Het is een onderwerp dat heel gevoelig ligt onder astrologen en nu even zeer actueel door het overlijden van Michael Jackson. Kun je het moment van overlijden voorspellen en mag je dat doen? Het antwoord is twee keer kort en simpel: nee!

Om twee redenen. In het grotere geheel is het overlijden van iemand niet meer en niet minder dan een transformatie (die daarom traditioneel geplaatst werd in het 8e huis, het astrologische huis van de transformaties, dat correspondeert met Schorpioen en beheerst wordt door Pluto.) We maken allemaal in ons leven momenten mee dat er belangrijke planeten door het achtste huis koersen, dat Pluto ons flink in de tang neemt en ga zo maar door. Dat zijn vaak onvergetelijke periodes door de intensiteit van de gebeurtenissen en vooral door de intensiteit van de veranderingen die we dan doormaken. Maar er is geen astroloog die zou durven beweren dat je dan overlijdt. Er kunnen zoveel andere dingen gebeuren!

En waarom zou je het moment van overlijden niet voospellen als iemand daarom vraagt? Heel simpel, de kracht van woorden is veel groter dan we ons realiseren. Iemand kan er naar gaan leven. Kijk maar wat er gebeurt als een dokter zegt: u heeft nog twee weken te leven.
Dat is al een reden dat we voorzichtig zouden moeten zijn met elkaar voorspellen wat ons te wachten staat (zelfs met goedbedoelde opmerkingen als: kijk maar uit, als je zo doorgaat met roken krijg je nog longkanker). Maar ook mediums en astrologen gaan vaak veel te ver in de zekerheid waarmee ze dingen beweren. Ze zeggen: ik weet zeker: dat komt goed, ik weet zeker, dat staat je te gebeuren. Het is begrijpelijk dat we die zekerheden zoeken, maar soms is het beter de vragen niet te stellen en de antwoorden niet te geven. Simpelweg omdat we dan vergeten te leven in het hier en nu. Bovendien word je sterk en vrij als je ervoor kiest te leven met onzekerheden. Als je openstaat voor de verrassingen die het leven te bieden heeft.

Ik heb leuk praten. Ik doe bijna mijn hele leven niet anders dan de loop van de sterren volgen en kijken hoe dat uitpakt in de levens van anderen en van mezelf. Maar de laatste tijd merk ik weleens dat ik moeite heb met dit voorspellende element van de astrologie. Ik zie dat veel mensen me raadplegen die bijna obsessief op zoek zijn naar een bepaald antwoord (komt hij/zij bij me terug, is de meest gehoorde vraag), terwijl je beter rustig en ontspannen zou kunnen afwachten wat er gebeurt, terwijl je je eigen ontwikkeling bij de hand neemt.
Vaak bevinden die mensen zich overigens in een periode dat de invloed van Pluto heel sterk is. En dan is het misschien beter om te kijken waar dat obsessieve vandaan komt en wat je eraan zou kunnen doen. Beter leren leven in het hier en nu bijvoorbeeld door te mediteren. Of leren omgaan met onzekerheid, pijn, afwijzing of teleurstelling.