Onlangs zag ik op het IDFA een documentaire over Diana Vreeland (29 juli 1903 – 22 augustus 1989), de beroemde moderedactrice van Harpars Bazaar en Vogue. Een zalig mens, origineel, over de top in alles wat ze deed, ze trok zich niets aan van conventies of budgetten. Ze liet sensationele modereportages schieten waarin de grens tussen mode en kunst vervaagde en die een mateloze levenslust uitstraalden en een onbekommerde glamour. Mocht je de kans krijgen de documentaire te zien: doen. Wat astrologisch uitermate interessant is, dat ze geen enkele opleiding volgde om te komen waar ze kwam. Haar sociale omgeving en het toeval brachten haar op deze bijzondere plek. En eenmaal daar bleek ze over een uniek talent te beschikken

Het rode vierkant is de cruciale figuur in Vreelands leven

Unieke talenten laten zich in de horoscoop vaak zien door krachtige symmetrische figuren tussen de planeten. Een zekere lotsbestemming zit meestal verstopt in de Noordelijke Maansknoop. Hoewel haar geboortetijd niet bekend is, kunnen we op grond van de geboortedatum toch al heel veel afleiden.
Allereerst staat haar Noordelijke Maansknoop in Weegschaal. Dat geeft aan dat ze in haar leven aan de slag moest met de energie van Venus. Dat betekent: leren relateren, compromissen sluiten, daadwerkelijk delen en banden smeden met anderen. Maar Venus gaat ook over esthetiek, over schoonheid, over het verfraaien en mooi zijn. Dus daar lag haar levensmissie.
Als we vervolgens naar de positie kijken van Venus, dan zien we een krachtige vierkant met Pluto, Uranus en Jupiter. Als we de betekenissen van deze vier planeten combineren, dan zorgt Uranus voor de behoefte om te shockeren, te rebelleren en te vernieuwen (ze vond alles saai wat middelmatig of voorspelbaar was).
Jupiter is grenzeloos en mateloos. In optimisme, maar ook in financieel opzicht. Ze was berucht omdat ze continu de budgetten van haar redactie overschreed.
Pluto zorgt voor een intense gedrevenheid, bijna bezetenheid wat schoonheid aangaat. Het zorgt er ook voor dat ze ‘mode als kunst’ volkomen uitdiepte en het inzette als transformerende energie.
Dat zij zorgde voor onnavolgbare modereportages, zal niemand meer verbazen. Dat ze in de persoonlijke omgang niet altijd makkelijk zal zijn geweest, hoort ook bij dit grote kruis in haar horoscoop.
Overigens een bijzonder detail… Haar Venus is ook verbonden met Chiron. Dat is de diepe wond, die we moeten zien te helen. Als Chiron zich verbindt met Venus, is de kans groot dat iemand beschadigd is in het zichzelf mooi voelen. Ze werd door haar moeder stelselmatig als de lelijkste van haar twee kinderen bestempeld. Over Chiron-Venus valt nog veel meer te zeggen, vooral in de relationele sfeer, Maar op persoonlijk niveau is dit een uiting. Maar Chiron-Venus zorgt ook dat je anderen kunt helen. Door haar vernieuwende manier van kijken, waagde ze het vaak om vrouwen die geen standaardbeauties waren, te promoveren tot topmodellen. Chiron helpt altijd om van je zwakte je kracht te maken. The eye has to travel, vond ze.