 december 2012. Laten we het hopen, want als we Raymond Merriman mogen geloven, moeten we eerst nog door een flink dal. Hij keek naar de samenhang tussen de stand van Jupiter en de beurs. Jupiter staat momenteel in Stier en dat is een periode waarin mensen volgens hem beginnen met het oppotten van geld. Pas over een jaar of drie tot vier, als Jupiter in Leeuw staat, zullen mensen weer meer gaan uitgeven. De tussenliggende periode is er een waarin de beurskoersen zullen dalen. Want als er meer wordt gespaard, dalen de koersen. In het verleden lieten de periodes dat Uranus tussen 23  graden Vissen en 23 graden Ram liep een dalende tendens zien in de beurskoersen. De komende jaren is dat ook weer het geval dus ook dat beloofd niet veel goeds.

En dan is er nog het bijzondere aspect tussen Saturnus in Schorpioen en Pluto in Steenbok die in november van 2012 in sextiel staan in hun wederzijdse thuishavens (Pluto is de heer van Schorpioen en Saturnus die van Steenbok). Het aspect komt tot oktober 2013 een aantal malen voorbij. Het is een positief aspect dat wijst op samenwerking en communicatie. Saturnus brengt orde en stelt grenzen, heerst over belastingen en verzekeringen, Pluto gaat over het kapitaal. Dat wijst erop dat er nu daadwerkelijk een reorganisatie op gang gaat komen, die zorgt voor een gezondere financiële basis van de economie. Maar niet en die gaat zonder offers en pijn. Het aspect was ook actief in bijvoorbeeld 1776 tot 1786, een periode van belangrijke financiële hervormingen in Frankrijk en Engeland. Maar Merriman waarschuwt ook. Als de bestedingen teveel teruglopen door de hogere belastingen, kunnen we in een echte depressie terechtkomen.

Merriman gaf ook zijn visie op het vierkant tussen Uranus (in Ram) en Pluto (in Steenbok) dat nu al een jaar bezig is ons te plagen en dat de komende 2 tot 3 jaren actief blijft. Het aspect heeft verschillende betekenissen volgens hem: schulden exploderen – samenlevingen komen in opstand – hervorming van belastingen – transformatie of einde van socialisme – banken onder druk – bankroet en corruptie – nieuw leiderschap. De vorige keer dat dit aspect speelde, was tijdens de grote depressie van 1931 tot 1934. We weten allemaal wat er toen gebeurde. Merriman ziet overigens in goud nog steeds een veilige belegging.

Op 22 april 2014 komt volgens hem de crisis tot een soort climax, als Jupiter en Mars meedoen en ervoor zorgen dat er ineens een groot vierkant aan de hemel staat (zie afbeelding). Na een vraag uit het publiek bevestigde dat Merriman dat dan de euro weleens zou kunnen klappen en dat dit moment erg veel gevolgen heeft voor de Verenigde Staten omdat het raakt aan de geboortehoroscoop van de VS.

Het grote vierkant tussen Mars, Jupiter, Pluto en Uranus: explosief!

Het congres werd georganiseerd door Markettiming, het bedrijf van de Nederlandse astrologe Irma Schogt dat beleggingsadviezen geeft op grond van de methode van Raymon Merriman. Zie ook www.markettiming.com