Lang geleden verscheen er een boekje dat heette Homosexualiteit in den horoscoop van de Duitse Jungiaan Karl Heimsoth. Ik was toen al driftig bezig met alles te bestuderen dat te maken had met astrologie dus ik begon het enthousiast te lezen. Tot dan hoorde je vooral dat er iets was met ‘Uranus’ en homoseksualiteit. Daar heb ik nooit iets van terug kunnen vinden. Althans, niet bij mannen. Bij lesbiënnes én biseksuelen lijkt het alsof Uranus iets vaker aspecten maakt met de Maan of met Venus en alsof die twee planeten ook vaker in het teken Waterman staan. Daar lijkt wel iets te spelen. Dat zal ik een keer beschrijven in een andere blog.

Heimsoth schreef iets heel anders. Hij dacht dat er iets was met de Maan en Saturnus bij homoseksuele mannen. Toen ik mijn database doorspitte en alle horoscopen van gay’s checkte, bleek inderdaad dat er vaker aspecten waren tussen de Maan en Saturnus. ‘Vaker’ betekent dus niet een wet van Meden en Perzen. Zo moet je ook niet proberen om te gaan met astrologie. Astrologie doorstaat vaak de wetenschappelijke tests niet, enerzijds zijn de weinige tests die zijn gedaan niet goed van opzet, anderzijds is het geen keiharde wetenschap. Ik geloof dat een horoscoop een gevoel-sfeer weergeeft en als je het vak verstaat, kun je daar heel erg veel informatie uithalen. Maar je mag en kunt nooit zeggen: jij bent homo of hetero want dat staat in je horoscoop.

Donderdag 19 mei mocht ik iets vertellen over astrologie in het gay-radioprogramma Lillipop van Salto, het Amsterdamse lokale station. Voor de gelegenheid schoot het Maan-Saturnus-verhaal me weer te binnen. Ik heb voor de uitzending tien bekende homoseksuele mannen en tien bekende heteroseksuele mannen met elkaar vergeleken. Het bleek dat 9 van de tien homoseksuele mannen die ik ‘blind’ had uitgezocht een aspect hadden tussen de Maan en Saturnus. Dus 90 procent. Het ging om een nauw of ingaand aspect. Wat dat betekent leg ik zo uit.

Bij de bekende hetero’s waren het slechts twee mannen, dus 20 procent.

Als je puur op grond van de statistiek bekijkt hoe groot de kans op de belangrijke nauwe en ingaande aspecten tussen Maan en Saturnus is, dan kom ik op ongeveer 40 procent. Dat lijkt dus een sensationeel resultaat. Maar…

De groep die ik heb bestudeerd was erg klein. Om echt keiharde conclusies te trekken, moet je misschien wel honderd heteromannen vergelijken met honderd homomannen. Als ik een dolle bui heb doe ik dat een keer. Bovendien was er een andere belemmering… ik heb hun geboorte-uur niet meegenomen in de berekening. Ik ben uitgegaan van 12 uur ’s middags. Dat betekent een fout in de positie van de maan, die enige graden kan zijn. Dat wil ik in een groter onderzoek ook graag beter doen, om zekerder te kunnen zijn omtrent de conclusie.

Welke aspecten heb ik gebruikt? Ik ben uitgegaan tien graden vóórdat het aspect exact wordt en vijf graden erna. En ik heb de volgende aspecten meegeteld: conjunct, oppositie, sextiel, vierkant, driehoek en inconjunct. Het halfsextiel is altijd wat zwakker, dus die heb ik niet meegeteld. Dat zijn dus 150 graden bij elkaar waar de maan kan staan ten opzichte van Saturnus, waar ik heb gezegd: dit is een aspect. 150/360 is ongeveer 41 procent. Dat is puur de kans dat een willekeurig persoon zo’n aspect heeft.

Waarom een ingaand aspect aspect? Omdat deze aspecten werkzaam zijn in de jeugd, dan hun volle sterkte en werking bereiken en omdat de jeugd (zowel voor als na de geboorte) een enorm stempel drukt op wie we zijn. Uit de wetenschap weten we bovendien dat jongens homoseksueel worden geboren en zich daar meestal al heel vroeg bewust van zijn.

En dan nu het spannendste… wat is dat dan, tussen de Maan en Saturnus. De Maan staat voor de moederfiguur en voor het emotionele leven. Saturnus begrenst, controleert, staat voor de (strenge) vaderfiguur, geeft een karmische lading aan een relatie en geeft vaak ook een afsluiting, eenzaamheid, vroege volwassenheid.

Als die twee met elkaar een contract aangaan, kan dat op verschillende manieren uitpakken. Een kind is vroeg volwassen emotioneel, ervaart veel eenzaamheid in de jeugd, heeft een sterke band met de moeder, maar de moeder kan ook erg dominant zijn, de relatie met de moeder heeft een soort karmische lading, een verplichting naar de moeder, misschien een belofte die is afgelegd. Er kan ook angst voor emotionele intimiteit spelen.
Andersom betekent de invloed van de Maan op Saturnus dat de invloed van de vader niet erg krachtig is. Je zou ook kunnen zeggen dat de ‘innerlijke vader’ een vervrouwelijking heeft ondergaan door de invloed van de Maan.

Hoewel ik geloof dat homoseksualiteit is aangeboren en dat er meer astrologische aspecten zijn die een steentje kunnen bijdragen aan de bijzonderheid dat iemand valt op mensen van hetzelfde geslacht, denk ik dat je aan die Maan-Saturnus verbinding beslist iets kunt zien waarin veel terugkomt van wat we ervaren als ’typisch gay’.

De horoscopen die ik heb bekeken waren van:

André van Duin, Gordon, Hans van Willigenburg. Gerard Joling (Maan inconjunct Saturnus) opvallend is dat de inconjunctie er uitspringt, dat is in zijn aard ook een buitengewoon karmisch aspect.
Jos Brink (Maan vierkant Saturnus)
Arjan Ederveen, Gerrit Komrij (Maan conjunct Saturnus)
Pim Fortuyn, Paul de Leeuw (Maan sextiel Saturnus)
Gerard ’t Reve (had geen Maan Saturnus aspect)

Michiel Romeijn, Frans Bauer, Robert ten Brink, Harry Mulisch, JP Balkenende, Lange Frans, Theo Maassen, Adam Curry (geen aspect tussen Maan en Saturnus)
Joost Zwagerman (Maan sextiel Saturnus)
André Hazes (Maan driehoek Saturnus)