De Amerikaanse kranten staan er bol van: de voorverkiezingen voor de presidentskandidaten. Hoewel de datum nog ver weg is, willen we vier spraakmakende en of kansrijke kandidaten astrologisch bekijken: Hillary Clinton en Bernie Sanders voor de Democraten, Donald Trump en Jeb Bush voor de Republikeinen. Vandaag het laatste en vierde deel: voormalig First Lady Hillary Clinton. Is ze presidentsmateriaal? Heeft ze op 8 november 2016 een winning streak?

Hillary Clinton

Hillary Clinton

Geboortehoroscoop, sterke punten:
– Jupiter in haar ascendant in Boogschutter: projecteert een groot optimisme, waardoor mensen in haar willen en kunnen geloven, kan haar visie neerzetten en ze heeft een natuurlijke ‘royalty’. Enorm groeipotentieel. Goed in internationale kwesties (ze was minister van Buitenlandse Zaken).
– Saturnus conjunct Pluto, conjunct Mars in het Negende huis. Enorme focus op machtsontplooiing, zeer lange adem om haar doel te bereiken. Focus op Buitenland.
– Het 10e die gaat over carrière staat in Maagd. Diens heerser Mercurius staat in het eerste huis, driehoek Maan in Vissen. Ze is superslim en weet tekst en gevoel te combineren, waardoor ze geloofwaardig overkomt. Maar ze komt in haar werk toch vaak terecht in de details, kan erin verstrikt raken, wil alles perfect doen. Ze is slim, gewiekst. Heeft behoefte aan carrière om zichzelf te manifesteren.
– Haar Zuidelijke Maansknoop staat in Schorpioen wat zich kan laten zien als een enorme behoefte aan macht en manipulatie. Maar haar levensbestemming is juist rust en vrede (en materiële voorspoed) vinden op haar Noordelijke Maansknoop in Stier in solide en comfortabele verbinding met haar partner (Zevende huis), vol vertrouwen en rust. De vraag is in hoeverre de stress van de machtspolitiek dit toelaat. Maar ze wil net anders, heeft moeite de macht los te laten.
– Saturnus vierkant Noordelijke/Zuidelijke Maansknoop: enorme doorbijter, maar op noodlottige manier toch niet kiezen voor dat wat haar het meest bevredigd. Ze doet het mogelijk om ’the wrong reasons’. Vasthouden, vastbijten terwijl ze juist vrede en harmonie vindt als ze deze innerlijke drang naar macht kan loslaten.

De progressies en transits voor de dag van de conventie slaan we over. Als je die ziet voor 8 november begrijp je meteen waarom.

Progressies en transities, 8 november 2016
Jupiter pr in het elfde huis (vanuit Boogschutter) driehoek Pluto (heer 10) in 7, sextiel Maan/Neptunus en sextiel Venus: super geluk- en machtaspect.
– Saturnus pr vanuit het zevende huis (partner) vierkant Chiron in het tiende huis: krachtig heartbreak aspect, er gebeurt iets dat enorm verdrietig is, teleurstellend.
– Zon pr conjunct Mercurius vierkant Neptunus/Maan: verkeerd inschatten van situaties en mogelijk schandalen.
– Pluto tr inconjunct Pluto/Mars/Saturnus: als er in het verleden sprake is van machtsmisbruik en dergelijke kan dat als een boomerang terugkomen. Gevoelens van onmacht. Misbruik van macht.
– Saturnus tr driehoek Pluto/Mars/Saturnus: enorme daadkracht, doorbijten, het vermogen om door te zetten.
– Jupiter tr transit Neptunus in het elfde huis sextiel Pluto/Mars/Saturnus: grote populariteit, die haar kan helpen om aan de macht te komen.
– Uranus tr driehoek Saturnus/Pluto/Mars en inconjunct Mercurius (heer 10): connectie met de massa, een krachtig ondersteunend aspect bij het realiseren van haar ambities.

Conclusie: Hillary heeft net als Jeb Bush een mooie kaart om te winnen. Al zal een eventuele overwinning haar weinig bevrediging opleveren en haar verder afbrengen van haar zielsbestemming. Enerzijds omdat dit haar gevangen houdt op haar Zuidelijke Maansknop, haar comfortzone, anderzijds omdat ze in haar progressies een aantal onaangename aspecten heeft die verdriet en teleurstellingen kunnen geven. Opgeven is echter voor Hillary geen optie.

Om te weten wie de grootste kanshebber is van beide kandidaten, hebben we nog een middel uit de kast getrokken: we hebben beide progressieve horoscopen op elkaar gelegd. Om te zien wie de meeste macht heeft over de ander, is Saturnus bepalend.

Saturnus van Hillary Clinton aspecteert Pluto, Neptunus/Saturnus, Chiron, Venus en Mars van Jeb Bush.

Saturnus van Jeb Bush aspecteert Uranus, Noordelijke Maansknoop en Juno van Hillary.

Hij lijkt er sterk op dat Hillary de overhand heeft en dat zij de nieuwe President van de VS gaat worden in 2016. Bernie Sanders horoscoop geeft aan dat hij unieke kwaliteiten heeft, die tijdens de nieuwe termijn erg welkom zijn. We zijn benieuwd of de planeten het bij het juiste eind hebben.

Frank van Herwijnen en Johanna Blok