Van een lezeres met een bipolaire stoornis kreeg ik de vraag te kijken naar haar horoscoop. Ze vroeg zich af hoe dat in haar horoscoop naar voren komt. Eerst maar even een kort stukje citeer van de site van het Trimbos-insituut, zodat iedereen weet wat een bipolaire stoornis is.
De bipolaire stoornis heet ook wel manisch-depressieve stoornis.
Bij de bipolaire stoornis wisselt de stemming sterk tussen twee extremen: heel erg uitgelaten of juist heel erg neerslachtig. De periode waarin iemand heel erg uitgelaten of opgewonden is, heet manie of hypomanie. Iemand is overdreven vrolijk, maar kan ook snel boos zijn. Ze houden geen rekening met de consequenties van hun gedrag. Ze hebben het gevoel alles aan te kunnen.
Verschil tussen manie en hypomanie is dat mensen in een manie ook last kunnen hebben van psychotische verschijnselen en van sociale en relationele problemen; bij hypomanie niet.
De periode waarin iemand zeer somber is, heet depressie. Tussen de twee periodes is de stemming vaak normaal. De uitgelaten of prikkelbare periode duurt een paar dagen tot een paar weken. Sommige mensen hebben meer last van depressies, anderen meer van manieën. De variatie in klachten is groot. Per persoon is meestal wel een vast, duidelijk herkenbaar patroon te ontdekken, al is dit vaak pas na verloop van tijd. (Trimbos Instituut)
Over het algemeen is Saturnus degene die de stemming tempert, die mensen down of depressief kan maken. Zeker in verband met de maan, het hemellichaam dat sterk samenhangt met onze emoties. Jupiter is diegene die juist overdreven positief kan zijn en sterke wisselingen zouden iets te maken kunnen hebben met Uranus. Maar dat is in theorie. Dat houd ik in mijn achterhoofd, als ik kijk naar een horoscoop, zodat ik een aanknopingspunt kan vinden.
Het eerste dat me opvalt in de horoscoop van deze dame is dat Saturnus en Jupiter conjunct staan en dat ze samen een inconjunctie ontvangen van Uranus. Dus… De theorie blijkt te kloppen. De kans dat deze drie planeten zomaar contact maken met elkaar is best klein en heeft misschien een week gespeeld in de tijd dat deze mevrouw werd geboren. Maar, niet iedereen die in die week is geboren, zal een bipolaire stoornis ontwikkelen.
Daarvoor is de samenhang een snelle, persoonlijke planeet als de Maan nodig. En die staat ‘toevallig’ exact vierkant Uranus en sextiel Jupiter en Saturnus. Met andere woorden, het emotionele leven van deze vrouw kan onverwachts heel sterk wisselen, hetzij de overoptimistische kant op, hetzij de depressieve kant op. En dat omdat de bijzondere samenstand van Jupiter-Saturnus en Uranus, contact maakt met haar Maan.
Daarnaast is er nog iets bijzonders aan de hand. Het complex aan planeten dat mijns inziens voor de bipolaire stoornis zorgt, is verbonden met Lilith. Lilith vertegenwoordigt een paranormale gave die we allemaal hebben. Bij de een kan het helderziendheid zijn, bij de ander een ongebruikelijk groot talent. Omdat haar Lilith in Leeuw staat, denk ik dat haar bipolaire stoornis als bijkomstigheid een uitzonderlijk grote creativiteit zou kunnen hebben. Dus in de ‘stoornis’ ligt ook een enorm geschenk verborgen. Want deze Lilith staat ook nog eens conjunct met haar Noordelijke Maansknoop, haar levensmissie. Dus iets met die creativiteit doen is een heel belangrijke levensopdracht en de bipolaire stoornis is daarbij eigenlijk een geschenk. Maar het heeft haar mogelijk heel veel moeite gekost om dat te ontdekken en misschien is ze daar nu zelfs nog mee bezig.