Hoe verdrietig is het dat een jonge artiest ten ondergaat die zoveel mensen raakte met haar diepe stem en donkerbruine muziek? Niet te verwoorden.Ik ben een enorme fan van Amy en ik vind het echt verschrikkelijk.

Waarom gebeurt dat zo vaak met jonge supertalenten? Amy Winehouse (14 september 1983) werd op 23 juli 2011 bijgeschreven in een trieste lijst waarop ook muzikanten Brian Jones (28 februari 1942), Jimmi Hendrix (27 november 1942), Janis Joplin (19 januari 1943), Jim Morrison (8 december 1943) en Kurt Cobain (20 februari 1967) prijken.

Als we niet alleen naar popartiesten kijken, wordt de lijst nog veel langer. 27 jaar is een kritieke leeftijd. Waarom grijpen al deze bijzondere mensen naar drugs en drank en waarom speelt dit bij allemaal een rol in hun ondergang?

Astrologisch zoek ik altijd naar aspecten die voor allemaal gelden. Als we allerlei losse onderdelen aan elkaar plakken, krijgen we best een goed beeld van wie Kurt Cobain is en waarom hij zo verschilt van Jim Morrison, bijvoorbeeld. Maar de essentie van wat er met deze mensen gebeurde, hebben we dan niet te pakken. Er moet iets zijn wat ze allemaal met elkaar verbindt. Ik heb de horoscopen van allen naast elkaar gelegd en gekeken of er iets was wat ze allemaal hadden. Er waren meerdere zaken.

Vaak roepen astrologen ‘natuurlijk, ze zijn bijna dertig jaar oud, het is hun Saturnus-return’. Dat wil zeggen dat Saturnus terugkomt op de plek waar hij stond als iemand geboren wordt. Het is vaak vooral een crisis rond de positie die je gaat innemen in de samenleving. Het gaat over de vraag wie ben ik, en het kan depressieve gevoelens meebrengen. Maar ik geloof niet dat dit een hoofdrol speelt in de tragische dood van deze artiesten. Bovendien vindt de Saturnus-return meestal ongeveer pas plaats op je dertigste.

Een aspect wat veel belangrijker is rond je zevenentwintigste is de terugkeer van de progressieve Maan op de plek van de geboortehoroscoop. Alle artietsen hadden dit aspect binnen een minieme orb van 5 graden. Zoiets alleen kan het niet zijn, anders vlogen alle jonge mensen van 27 jaar als Lemmingen van de rotsen. De meeste mensen doorstaan die periode uitstekend.

Er moet natuurlijk wel iets aan de hand zijn met hun Maan, hun emotionele basis, waardoor ze niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen en de enorme impact die ze op de wereld hebben, helemaal niet kunnen handelen.

Meestal is de rol van je moeder rond je 18e uitgespeeld. Je moet het daarna zelf overnemen en goed voor jezelf gaan zorgen. Als dat niet in je systeem gebakken zit, is het erg moeilijk om te overleven. Je kunt sterk zijn of zwak, maar we hebben allemaal een soort basisgevoel van veiligheid nodig en we moeten allemaal leren om die veiligheid voor onszelf te creëren. Ontbreekt dat, dan zijn we een dankbare prooi voor verkeerde mensen en voor emotioneel drama.

Bij alle leden van de club van 27 vond ik een aspect tussen de Maan en Pluto. Pluto is de planeet van de grote transformaties, waar de dood er een van is. Het zijn over het algemeen mensen wiens emotionele basis beschadigd is omdat ze al jong een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Dat zal zijn in de band met de moeder, voor kinderen de allerbelangrijkste persoon, diegene die ervoor moet zorgen dat iemand vol vertrouwen in het leven staat.

Overigens ging het zowel om negatieve als om positieve aspecten. Nu is een Maan-Pluto aspect niet alleen maar kommer en kwel. Ik ontmoet veel mensen met dit aspect die hun crisis overwinnen en zich ontpoppen als empathische en getalenteerde psychologen, omdat ze elke emotie kunnen doorgronden én (helpen) transformeren. Het geeft mensen iets dieps, ze gaan tot de bodem. Maar het zijn beslist niet allemaal mensen met een drank of drugsprobleem. Ik denk wel dat ze kwetsbaarder zijn dan mensen zonder Maan-Pluto-aspect. In de oude astrologische boekjes werd dan ook wel gewaarschuwd dat een Maan-Pluto ‘den vroegen dood’ kon veroorzaken. Maar dat blijven uitzonderingen.

Een ander aspect dat ik bij allemaal vond is een aspect tussen Venus en Pluto. De transformerende Pluto werkt samen met de creatieve, esthetische en liefdesplaneet Venus. Verlatingsangst, drama in de relatiesfeer, intense behoefte om te creëren en om kapot te maken. Het draagt bij aan het drama, het geeft diepgang aan de muziek die ze maken. Waarschijnlijk kozen ze daarom kunst en muziek als uitlaatklep voor hun emotionele honger. Maar er zijn talloze mensen met een Venus-Pluto aspect die niet ten onder gaan.

Daarvoor moeten we verder kijken. Waar komen die drugs vandaan? Klassieke astrologen wijzen bij drugs vaak op Neptunus. Ik onderschrijf dat veel Neptunus-invloeden mensen meer geneigd maken om vluchtroutes te kiezen in plaats van vechtroutes. Maar er zijn ook mensen die sterk onder invloed van Neptunus staan en beslist die weg niet kiezen. En bij de club van27 waren Neptunus-aspecten niet oververtegenwoordigd.

Volgens een groep Amerikaanse astrologen is Juno vaak de aanwijzer van drugsproblemen, vooral in aspect met Pluto. Juno staat voor illusies, seksuele verslaving, buitenechtelijke verhoudingen, een schijnwereld. Soms ook de stiefbroer, zuster, moeder, vader of het stiefkind.

Opmerkelijk is dat Juno inderdaad vaak aspecten maakt in de horoscopen van de club van 27. Met Pluto, met Mars en met Uranus… Maar vooral met Saturnus, de oude duivel.

Hoe we dat kunnen begrijpen? Ik denk dat Juno de neiging geeft om weg te vluchten in een illusie, een schijnwereld, drugs (en roem ook, by the way). Als Saturnus zich ermee bemoeit, ontstaat de misvatting dat je er controle over hebt, dat je er de baas over bent. Daarom ga je verder dan iemand zou doen die een gezonde dosis angst en zelfbescherming heeft. Combineer dat met een wankele emotionele basis, die ‘verslaafd’ is aan drama en het leed is geboren.

Iedere verslaafde worstelt met de misvatting dat hij controle heeft over zijn drugs. Daar komt een obsessieve manier van denken bij, het effect van Pluto, terwijl het contact met de echte emoties verloren raakt. Saturnus hoort daarom in het recept voor verslaving. Het is in potentie – tenzij in juiste banen geleid – de grote ongeluksbrenger van de Dierenriem. Zowel de Maan, Pluto, Juno en Saturnus spelen dus een rol bij deze tragedies. Ze zijn allemaal cruciaal voor het ontwikkelen van een van de noodlottigste scenario die denkbaar zijn. Althans binnen onze aardse opvattingen…