Dit stukje songtekst komt uit Ordinary People van John Legend (wie kan het niet meebrullen..)

This ain’t a movie no
No fairy tale conclusion ya’ll
It gets more confusing everyday
Sometimes it’s heaven sent
Then we head back to hell again
We kiss and we make up on the way

I hang up you call
We rise and we fall
And we feel like just walking away
As our love advances
We take second chances
Though it’s not a fantasy
I Still want you to stay

We’re just ordinary people
We don’t know which way to go
Cuz we’re ordinary people
Maybe we should take it slow (Take it slow oh oh ohh)
This time we’ll take it slow (Take it slow oh oh ohh)
This time we’ll take it slow

Take it slow
Maybe we’ll live and learn
Maybe we’ll crash and burn
Maybe you’ll stay, maybe you’ll leave,
maybe you’ll return
Maybe another fight
Maybe we won’t survive

Wat me als astroloog zo sterk raakt als ik deze hit van John Legend hoor is de enorme onzekerheid en de enorme zelfreflectie van iemand in een relatie. John Legend schreef de woorden zelf. Het lijkt alsof hij er twintig jaar moeizame relaties heeft opzitten, maar John is nog maar net 31.

Hoe kan dat, zou je zeggen? Als artiest is hij (door zijn venus conjunct uranus) de spreekbuis van zijn generatie. En die generatie, geboren tussen ongeveer 1972 en 1884, heeft in zijn geheel Pluto in het teken Weegschaal.

Wat betekent dit? Weegschaal is het teken van de evenwichtige harmonieuze relaties, de rechtvaardigheid, de partner, de liefdesrelatie, van rust en vrede.

Pluto is een kwetsbare plek, iets wat je dolgraag wilt, waar je bijna obsessief mee bezig bent, maar wat tegelijk ook je grootste angsten belichaamt. Je wilt er eerst alle uithoeken van kennen, voordat je besluit om jezelf eraan bloot te stellen, als je die sprong al ooit waagt. Want je kunt er ook zo bang voor zijn, dat je altijd een veilige zone voor jezelf inbouwt. Een muur om je heen, waardoor je partner geen contact kan maken bijvoorbeeld, Aantrekken, afstoten, leugens en waarheid, passie en hartstocht, zodra Pluto zich bemoeit met de liefde, krijgt iemand The Full Monty aan emoties. Maar makkelijk is het nooit.

Het bijzondere is nu dat een hele generatie hiermee te maken krijgt. Het zijn de kinderen van de generatie met Pluto in Leeuw, die hippykinderen die vrije zelfexpressie boven alles stelden (maar er ook bang voor waren) die experimenteerden met vrije seks (en er ook bang voor waren) want alles moest kunnen. Daardoor liepen veel van deze relaties op de klippen. Door een vrijere moraal (die, neem me niet verkeerd heel veel positieve kanten had) piekte het aantal echtscheidingen. En in die sfeer groeiden de kinderen met Pluto in Weegschaal op. Dat ze bang zijn voor relaties is dus niet zo vreemd, want van jongs af aan kregen ze mee dat je er niet echt op kon bouwen. Papa (of mama) verdween misschien uit hun leven of er waren ruzies en jaloerse scènes. Al jong besloten deze kinderen: DIT NOOIT. Maar goed, de natuur doet wat hij wil en deze kinderen werden net zo verliefd als alle andere kinderen van alle andere generaties. En toen werden al hun angsten over relaties waar. Daardoor kregen ze in korte tijd het hele scala aan emoties voor de kiezen.

De oudste jongeren van deze generatie zijn daar inmiddels een beetje klaar mee. Sommigen zijn zo geschrokken van die lessen, dat ze zich van hun lang zal ze leven niet meer aan een relatie wagen.

Anderen kunnen na alle chaos ineens zomaar besluiten tot een heel hechte huisje-boompje-beestje relatie. Vreemdgaan en experimenteren zijn absoluut taboe. Ze weten waar ze het over hebben en ze weten waarom het niet werkt. Geen gedoe meer over persoonlijke vrijheid, waar hun ouders zo’n punt van maakten.

Een relatie heb je met zijn tweeën en dat betekent dat je je weleens moet aanpassen. Pluto heeft al zijn transformerende krachten uitgeleefd. Het is klaar. De liefde kan nu echt komen. En grappig genoeg kunnen juist deze jongeren ondanks hun lastige start, opmerkelijk mooie relaties bouwen. Want Pluto heeft een enorme destructie in zich, maar het is ook de planeet van de transformatie het nieuwe leven, de geboorte, de planeet die uit iets slechts iets moois kan maken.