Een tijd geleden werd ik benaderd door een jonge vrouw die mijn blog had gelezen over ‘foute mannen’ (tussen aanhalingstekens, want persoonlijk geloof ik niet dat foute mannen bestaan).
Er bestaan wel foute relaties en sommige vrouwen trekken die vaker aan dan andere. Overigens geloof ik dat die ‘foute relaties’ heel belangrijke spirituele lessen brengen, meestal de belangrijkste en indrukwekkendste in ons leven.
Daar zijn verschillende astrologische achtergronden bij betrokken. Als het misgaat met relaties kijk ik altijd naar Venus en Chiron. De eerste gaat onder andere over relaties en liefde op een voorwaardelijke manier. Bij Chiron gaat het om onvoorwaardelijke liefde, de liefde die we allemaal zouden moeten leren, maar waarin we allemaal wel op zijn minst een beetje gehandicapt zijn: bang om te geven, bang om te verliezen of bang om te ontvangen.
De jonge vrouw die mij benaderde heeft allereerst een aantal ‘uitdagende’ aspecten op haar Venus, waarvan ik vooral Venus vierkant Neptunus wil noemen. Daardoor heb je enerzijds de neiging om liefde op een heel hoog plan te willen tillen, het te ideaal te willen. Je denkt: als ik maar enorme offers breng, dan kan ik die ander gelukkig maken. Je kunt ook doordrenkt van medelijden zijn en zo bang zijn om anderen te kwetsen, dat je steeds weer in situaties komt waar mensen gebruik van je maken. Al zit er ook een verborgen kant aan, dat je zelf ook te afhankelijk kunt worden van anderen. Liefdesrelaties kunnen verslavend zijn en je zelfs teveel geld kosten, omdat je simpelweg te ver gaat in het pleasen van een ander. En hoe ideaal en rooskleurig de gevoelens in het begin ook zijn, vaak ben je enorm teleurgesteld als je de ander in zijn ware gedaante ziet.
Daarnaast heeft deze jonge vrouw een lastig aspect tussen Uranus en Chiron. Dat wil zeggen dat ze ergens de boodschap heeft meegekregen dat je in relaties niet jezelf mag zijn, je vrijheid moet inleveren. Daardoor boezemen relaties op een diep niveau angst in, angst om je vrijheid te verliezen, jezelf kwijt te raken. Daarop verzin je een psychologisch ‘trucje’. Met name vrouwen kiezen dan partners die zich simpelweg niet laten binden. Omdat ze al gebonden zijn, of altijd op reis zijn, of alleen maar aandacht hebben voor hun vrienden en hun opwindende lifestyle. Opgelost.. Nou nee, dat soort relaties betekent een enorme hoeveelheid pijn, want de betreffende mannen schieten tekort op het niveau van liefde geven. Jij geeft onvoorwaardelijk, omdat je hun vrijheidsdrang of situatie zo ontzettend goed kunt begrijpen, maar er komt niets terug.
De oplossing schuilt erin dat je eerst doorkrijgt wat er bij jou achter zit, vervolgens kun je dan leren die vrijheidsdrang in jezelf onvoorwaardelijk te accepteren en lief te hebben en dan kan er weleens een relatie voorbij komen waarin je allebei vrij bent om jezelf te zijn. Meestal ben je daar de eerste helft van je leven wel zoet mee…
Aan de ontwikkeling in haar horoscoop zie ik een paar lichtpuntjes, het chiron-uranus aspect gaat steeds minder zwaar tellen en de kans is groot dat je ergens in de tweede helft van je leven is de kans groot dat je ‘eruit’ bent. De puzzelstukjes vallen op hun plaats en er komt gewoon een fijne man. Voor het aspect tussen Venus en Neptunus geldt hetzelfde dus, ook al zul je flink wat builen zijn gevallen, in de loop van je leven, leer je steeds beter om ‘liefde’ en ‘medelijden’ van elkaar te onderscheiden en jezelf beter te begrenzen.