Aankomende donderdag om 3:36 am is de Maan vol en meer dan het bekijken waard. Dus zet een wekker! Het is namelijk een supermaan. Dat betekent dat zij er vanaf de aarde uitzonderlijk groot en helder uitziet. Ook wordt deze maan een blauwe maan. Dat wil niet zeggen dat ze blauw kleurt. Het is de bijnaam voor het fenomeen dat binnen één maand – in dit geval augustus – een tweede volle Maan plaatsvindt. Dit fenomeen komt elke twee tot drie jaar voor.
Omdat de periode tussen twee volle manen iets meer dan 29 dagen bedraagt, kan dit alleen in maanden van 30 of 31 dagen gebeuren. Een blauwe maan zul je dus nooit in februari zien. Wel gebeurt het dat er geen enkele volle maan in februari valt. Dat heet dan een zwarte maan.
Waarom heet de maan blauw als ie dat niet is? Dat is ontstaan in de zestiende eeuw toen men in het Engels zei: ‘de maan is blauw’, om aan te geven dat iets erg onwaarschijnlijk was. Mogelijk komt ook onze uitdrukking ‘een blauwe maandag’ hier vandaan (voor iets dat maar heel kort heeft bestaan). Astrologisch heeft de blauwe maan geen betekenis, het is puur een kwestie van data op de kalender. Al zijn er mensen die beweren dat het een goed moment is om toverformules en positieve intenties uit te spreken.

Een blauwe donder(dag)!

Aan de supermaan kennen astrologen net als astronomen en weerkundigen wél extra kracht toe, omdat de maan dan dichter bij de aarde staat. Elke volle en nieuwe maan staan aarde, zon en maan op een rij. Dat veroorzaakt binnen de getijden extra hoog water: springtij. De aantrekkingskracht van de maan op het zeewater is dan maximaal.
Omdat op 31 augustus de maan nóg dichter bij de aarde staat dan normaal, zal het springtij die dag of nacht extra hevig zijn. Als het stormt, kan het dan echt spoken. Hetzelfde geldt op 31 augustus voor onze emoties. De emotionele emmer loopt al snel over. Om de kalmte te bewaren is het goed om de dag ervoor en erna een meditatie en of ritueel te plannen. Dat kan helpen om lastige gevoelens te kalmeren, een plek te geven. En natuurlijk kun je positieve affirmaties uitspreken. Dat de volle Maan in Vissen staat maakt dat we sneller terecht komen bij emoties als pijn en frustratie. We zijn sneller gekwetst en laten ons makkelijker meeslepen door romantische of andere illusies. Dan is het kijken van een romantische film heerlijk, maar een contract kun je beter op een ander moment afsluiten.
De woorden en daden van anderen maken meer indruk, waardoor we er ’s nachts wakker van kunnen liggen. Wat dan kan helpen is een wandeling in het licht van de supermaan.

Tijdens deze blauwe supermaan is er nog iets aan de hand. Met een telescoop zou je Saturnus kunnen zien, die de Maan gezelschap houdt. De Maan is het zachte, moederlijke principe en Saturnus het strenge, vaderlijke. Als die twee zo dicht bij elkaar staan, legt Saturnus de Maan het zwijgen op. Dus terwijl innerlijk het vat al snel overloopt, durf of kun je die gevoelens niet met anderen te delen uit schaamte of schuldgevoel. Dat kan resulteren in somberheid en het gevoel er alleen voor te staan. Het is de opdracht over dat schuldgevoel en die schaamte heen te stappen. Als je toch de verbinding met de ander zoekt, kun je juist een stap zetten naar emotionele volwassenheid.