Ligt je relatie aan diggelen maar durf je niet weg te gaan? Al drie jaar werkeloos? Wil je verhuizen, maar blijf je aarzelen over de grote stap? Dat is zeker het werk van Saturnus… Er wordt vaak gemopperd op die oude dwarsligger, maar eigenlijk verdient hij meer waardering. In slepende situaties is het vaak Saturnus die de regie neemt. Maar het zou onrechtvaardig zijn om Saturnus alleen als een soort duistere macht te zien die jou gevangen houdt in een vervelende situatie. Juist Saturnus heeft veel waarde en schoonheid in zich. Als je maar weet waar die zich verschuilen.
Laten we eerst eens wat beter kijken naar zo’n moeilijke situatie. Waarom kun je een huis niet verkopen of blijf je bij een saaie partner? Waarom kun je die zware beslissing niet nemen? Negen van de tien keer is je gevoel in strijd met je verantwoordelijkheden, je verstand, je plichten.
Tegenwoordig is de meest gehoorde boodschap ‘luister naar je hart’, ‘volg je gevoel’, heel Facebook wordt er mee volgeplakt. Je gevoel en emoties zijn verbonden met de Maan. De Maan is labiel en wisselvallig als een klein kind. Het ene moment huilt het, het andere moment lacht het, er is weinig stabiliteit.
Als we louter beslissingen nemen die worden ingegeven door emoties, kan het leven er bijzonder chaotisch gaan uitzien. Als het even tegenzit op het werk of in de liefde, nou dan lopen we toch gewoon weg? Dan krijgen we het verwijt dat we onvolwassen zijn omdat we geen verantwoordelijkheid nemen. En hoewel er veel ‘beweging’ is en veel drama, bouwen we niets op. We leren niet van onze ervaringen, we hebben geen richting.

Saturnus is de natuurlijke tegenhanger van de Maan. Hij helpt ons om verder te kijken dan het moment, verder dan de emoties. Misschien is het nu even vervelend, maar ik weet dat het morgen weer anders zal zijn, dus ik bijt door. Dat zijn de volwassen en rijpe woorden die bij Saturnus horen. Ik heb gisteren die keus gemaakt, dus nu draag ik de gevolgen. Dat heet verantwoordelijkheid nemen, for better or for worse. Daarom hebben alle duurzame relaties – al dan niet gelukkig – een stevige Saturnus-component. En daarom hebben we Saturnus nodig om onze ambities vorm te geven. Een boek schrijven, een huis bouwen of de carrièreladder beklimmen zonder de steun van Saturnus is onbegonnen werk. Saturnus hoort daarom ook bij carrière, ambities en architectuur.
Maar we hebben zowel de Maan als Saturnus nodig. Als we bij het nemen van beslissingen teveel naar Saturnus hebben geluisterd en te weinig naar de Maan dan lopen we vast in de structuur. In de eerste periode voelt het nog wel goed, we kunnen onszelf voorspiegelen dat we een mieterse keus hebben gemaakt. Maar na een tijdje blijkt dat we zonder het te weten voor onszelf een gevangenis hebben gebouwd. En hoewel we zelf de sleutel op zak hebben, lukt het maar niet die in het slot te steken. Denk aan situaties waarin iemand is getrouwd om het geld, in een huis is gaan wonen omdat het een goede investering is zonder op te letten of de buurt wel gezellig is, een baan of studie die een goed carrièreperspectief heeft maar die eigenlijk niet past. Dag en nacht dromen we van een ander leven (dromen hoort bij de Maan) maar de klok tikt door en we blijven zitten waar we zitten.

Waarom moet ik dit meemaken, is de vraag die klanten vaak stellen als ze komen voor een horoscoop. Wat heeft mijn ziel eraan om in die narigheid te zitten? Er zijn een aantal antwoorden mogelijk.
Saturnus kan gaan over het aflossen van karmische schulden. Je hebt een sterk gevoel dat je dit moet ‘afmaken’ om iets ‘goed te maken’, recht te zetten. Elke poging om jezelf te forceren eruit te stappen mislukt, want het is simpelweg nog niet klaar. Maar er is hoop. Saturnus heeft een ingebouwd uurwerk, dat ongeveer om de zeven jaar een moment creëert waarop het klaar is. Vandaar dat relaties de beruchte 7-years itch hebben.
Maar het hoeft niet karmisch te zijn. Saturnus is een strenge meester en het kan zijn dat hij alles uit de kast haalt om je een belangrijke les te leren. Leren gaat het best door ‘ervaren’, door wat je meemaakt. En dat eindeloos te herhalen: vaak zit er een herhaald patroon in zo’n periode. Dus het kan een hele tijd duren. Maar als je die tijd hebt uitgezeten, maak je nooit meer dezelfde fout. Je hebt je les geleerd en je diploma gehaald. Het moment is aangebroken om te zeggen: ‘dank je wel Saturnus.’
Eén andere mogelijkheid: hoe ellendig en zwaar het ook is, Saturnus helpt je achter de schermen om te bouwen aan je toekomst. Nu worden er offers van je gevraagd, het is absoluut niet leuk, het is afzien en je wilt opgeven, maar als je doorbijt, komt die beloning echt. En die is vaak veel mooier dan je had durven dromen.
En dan is er nog simpelweg de keiharde en onaangename les dat je beter naar je gevoel had moeten luisteren en minder naar anderen. Saturnus gaat namelijk ook over de sociale omgeving. De tough love van je ouders die je hebben ingepeperd dat je moet studeren voor een betere toekomst. Je bent in deze relatie gestapt, terwijl je al voelde dat het een slecht idee was. Maar je ouders vonden het zo’n goed idee. Dat het nu wringt aan alle kanten is je eigen schuld (schuld en boete zijn ook Saturnus-begrippen). Hij pest je net zo lang tot je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen geluk en je eigen leven, dwars tegen de maatschappelijke en ouderlijke verwachtingen in.

SaturnLovesYouSaturnus heeft een hechte relatie met de tijd. Hij loopt elke 29 jaar één keer rond door je horoscoop, om terug te keren naar de plaats waar hij stond bij je geboorte. Je 7e, 14e en 23e jaar zijn cruciaal. Dan maakt Saturnus een vierkant met de positie bij je geboorte. Ga je door of stop je ermee? Er is geen goed of fout antwoord. Maar je zult gelukkiger zijn als de Maan-energie (emotie of gevoel) en de Saturnus-energie bij het nemen van beslissingen in evenwicht zijn.
De leeftijden van 29 jaar en 58 jaar zijn cruciaal. Dan stippel je als het ware je pad uit voor de volgende dertig jaar. De beslissingen die je in die periodes neemt, reiken vaak heel ver in de toekomst. Het kunnen periodes zijn van enorme zelftwijfel.
Vooral rond je dertigste is het tijd voor een realitycheck. Het gevoel dat je eindeloos veel mogelijkheden hebt en dat het leven nog voor je ligt, wordt drastisch minder. Er gaan deurtjes dicht. Je bent geen kind meer. Misschien trouwt je grote liefde met een ander. Je kunt nog wel op dansles gaan, maar een primaballerina zul je niet meer worden. Soms worden mensen van die inzichten somber of depressief. Maar als je wat knopen hebt doorgehakt, krijg je er weer zin in. Dan ben je op koers.
En dan rond je 58e is het weer zover. Je bent nu echt volwassen, je hebt meesterschap bereikt in sommige aspecten van het leven en de eindstreep komt in zicht. Je moet nadenken over wat je nog wel en niet gaat doen met de tijd die je rest. Maar deze Saturnus-overgang is minder lastig dan die rond je dertigste. Saturnus hoort bij de ouderdom en kan zich dan van zijn beste kant laten zien. Je kunt een gevoel van bevrijding ervaren, vooral als je iemand was die altijd van alles van zichzelf en van zijn omgeving moest en die dat nu achter zich durft te laten. Je krijgt de krul in je staart en maakt misschien nog een paar gekke bokkensprongen, gewoon omdat het kan.