Uurhoekastrologie is een wonderlijke variant op de astrologie. Het komt erop neer dat je een concrete vraag stelt en dat je op het moment dat je de vraag stelt een horoscoop trekt. Een uurhoekje. Die horoscoop zou dan een ‘duidelijk’ antwoord moeten geven op een vraag zoals: krijg ik deze baan? Pas ik bij deze partner? Waar ligt mijn paspoort?

Ik werk nooit met uurhoeken. Ook niet als cliënten dat van me vragen. Waarom niet? Heel simpel, omdat ik er niet in geloof. Natuurlijk heb ik er wel wat mee geëxperimenteerd. Maar toen was de conclusie definitief: uurhoeken helpen je niet. Integendeel. Dat heeft een aantal redenen. Er is een grote mate van willekeur bij het maken van een uurhoek. Je pakt een bepaald moment, pakt de planeetstanden en begint op grond daarvan te filosoferen. Het antwoord zal zelden of nooit duidelijk zijn, terwijl dat wel is wat je zou willen (en wat aanhangers van de uurhoekastrologie beweren). Dus wat doet iemand dan… die legt een tweede uurhoekje. Daar komt misschien wel een duidelijk antwoord uit, maar dat is misschien niet het antwoord wat je wilt. Nou nog eentje dan.
Je kunt missers maken in de interpretatie van de horoscoop, astrologie is beslist niet onfeilbaar of uitontwikkeld, maar de progressieve horoscoop voor vandaag valt niet te veranderen. En de geboortehoroscoop ook niet. Net zo min als de transits van een bepaald moment. Een van de kwaliteiten van astrologie is daarom dat je er veel minder mee kunt goochelen of manipuleren dan met pak hem beet tarotkaarten. Met uurhoeken kan dat wel.
Als mensen met uurhoekjes werken, zijn ze mijns inziens bezig een kapstokje te vinden voor eventuele intuïtieve of paranormale vermogens. Maar met astrologie heeft het weinig te maken. Je kunt net zo goed een stapel kaarten nemen waarop je wat planeten tekent (die zijn ook te koop) en er daar een uit grabbelen. Dan is je antwoord nog ‘duidelijker’ al valt dat in de praktijk reusachtig tegen.
Bovendien geven progressies en transits vaak echt duidelijkheid, zeker als het om grotere levensvragen gaat (niet als je wilt weten waar je paspoort ligt, maar dan heb je meer aan je geheugen). Dus waarom zou je die niet raadplegen?
Het grootste gevaar van uurhoeken is echter dat je er verslingerd aanraakt. Een gevaar dat ook tarot kent, en ook het bellen met paranormale lijnen. Met alle frustraties van dien. Er zijn astrologen die niet eens boodschappen gaan doen zonder even een uurhoekje te leggen. Dan leef je niet meer en neem je geen risico’s maar klamp je je vast aan een oplossing of antwoord uit de kaarten of de sterren. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Ik heb eens een discussie gehad met een cliënt. Hij wilde weten of zijn ex-vriendin terug zou komen. Ik kon niet anders dan wijzen op een grote behoefte aan vrijheid bij de ex-partner, wat een stabiele relatie en een definitieve terugkeer onwaarschijnlijk maakte in mijn ogen. Toen werd de man boos. Hij wilde namelijk dat ze terugkwam. En dat moest ik zien op te lossen: ‘mevrouw ik heb wel 99 mediums gebeld en die zeggen allemaal dat ze terugkomt. En u beweert rustig dat ze het bij het verkeerde einde hebben.’ Tsja, dat beweerde ik. Maar zelfs al zou ik het bij het verkeerde eind hebben, hij had haar NU niet terug en moest in het reine zien te komen met de emotie dat hij haar NU kwijt was. Door steeds in te zetten op haar terugkeer, bleef hij die pijn uitstellen. En of dat helpt? Ik weet het niet, ik geloof het niet, hij was er al jaren mee bezig. Wat ik wel weet is dat je met het oeverloze analyseren van je leven, de realiteit kunt kwijtraken en veel tijd kunt verbeuzelen. Gewone astrologie heeft dat gevaar ook in zich. Uurhoekastrologie echter vele malen meer.

Dat uurhoekjes hoog in het vaandel staan bij gerenommeerde astrologen en zelfs bij de vakverenigingen voor astrologen vind ik dan ook erg jammer. Astrologie heeft al genoeg te verdedigen en te onderzoeken. En het wordt er met dit soort gefröbel niet beter op.

%d bloggers liken dit: