John Nahs, was de wiskundige die een belangrijke theorie heeft uitgediept (speltheorie), jarenlang aan ernstige schizofrenie leed en daar vervolgens mee leerde omgaan zodat hij toch weer zijn werk als docent aan de Universiteit kon oppakken. De prachtige film A Beautiful Mind gaat over zijn leven.

Onze gedachtes, onze ratio, onze hersenen, onze intelligentie en ons denkvermogen vallen binnen de astrologie onder de planeet Mercurius. Dus als er bij iemand op dat vlak iets bijzonders aan de hand is, dan is dat de planeet die we nader moeten bestuderen.

Bij John Nash vallen meteen twee dingen op. Zijn Mercurius ontvangt een karmisch en moeizaam aspect (inconjunct) van Saturnus. Saturnus blokkeert, sluit op, bepaalt de structuren, is hard, opgesloten en analytisch. De combinatie van beide planeten zorgt ervoor dat iemand structuren doorziet, een zekere wiskundigheid in zijn denken kan ontwikkelen. Maar omdat het een moeilijk aspect is, kan iemand opgesloten raken in zijn eigen gedachtenkronkels, een soort mentale gevangenis. Vanwege het karmische karakter, had hij echter de opdracht om een manier te vinden om aan die gevangenis te ontsnappen.

Wat de situatie nog vele malen heftiger maakt, dat is de invloed van Pluto, die bovenop dezelfde Mercurius staat. Pluto zorgt voor obsessies met macht. mysterie, misdaad, situaties van leven of dood, met de confrontatie met de waarheid.
In A Beautiful Mind kunnen we zien dat zijn waanvoorstellingen het karakter hadden van een soort spionagecomplot waarin hij bepaalde geheime codes moest ontrafelen om zo ‘de vijand’ (Rusland) te ontmantelen. Plutonischer kan bijna niet.

De oplossing ligt in de constatering dat Nash in feite zijn eigen vijand was door deze waanvoorstelling te produceren. De meeste mensen met schizofrenie kunnen hun klachten alleen onderdrukken met de hulp van medicijnen.

Maar dankzij zijn sterke Saturnus-aspect, kon hij de controle krijgen over zijn obsessieve wanen en weer les gaan geven, wat in principe zijn levensopdracht was. Maar het zal hem een gigantische hoeveelheid energie hebben gekost.