Vandaag – 21 december 2020 – passeren Jupiter en Saturnus langs hetzelfde punt aan de sterrenhemel. Dat houdt een waarschuwing in: pas op voor grote verwachtingen want de realiteit zit niet mee. Maar ook een belofte: de redding is onderweg.

De Grote Conjunctie wordt zo genoemd, om aan te geven hoe bijzonder hij is: helder en met het blote oog zichtbaar en redelijk zeldzaam want hij komt maar eens in de 20 jaar voorbij. Vandaag is het toevallig ook nog de donkerste dag, het midwinterpunt, waardoor de Grote Conjunctie extra spannend lijkt. Maar dat geldt alleen voor het Noordelijke halfrond, op het Zuidelijke halfrond is het juist de langste dag. Wat zou deze Grote Conjunctie kunnen betekenen? Zoals gezegd vindt een conjunctie (samenstand) tussen Jupiter en Saturnus ongeveer elke 20 jaar plaats. Dat gebeurde de afgelopen keren in de volgende tekens: in Stier (1940/1941), in Steenbok (1961), in Weegschaal (1981) en in Stier (2000). Vandaag zal dat zijn op de eerste graad van het teken Waterman. Deze conjunctie is extra krachtig omdat Jupiter en Saturnus zowel ‘in de lengte als in de hoogte’ op hetzelfde punt staan. Meestal is dat alleen in de lengte. Hoewel deze conjunctie vandaag op zijn krachtigste is, is hij al enige tijd werkzaam en zal hij nog een tijdje actief blijven: van 13 december tot 17 januari.

De krachten van Jupiter en Saturnus zijn tegengesteld. Dat is zelfs te zien aan de manier waarop hun symbolen zijn getekend: beide symbolen bevatten een kruis, dat staat voor het aardse. Bij Saturnus staat het kruis boven, bij Jupiter staat het kruis onder. Als je het Saturnus symbool omdraait, lijkt het op Jupiters symbool en omgekeerd. Je zou kunnen zeggen dat Saturnus belang hecht aan het aardse, aan de materie boven alles. Jupiter overstijgt juist het aardse, de materie, met hoop en geloof (en dwingt zo het geluk af). Saturnus wil harde feiten, er moet gewerkt worden, geld op de bank, zekerheid. Het gaat om structuur en vastigheid. Jupiter krijgt en geeft de dingen cadeau, Jupiter biedt hoop en geloof, de geluksfactor. Saturnus brengt uiteindelijk succes, maar daar heb je dan keihard voor gewerkt en je hebt het dubbel en dwars verdiend.

Als beide planeten samenkomen is het alsof gas wordt gegeven met de rem erop (en dan raakt de motor oververhit). Saturnus remt en controleert, Jupiter droomt en hoopt, zorgt voor een ongeremde groei. Dit aspect kan horen bij situaties waarin mensen zichzelf saboteren. De dromen en verwachtingen zijn groot, maar we houden in op onszelf.Of we willen wel, maar we kunnen niet, er is iets in de buitenwereld dat ons tegenhoudt (lockdown…). Het hoort ook bij situaties waarin mensen als door een wonder gered worden, net als alles mis lijkt te gaan (corona piekt maar vrijwel tegelijk begint het vaccineren).

Vooral als je persoonlijke horoscoop door dit aspect wordt aangeraakt, kun je het gevoel herkennen van grootse verwachtingen, maar de realiteit die niet meezit. Dat is het geval als je belangrijke planeten hebt staan rond 0 graden Waterman (of rond 0 graden van een ander teken). Het gaat om iets dat van buitenaf in je leven komt en dat niet alleen vandaag aan de hand is, maar de gehele periode van 13 december tot 17 januari kan beslaan. Mensen die geen planeten op deze ‘gevoelige’ graad hebben staan, zullen waarschijnlijk veel minder meekrijgen van deze Grote Conjunctie.

Voor gebeurtenissen op wereldniveau is het interessant dat de stand op zichzelf staat (geen contact maakt met andere planeten) en dat hij plaatsvindt in het teken Waterman. Het op zichzelf staan, geeft de Grote Conjunctie een pure betekenis, zonder bijmenging. Waterman gaat over vrijheid, gelijkheid en broederschap. Het is een teken dat belang hecht aan een sociale, rechtvaardige wereld. Het zou een ruk(je) naar links in de politiek met zich kunnen meebrengen, wat we misschien kunnen zien aan de afgang van Trump, het gedoe met Baudet, de roep om rechtvaardigheid in de toeslagenaffaire, om een betere beloning voor mensen in de zorg, die nu de kolen uit het vuur halen. Misschien komt er nog wel meer. Maar door de tegenstrijdigheid tussen Jupiter en Saturnus wordt het geen eenduidig of makkelijk verhaal. En wat betreft corona: het eind is echt in zicht, maar we kunnen nog niet ‘los’.

Wat de Grote Conjunctie niet betekent Collega-astrologen schrijven de meest indrukwekkende voorspellingen en effecten toe aan de Grote Conjunctie. De stand zou een belangrijke overgang betekenen en zelfs een nieuw tijdperk inluiden, iets met The Age of Aquarius. De laatste keer dat de Grote Conjunctie zo ontzettend precies was, dus zodanig dat Jupiter en Saturnus zowel ‘in de lengte als in de hoogte’ samenvielen was in 1623, in het teken Leeuw. Het jaar 1623 was een jaar als zovele. Er werden landen veroverd, het kolonialisme was al 123 jaar onderweg. Er ontstonden geen baanbrekende wetenschappelijke of politieke veranderingen. Er werden wat oorlogen uitgevochten, zoals meestal. Maar dat er sprake was van een spraakmakend tijdperk dat in 1623 begon? Niet echt. Dus de verwachting dat dit nu wel het geval is… gaat mank. Pandemie of niet (daar zijn er zoveel van geweest, zonder specifieke link met Jupiter of Saturnus).

Dan de bewering dat de Grote Conjunctie iets te maken zou hebben met het begin van The Age of Aquarius. Het Watermantijdperk begint als het startpunt van de dierenriem (het lentepunt) verschuift van Vissen naar Waterman. Alleen is daarvoor helaas geen eenduidig astronomisch  of astrologisch moment aan te wijzen. Wel denken astrologen dat dit tijdperk sociale vernieuwing, vrijheid en vooral veel high tech brengt (zoals internet). We zitten dus al hoog en breed in het Aquarius-tijdperk. Het is onzin om te denken dat die nu begint omdat de Grote Conjunctie in Waterman valt. Dat heeft er niets mee te maken.