Mensen die overwegen hun relatie te beëindigen, komen vaak op consult met de vraag of ze daar goed aan doen. Allereerst kan ik dan alleen maar uitleggen dat ze die beslissing zelf moeten nemen. Alle sterren en planeten ten spijt, we hebben onze vrije wil. Maar als ze dan toch een beetje aandringen, dan zeg ik vooral dat ze die beslissing moeten uitstellen. Waarom? Omdat de grote veranderingen in relaties stelselmatig worden begeleid door een belangrijke stand van Saturnus. De periode waarin bijvoorbeeld relatieplaneet Venus afstevent op een botsing met Saturnus, kan wel twee jaar (en in uitzonderlijke gevallen nog veel langer) duren. In zo’n periode kun je merken dat je gevoelens bekoelen, dat de communicatie steeds slechter wordt en dat je het gevoel hebt dat er een afstand is tussen jou en je partner. Gesprekken lopen niet, soms gaat een van beide partners vreemd of stort zich op zijn werk.

Soms kun je aan planeetstanden zien dat een relatie gaat klappen. Toch mag je dan als astroloog niet zeggen: maak het maar uit. Om grote beslissingen te nemen, heeft iemand tijd nodig. Tijd om te wennen aan het idee, tijd om in het reine te komen met de gevoelens die zijn veranderd. Tijd ook om te zien of het misschien weer beter wordt. Of het dipje tijdelijk is of een teken aan de wand.

Saturnus regeert ‘de tijd’, daarom gaat alles wat onder Saturnus valt.. langzaam. Maar wel grondig. Saturnus gaat ook over zekerheden. Het beëindigen van relaties heeft vaak heel erg grote consequenties voor de plek waar je woont, je financiële situatie, de kinderen, soms ook je werk en je vriendenkring. Vaak zijn het ook die zekerheden die ervoor zorgen dat iemand De Beslissing nog niet durft te nemen. Ook het werk van Saturnus, die samenhangt met het vasthouden aan de materie, het geregeerd worden door je angsten.

Tijdens die twee of meer jaren loopt een relatie voor de vorm door maar inwendig doorloopt een van beide partners (of allebei) een zwaar emotioneel proces. En dat is pas klaar, als het klaar is. Meestal rond het moment dat het aspect tussen Venus en Saturnus exact geworden is. Dan is het net of je al die tijd hebt zitten broeden op een ei, en ineens komt dat ei uit en dan weet je wat je doen moet.

Beslissingen die voor hun tijd worden genomen, voelen niet goed en laten je vaak achter met een knagend gevoel van twijfel. Beslissingen die rijp zijn kunnen soms bijna voelen als een opluchting geven.

Maar Saturnus is daarna nog niet helemaal weg… Als het besluit ‘uit elkaar’ is genomen. helpt Saturnus bij de praktische afhandeling. Dingen als een boedelscheiding, een nieuw huis vinden, de spullen verdelen, afspraken maken over de kinderen of desnoods over ‘wie krijgt de hond’, het hoort er allemaal bij. En ook die ‘nascheiding’ kan bij elkaar nog wel twee jaar duren (in moeilijke gevallen veel langer). Vanwege de snelheid van de planeten.

It ain’t over till it’s over