Een tijd geleden heb ik geboeid zitten kijken naar Juliana, de filmserie over het leven van onze vorige koningin. Wat een prachtige serie, maar wat een lot en leven, waarin je de belangrijkste keuzes niet zelf kunt maken. Prachtig ook hoe ze soms uitroept: “Dit wil ik niet!”. Ook boeiend hoe de makers van de serie achteraf het liefdesleven tussen Bernhard en Juliana interpreteren als een koele en berekenende move van Bernhard en een naïeve Juliana die hals over kop verliefd werd op Prince Charming.
Als ik zo’n beroemd stel zie, ben ik altijd erg benieuwd wat de planeten verraden over hun gevoelsleven. Was Juliana echt zo naïef en Bernhard echt alleen maar iemand die haar status en geld gebruikte? Was het puur een verstandshuwelijk omdat er nageslacht moest komen of was er echt passie tussen de twee?
Volgens de nieuwste astrologie waarvan ik een grote fan ben en die de positie van de planeet’ chiron een grote rol geeft in relaties, ligt het allemaal toch iets anders dan het lijkt.
Allereerst is er geen enkel aspect tussen beider chirons en beider venussen. Dat is bijna uniek en een stevige astrologische aanwijzing dat gevoelens van verliefdheid waarschijnlijk totaal geen rol hebben gespeeld. OOK NIET BIJ JULIANA.
Juliana heeft bovendien Pluto in haar ascendant (in de filmserie zeg ze regelmatig ‘DAT WIL IK NIET’, heel kenmerkend voor iemand met een sterke Pluto in haar horoscoop, omdat het mensen zijn die uit pure ‘lebensangst’ een enorme behoefte hebben aan macht en dat met een enorme power kunnen neerzetten. Bovendien zijn het slimme manipulatoren…
Seksueel zijn er wel een aantal aspecten tussen de beide hoogheden. Vooral de interactie tussen Benno’s venus en Juultjes Pluto kan voor wat vuurwerk hebben gezorgd. Met name Juultje kan zich in het begin behoorlijk aangetrokken hebben gevoeld (dat is echter iets anders dan ‘verliefd zijn’, of ‘houden van’). Dat er vier kinderen zijn gekomen is dus beslist niet alleen maar een staatskundige move geweest. Maar het vuur zal snel zijn gedoofd. En Juliana zal behoorlijk wat slapeloze nachten hebben gehad van Benno’s affaires, want een aspect tussen venus en pluto wakkert de jaloezie stevig aan. Verder is Juno – een jonge planeet die alles te maken heeft met buitenechtelijke affaires en driehoeksrelaties – in het geheel betrokken, wat niet veel goeds beloofd.
Waren er dan andere positieve factoren? Sympathie, elkaar op zijn minst waarderen of bewonderen, goed met elkaar kunnen praten, het fijn vinden om samen te zijn? Het houdt wederom niet over! Wel was er een positief aspect tussen de venus van Bernhard en de neptunus van Juliana. Dat betekent dat er wel romantische illusies werden gekoesterd, waardoor ze er allebei ongetwijfeld ingestapt zijn met een soort hoop dat het allemaal goed zou uitpakken. Maar communicatie? Ik denk dat de conclusie dat ze volkomen langs elkaar heen leefden en weinig konden delen, niet ver van de waarheid af ligt.
Wat is er dan zo sterk, dat mensen een leven doorbrengen als elkaars partners? Er moet toch iets zijn dat ze bindt? Natuurlijk… Saturnus, de planeet van de lotsbestemming, de verantwoordelijkheid, de beperkingen en ‘de reputatie’, de planeet van de vorm (maar niet van de inhoud!) maakt de meeste aspecten tussen beide echtgenoten. Het is Bernhards saturnus die samenvalt met Juliana’s venus (en veel invloed heeft op andere planeten van Juliana). Dat betekent dat hij een enorme controle had over haar liefdesgevoelens en haar stemming. Waarschijnlijk werd ze beslist ook niet vrolijk van haar partner, want we voelen ons niet al te prettig bij mensen met wie we alleen saturnale aspecten maken Al kan er wel een groot gevoel zijn van zekerheid.
Is Juliana dan een willoos slachtoffer geweest? Nee! Want ook haar saturnus heeft een behoorlijke grip op belangrijke planeten van Bernhard. Zo maakt haar saturnus een belangrijk aspect met zijn chiron. Dat betekent dat Juliana de macht had om het hart van Bernhard te breken. Omdat er niet veel liefde was tussen deze twee, zal het niet direct haar afwijzing zijn geweest die zijn hart heeft gebroken, maar misschien heeft het anders uitgewerkt. Misschien was er wel een minnares met wie hij een leven had willen opbouwen, wat onmogelijk was omdat hij stevig in de Staatskundige greep zat die was ontstaan door het huwelijk met Juliana. Dus ook al was hij er met dubieuze bedoelingen ingestapt, ook hij heeft er behoorlijk onder geleden.
Een belangrijke factor die in relaties sluipt als saturnus zich verbindt met venus is materialisme en ‘elkaar gebruiken’. Vaak betekent het dat een van beide partijen zich laat verblinden door de rijkdommen van de ander, maar uiteindelijk gevangen raakt in een gouden kooi En ook dat is Bernhard overkomen.
De astrologische conclusie is dat deze relatie dus puur was gebaseerd op macht en uiterlijke vorm. Een kille vertoning, waar ze geen van beiden gelukkig door zijn geworden.

%d bloggers liken dit: