Ik kreeg de vraag om (anoniem) naar een erg vervelende relatie-ervaring te kijken. Het gaat om ‘Betty’ die iemand had leren kennen via internet. Ze voelde zich sterk tot hem aangetrokken, maar uiteindelijk bleek hij alleen maar uit te zijn op haar geld en er vandoor te gaan met een veel jonger meisje.
Ik krijg van cliënten regelmatig om te kijken of een man (of vrouw) het echt met ze meent. Soms is dat het gevolg van onzekerheid en soms is er echt sprake van gebruiken. Als dit erg structurele vormen aanneemt, is er meestal iets aan de hand met Venus en Saturnus. Dan heb je misschien het gevoel dat je iets moet doen of geven om de liefde van je partner te ‘verdienen’ en dan trek je onbewust fouterikken aan of foute situaties. Het is de kunst om je dan bewust te worden van wat er speelt, zodat je allereerst zelf kunt ophouden met het ‘almaar geven’ of kopen van de ander’. Zie al die fouterikken dan maar als boodschappenjongens, die jou het bericht komen brengen dat je methode om liefde te verwerven niet de allerbeste is.
Maar het is niet altijd zo dat Saturnus de boosdoener is, Soms gebeurt er iets vervelends omdat je er een andere boodschap uit moet zien te halen. Ik heb grondig naar de horoscopen gekeken van Betty en haar ‘boosdoener’.
Allereerst viel me op dat Betty een oppositie heeft tussen Venus en Uranus. Dat betekent dat ze een vrouw is die zich aangetrokken voelt tot spannende bad boys, mannen met een ongebruikelijk leven, een ongebruikelijke manier van doen. Een gewone brave betrouwbare man, is voor haar al snel te saai. Dus ik denk eerlijk gezegd dat deze mijnheer niet de eerste man in haar leven was waar ze niet op kon bouwen.
Rust en stabiliteit in liefdesrelaties is voor haar een moeilijk onderwerp. Menig andere vrouw zou waarschijnlijk voorzichtiger zijn geweest in het aangaan van zo’n contact, zich wat gereserveerder hebben opgesteld. Nu geloof ik niet dat dit perse negatief is. Het feit dat je een vervelende ervaring opdoet, leert je belangrijke lessen, die iemand die alleen maar thuis achter de geraniums zit, nooit leert. Dus wees niet boos op jezelf als je een keer iets verkeerd hebt gedaan. Die les is misschien wel belangrijker dan de les dat je niet zomaar iedereen kunt vertrouwen.
Betty’s ‘vriend’ was eigenlijk niet eens zo vreselijk fout, alleen dankzij Venus in de Ram (voorzien van wat lastige aspecten) wel een enorme egoïst, die zich totaal niet in de gevoelens van anderen verplaatst. Maar dankzij een driehoek met de maan. Weet hij feilloos hoe vrouwen in elkaar zitten en kan hij zich enorm begrijpend en charmant voordoen. Zijn hart zal hij echter niet snel geven dankzij een Saturnus conjunct Chiron. Eigenlijk is hij iemand die niemand vertrouwt en van daaruit een harde houding heeft ontwikkeld. Hij zal altijd kijken naar wat het hem ‘oplevert’. Misschien heeft hij toen hij jonger was een erg teleurstellende ervaring opgedaan in de liefde en het besluit genomen: ik vertrouw nooit meer een vrouw.
De relatie had GEEN SOULMATE-aspecten. Soms is dat bij negatieve ervaringen wel het geval, en dan is het haast onmogelijk ervan los te komen. Maar dat speelde niet voor Betty. Ik denk dan ook niet dat er liefde in het spel was. Wel een soort machtstrijd en passie, want zijn mannelijke en seksuele planeet Mars, botst erg hevig met de Venus en Uranus van Betty, waardoor een heftige situatie ontstaat, die net zo onverwachts ophoudt als dat hij is begonnen.
Tussen Betty en deze man was ook en Venus-Juno aspect actief. Wat gebeurt er dan? Dan ontstaan er heftige gevoelens, die echter geen basis hebben in de realiteit. Je kunt de illusie koesteren dat je verliefd bent, de aantrekking kan heel sterk zijn, maar vrijwel altijd is er sprake van bedrog op een of ander niveau. Meestal is er sprake van een driehoeksrelatie, waarbij de man de vrouw seksueel heel aantrekkelijk vindt, maar echt de stap maken om voor haar te kiezen, die zet hij nooit. Maar ook op een andere manier kan er een illusie ontstaan, in dit geval helemaal omdat Neptunus ook nog contact maakte met beide planeten.
Neptunus heeft te maken met glitter, glamour, verslavingen, situaties waarin je de grenzen uit het oog verliest, bedrog, leugens (maar ook met zelfopoffering en hogere liefde als hij positief is geplaatst).
Tussen hen is ook een vierkant tussen Jupiter en Neptunus. Dat geeft een situatie waarin je iemand veel te veel vertrouwd, vanuit je optimisme en positieve levenshouding. Vaak negeer je daardoor die stem in je onderbuik die zegt dat er iets niet klopt. Je brult er simpelweg overheen en gaat met die persoon verder dan je met iemand anders zou hebben gedaan. Het kan overigens ook zo zijn dat hij geld vroeg omdat hij verslaafd is aan gokken, drank of drugs. En voor Betty was het moeilijk nee-zeggen, vanuit een soort optimistische goedheid naar hem toe.
Verder maakt zijn Neptunus een vierkant met haar Noordelijke en Zuidelijke Maansknoop, dat zijn de punten waarin onze levensopdracht ligt verscholen. Dat betekent dat hij een soort romantische illusie produceert, die op een heel vage manier aanzet om je meer bezig te houden met de vraag: waarom ben ik nu eigenlijk op aarde? Bij Betty staat de Noordelijke Maansknoop in Leeuw. Dat wil zeggen dat ze in dit leven moet leren om meer haar eigen weg te gaan, haar creativiteit te uiten, zichzelf te laten zien. Ze zou moeten leren om het middelpunt te durven zijn, om te stralen. Ze mag het eeuwige aanpassen aan de groep en de sociale omgeving meer achter zich laten.
Ik denk dus dat Betty best aanvoelde dat ze niet op de goede weg was met deze mijnheer, maar dat er iets ondeugends of opstandig was in haar, dat het toch wilde proberen. Prima! We leven om fouten te maken. Als je daarna maar begrijpt dat je die opstandigheid en eigenheid ook kunt gebruiken om dingen te doen waar je wel gelukkig van wordt. Creatieve dingen bijvoorbeeld… Kunst maken, op een podium gaan staan en zingen! Dus bedank mijnheer de fouterik maar voor die les en vergeet hem verder zo snel mogelijk.