In december 2008 heb ik een klein symposium bijgewoond van de Amerikaanse beursgoeroe én astroloog Raymond Merriman.Dit jaar komt hij in december weer naar Nederland.

Hij legt de link tussen planeetstanden en beurskoersen. Daarmee deed hij voor 2009 – 2011 uitspraken waarvan menig beursanalyst het Spaans benauwd kreeg. Bovendien is in het verleden vaak gebleken dat hij gelijk kreeg met zijn waarnemingen. Meer over zijn werk kun je vinden via de website van astrologe Irma Schogt

Hij voorspelde dat in 2009 de economie wereldwijd verder in het slop zou raken (en inderdaad…). Merriman wijdt dat aan de oppositie tussen saturnus (in het teken Maagd) en uranus (in het teken Vissen) die in die periode een aantal keren exact werd. De eerste keer dat dit gebeurde was 4 november 2008, jawel de datum waarop Barack Obama tot president werd gekozen.

Saturnus vertegenwoordigt de tradities, het conservatieve, het stellen van grenzen, maar ook verzekeringen, banken en ‘macht’.

Uranus wil alles wat oud en conservatief is omverwerpen, het is de planeet van de vernieuwingsdrang en ook de planeet van het socialisme en de democratie.

Nu ze recht tegenover elkaar staan, is het geen wonder dat de beurzen onderuit gaan. Maar ik denk dat er nog veel meer onderuit gaat. Op het gebied van normen en waarden bijvoorbeeld. Hoe gaan we om met werk, met de verdeling van geld? En dan niet alleen binnen de Westerse wereld, maar wereldwijd.

Ik denk dat we daar de komende jaren volkomen anders over gaan denken. En als we dat niet spontaan doen, dan zullen ontwikkelingen in de wereld ons daartoe vanzelf dwingen. Uranus geeft ‘het volk’ de kracht om door roeien en ruiten te gaan.

Merriman was tijdens zijn voordracht af en toe wat doomy, maar ik denk juist dat zo’n grote schoonmaak van het economische systeem veel ongerechtigheid de wereld kan uithelpen. Ja, natuurlijk moeten we dan door stevige groeipijn, maar dat is nodig, als we in een rechtvaardiger wereld willen leven. Uranus is de planeet die ons helpt daar naar te streven, door nu alle fouten van de gevestigde orde aan de kaak te stellen. Dus dat is in feite best positief.

In het algemeen vinden astrologen het negatief als planeten recht tegenover elkaar staan (in oppositie). Ik denk dat dit inderdaad kan betekenen dat er een moeilijke periode aanbreekt, maar wel met als doel dat er een belangrijke verandering ten goede op gang komt. En daar mag best wat meer de nadruk op worden gelegd. Aan zwartkijken en doemvoorspellingen hebben we niets, al is het alleen al omdat die de neiging hebben zichzelf te vervullen!

Overigens is het goede nieuws dat we het ergste inmiddels hebben gehad, inmiddels op economische gebied. Maar de naweeën duren nog wel even!