Weg met retrograde!

Astrologen hebben honderden jaren verteld dat retrograde-planeten een specifiek probleem vormen. Planeten staan retrograde als ze vanaf de aarde gezien een teruggaande beweging maken. Ze lopen niet werkelijk terug, het is het gevolg van het feit dat we de planeten vanaf de aarde bekijken en niet vanaf de Zon, het centrum van ons zonnestelsel.
Een bekende astroloog schrijft bijvoorbeeld: “de energie van een retrogradeplaneet wordt meer op een innerlijk niveau uitgedrukt. Het is lastig om de energie aan de buitenwereld te laten zien, de energie van de planeet wordt ingehouden. Of de uitdrukking van de planeet wordt overdreven om de innerlijke twijfel en onzekerheid rond die planeet te compenseren…” En er is ook nog iets aan de hand met karma: “een retrograde planeet zou wijzen op onafgemaakte lessen uit vorige levens.”
Eerlijk gezegd heb ik altijd wat moeite gehad met het retrogradeverhaal. Enerzijds omdat de planeten niet werkelijk in tegengestelde richting lopen, maar dat het iets is wat wij menen te zien. Anderzijds, ik heb nooit spectaculaire verschillen gemerkt tussen mensen met bijvoorbeeld een retrograde Mercurius en een directe Mercurius. Voor de andere planeten is het idem dito.
En de paniek die toeslaat als Mercurius retrograde loopt, dat er dan ‘van alles misgaat’, heb ik ook nog nooit kunnen begrijpen. Er gaan ook regelmatig dingen mis als Mercurius direct loopt.
Het gevaar van astrologie, waar we altijd alert op moeten zijn, is dat we dingen gaan geloven, zonder dat ze bewezen zijn. Nuchterheid is een belangrijke voorwaarde om goed met astrologie om te kunnen gaan. En ook het besef dat het gaat om ‘een grotere kans op’ en niet op een absolute zekerheid.

Laten we eens kijken of we beroemde schrijvers kunnen analyseren op grond van hun Mercurius. Een schrijftalent zou je namelijk niet verwachten als je Mercurius retrograde staat. Dit is een willekeurige lijstje met 20 schrijvers die wereldwijd bekend zijn geworden. We laten buiten beschouwing of het gaat om literatuur, maar het waren geen ééndagsvliegen.

Agatha Christie – Mercurius in Weegschaal
Alan Moore – Mercurius in Schorpioen RETROGRADE
Albert Camus – Mercurius in Boogschutter
Aldous Huxley – Mercurius in Kreeft
Allen Ginsberg – Mercurius in Tweelingen
Anaïs Nin – Mercurius in Waterman
Anne Rice – Mercurius in Schorpioen
Antoine De Saint-Exupéry – Mercurius in Leeuw
Anton Chekhov – Mercurius in Steenbok
Arthur Miller – Mercurius in Schorpioen RETROGRADE
Astrid Lindgren – Mercurius in Schorpioen RETROGRADE
Ayn Rand – Mercurius in Steenbok
Barbara Cartland – Mercurius in Kreeft RETROGRADE
Beatrix Potter – Mercurius in Maagd
Charles Dickens – Mercurius in Steenbok
D.H. Lawrence – Mercurius in Maagd RETROGRADE
Daphne du Maurier – Mercurius in Stier
Gerard Reve – Mercurius in Steenbok
Harry Mulisch – Mercurius in Kreeft RETROGRADE
JRR Tolkien – Mercurius in Steenbok RETROGRADE

Zeven van deze schrijvers hebben Mercurius retrograde. Op grond van de statistiek zou je die positie verwachten bij 3 tot 4 van de schrijvers. (Mercurius staat drie keer per jaar een periode van ruim 21 dagen retrograde. Dus in totaal 63 tot 70 dagen per jaar, dat is ongeveer 20 procent van de tijd. Bij deze schrijvers komen we uit op 35 procent, dat is bijna het dubbele).

Voordat je nu zegt: aha, ze je wel, Mercurius retrograde wijst dus juist op een superschrijftalent. Dat zou kunnen, maar laten we het onderzoek eerst uitdiepen. Daarvoor hebben we de data nodig van zeker 100 schrijvers. Dan verdwijnt de kans dat onze bevinding op louter toeval berust. In de bijlage vind je de Mercurius van nog eens 86 schrijvers, dus in totaal 106 schrijvers. Retrogade Mercurius: 22 van de 106, dat is 20 procent. Dus dat is keurig wat je statistisch verwacht. Er zijn niet meer of minder schrijvers met Mercurius Retrograde.
Als je goed hebt opgelet is je nog iets opgevallen: Mercurius staat bij deze 20 schrijvers maar liefst 4 keer in Schorpioen en zelfs 5 keer in Steenbok. Dat is zeer opmerkelijk. Je zou haast zeggen… dat dit een schrijfstand is.
Als je de lange lijst van 106 schrijvers onderzoekt, verdwijnt dit extreme effect echter. Je verwacht gemiddeld 8 schrijvers per Mercurius-in-teken. Maar ook 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 11 behoren nog tot een normale verdeling.
De echte uitschieters blijken Mercurius in Steenbok (13 schrijvers) en Mercurius in Waterman (13 schrijvers). Dat zijn planeetstanden die wellicht iets vaker voorkomen bij schrijvers.
Dus niet Mercurius in Boogschutter of Tweelingen wat je vaak leest. Waarom dat zou zijn? Bij Mercurius in Steenbok kun je je voorstellen dat die structuur aanbrengt in zijn gedachtewereld en zo hele constructies bouwt. Een soort architect met woorden.
Bij Mercurius in Waterman kun je denken aan het originele gedachtegoed, het doorbeken van maatschappelijke taboes door hun woorden, waardoor ze opvallen en beroemd worden.
Minstens zo opvallend is dat er slechts 4 schrijvers zijn met Mercurius in Stier en 4 in Weegschaal, beide venustekens. Je kunt je voorstellen dat deze stand de behoefte geeft om te communiceren via kunst of muziek in plaats van woorden.

Laten we ook eens kijken of we sporters kunnen vinden met een retrograde Mars.
– Michael Jordan (17 februari 1963) Mars in Leeuw,
– Tiger Woods (30 december 1975) Mars in Tweelingen
– Steffi Graf (14 juni 1969) Mars in Boogschutter
Zoals je ziet niet bepaald de minste sporters. Dus heb je een retrograde Mars, no worries!

Conclusie: wat mij betreft mag het retrograde concept op de schop. Alleen moet je wel even wakker blijven bij het bepalen van progressies… de richting waarin een leven zich ontwikkelt, welke aspecten zich op de lange termijn vormen. Dan merk je wel degelijk dat retrograde planeten een tegengestelde richting hebben aangenomen.

Hier vind je de pdf met Mercuriusposities van schrijvers. Verspreiden mag, onder vermelding van de bron!

SchrijversEnHunMercurius

%d bloggers liken dit: