Op 3 februari 2012, dus net is Neptunus het teken Vissen binnen gegaan voor de komende 16 jaar. Daar krijgen we allemaal een beetje van mee.  Neptunus, de god van de zee staat symbool voor het collectieve onderbewuste. Dat is het gevoel dat we met zijn allen hebben over de wereld. Vissen is niet een heel erg optimistisch teken. Een beetje angstig misschien en ook nogal beïnvloedbaar. En zeer vatbaar voor leugens en illusies. Dat betekent dat we op moeten passen dat we ons niet met zijn allen laten meeslepen in een soort hysterie. Zeker nu de crisis op de achtergrond speelt is dat een reëel gevaar, waardoor we kunnen overreageren.

Ook vluchten in een soort droom hoort bij het teken Vissen. Dat kan betekenen dat onze liefde voor film, romantiek en fantasie toeneemt. Als je werkt in die branche zit je dus goed. Het kan ook betekenen dat meer mensen hun heil zoeken in verslaving en religie. Dat lijkt tegenstrijdig, maar het zijn twee verschillende kanten van dezelfde munt. Als we ons spiritueel leeg voelen, zijn drank of drugs een soort quickfix, oprecht geloven in een hogere macht, de connectie met de bron van alle liefde, is wat we eigenlijk zoeken. Religie is opium voor het volk zei Marx en daar zat beslist een kern van waarheid in, maar ik zou daarin zelf beslist geen reden zien om religie te veroordelen. Integendeel. We hebben het keihard nodig om te geloven in een macht die groter, sterker en mooier is dan wijzelf. Doen we dat niet, dan vallen onze gevoelige hersenen eerder ten prooi aan verslavingen. Daar zijn zelfs wetenschappelijk de nodige aanwijzingen voor gevonden. Dat is typisch de thematiek van Vissen (het zijn er twee en ze zwemmen allebei een andere kant uit…). Verder heerst Neptunus over de grote wateren, vloeistoffen en over gevoelens van empathie. De effecten van Neptunus zijn altijd subtiel, bijna onderhuids, net als die van het teken Vissen. Maar daarom niet minder belangrijk.

Als we naar de vorige periodes kijken dat Neptunus in Vissen stond dan gebeurden de volgende dingen:

Tussen 1847 en 1861 werden veel meer mensen slachtoffer van het water. Er vergingen maar liefst 18 schepen (voor zover ik heb kunnen tellen) met in totaal circa 6400 slachtoffers. Het is letterlijk het gevaar van de diepte, gesymboliseerd door Neptunus in Vissen. Dit is geen keiharde statistiek: natuurlijk werd er veel gevaren, want varen was de enige manier om grote afstanden af te leggen, maar als vliegen nu zo onveilig was, kreeg je niemand meer in een vliegtuig!

Het water deed meer onvoorspelbare en wonderlijke dingen. In 1848 raakten de Niagara Falls verstopt door een gigantisch brok ijs en hield 30 uur lang op met stromen. En door een aardbeving in 1852 daalde het peil van Lake Mercid (Californië) in één klap 9 meter.

Overstromingen komen echter niet opvallend vaak voor in deze periode! De komende zestien jaar zou het water slachtoffers kunnen eisen, maar als we afgaan op de historie zou dat vooral via de zeevaart gebeuren.

Het was een doorslaggevende periode voor de afschaffing van de slavernij. In het zuiden van de VS en in diverse koloniën (waaronder Suriname) werd de slavernij veroordeeld. Dat is een van de positieve aspecten van het teken Vissen: empathie en barmhartigheid en liefde voor je medemens. Uit deze periode stammen ook de romans De Hut van Oom Tom van Harriet Beecher Stowe (1852) en de Max Havelaar van Multatuli (1860). Ook voor de emancipatie van vrouwen was deze tijd betekenisvol. De eerste vrouwen mochten medicijnen studeren en er werd voor het eerst een vrouw tot dominee benoemd (Antoinette Brown Blackwell, 1852)

Om te weten wat er nu zou kunnen gebeuren, kunnen we ons afvragen wie de slaven zijn van de moderne tijd. Kinderen die het slachtoffer zijn van kinderarbeid? Dieren in de bio-industrie? Illegale migranten? Mogelijk kunnen we met de hulp van Neptunus stappen zetten naar een betere wereld.

Neptunus is ook de meester van chemische vloeistoffen, narcotica en verdovende middelen. Een aantal gebeurtenissen die daarop betrekking hebben:

Het gebruik van chloroform als verdovingsmiddel (1847) – De eerste homeopathische beroepsopleiding in de VS (1848) – uitvinding van ‘drycleaning’ met oplosmiddelen – 1e keer dat alcohol wordt verboden  (1850 in Maine in de VS) – Kerosine wordt gepatenteerd (1855) – en er wordt voor het eerst aardolie opgeboord uit een bron (1858). En de tweede Opium-Oorlog tussen China en Westerse landen werd uitgevochten (1856-1860).

Mensen die Neptunus in hun vierde huis (thuisbasis, huis, emotionele basis) hebben staan, hebben vaak – heel praktisch – problemen met de riolering. Neptunus heerst namelijk ook over de aan- en afvoer van vloeistoffen. In de periode 1848 tot 1861 werden voor het eerst openbare toiletten gebouwd in Engeland. In New York bouwde men het eerste badhuis. En Amsterdam pompt voor het eerst drinkwater uit de duinen.

Er was ook sprake van massahysterie. Er woedde een heftige Gold Rush, nadat in het Westen van de VS goud was ontdekt. En in 1857 begint De Paniek van 1857 het begin van een van de heftigste economische crisis uit de geschiedenis van de VS. Massale stemmingswisseling dus, van euforie naar paniek, typerend voor Neptunus in Vissen.

Maria is sterk verbonden met het teken Vissen… en in 1858 op 11 februari verscheen in Lourdes, aan de 14 jaar oude Bernadette: Lourdes, dat inmiddels is uitgegroeid tot het Las Vegas van het Katholieke geloof. Wie weet verschijnt ze ergens in de komende 16 jaar opnieuw, of misschien verschijnt er een goeroe of zal ere en ander wonder gebeuren. Vissen is bij uitstek het teken dat in wonderen gelooft en in wiens leven wonderen gebeuren!.

En dan nog een voorbeeld dat laat zien hoe empathie kan werken: op 25 februari 1858 werd voor het eerst ‘ontoerekeningsvatbaar’ gepleit in een moordzaak om iemands onschuld aan te tonen. Dat was daarvoor vrijwel ondenkbaar.