In november staat Mars in het teken Weegschaal. Dat is soms een lastige stand, maar we kunnen er allemaal iets van leren, vooral op het gebied van de liefde. 

Mars is de planeet die onze fysieke en seksuele energie vertegenwoordigt. Het is onze ‘innerlijke man’, ook als we vrouw zijn. Gedreven door Mars durven we beter voor onze rechten op te komen, zijn we actiever en voelen we meer passie. Maar de energie van Mars is ook nog wat jong en ruw, als de energie van een puber. Daardoor weet hij niet altijd waar de grenzen liggen.
Weegschaal is het teken van de planeet Venus, de natuurlijke tegenpool van Mars. Daarom is het betrokken bij onze liefdesrelaties. Het teken Weegschaal hoort bij het element lucht. Dat zorgt voor een meer rationele dan emotionele benadering. Vandaar dat eeuwige wikken en wegen, want kiezen doen we met ons hart. Als je rationele argumenten op een rij zet, kom je er vaak toch niet uit. In zakelijke situaties is de rationele aanpak van Weegschaal prettig. Het blijft er altijd vriendelijk, eerlijk en beleefd aan toe gaan. Maar in de intieme sfeer laat Weegschaal soms te weinig emoties zien.
Zodra Mars door Weegschaal koerst, is het met die rationele, koele aanpak voorlopig gedaan. Vooral Weegschalen blijken ineens over een extreem kort lontje te beschikken. Maar ook andere mensen voelen de energie van Mars in Weegschaal.
Zodra iemand explodeert, zien we dat er misverstanden zijn, dat er grenzen zijn overschreden of dat er dingen niet zijn uitgesproken. Woede is de uitkomst van een vulkanisch proces, waarbij het onder de oppervlakte al een tijdje rommelt, alleen hebben we dat niet gezien. Bij Mars in Weegschaal botst de ruwe, mannelijke energie met de vrouwelijke normen en waarden van vriendelijkheid en beleefdheid. De een houdt zich teveel in, laat niet zien dat er irritaties ontstaan, vindt het eng om te zeggen: ‘stop tot hier en niet verder’. Misschien uit angst niet aardig gevonden te worden, ook zo’n Weegschaal-thema. De ander denkt dat dit een vrijbrief is om de grenzen te overschrijden. Of beseft niet eens dat er grenzen zijn… Of hij wil gewoon tegengas krijgen. Want dat hoort ook bij Mars, je tegenstander uitdagen in de overtuiging dat er een eerlijk gevecht ontstaat waarbij de beste wint. Kortom, het kan een maand worden waarin de frustraties flink oplopen en waarin opgekropte emoties op tafel komen.

Hoe maak je het beste van Mars in Weegschaal?
Als de frustraties in jouw relatie te veel met de mantel der liefde bedekt zijn, zal je merken dat ze nu naar de oppervlakte komen. Als je je teveel aanpast aan de wensen van de ander zal je merken dat je daar geen zin meer in hebt. Je kunt kwaad worden. Je wilt dat de ander meer rekening met je houdt. Het is goed dat deze waarheid aan het licht komt. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat je partner geen gedachtes kan lezen. Hij of zij kan jouw grenzen niet respecteren als jij niet duidelijk uitlegt waar ze precies liggen. De woede maakt duidelijk dat je veel eerder je mond had moeten opentrekken. Ook als dat een beetje eng is. Wees dus voortaan vooral duidelijk over je grenzen, dan volgt er misschien een kleine discussie, maar het worden geen explosies meer. En gebruik de energie van Mars die je nu voelt, om dit tot stand te brengen.

Mars en Venus in één

Mars en Venus in één

Mars en Venus gaan ook over de aantrekkingskracht tussen man en vrouw. En die is altijd een beetje spannend, want we begrijpen elkaar niet altijd even goed. Als je weet dat deze planeetstand al vanaf 22 oktober werkzaam is, dan begrijp je misschien waarom de discussie over ongewenste intimiteiten zo’n enorme vlucht neemt. De slachtoffers (Venus) zijn woedend omdat ze veel te lang over zich heen hebben laten lopen. De daders (Mars) snappen niet waar deze woede vandaan komt. Het is dus niet alleen in intieme relaties belangrijk om duidelijk te maken wat acceptabel is, maar ook in vriendschap, werkrelaties en zo voorts. Vind je dat je werkgever jou niet naar waarde schat, vind je dat je vriendin over je heen walst? Dan is dit het moment om je mond open te doen. Maar doe dit met takt. Als het je lukt om rustig te verwoorden wat je dwars zit, loopt de relatie geen schipbreuk op. Naar iemand die fluistert wordt beter geluisterd dan naar iemand die schreeuwt. 

Mars in Weegschaal kan wat futloos maken, omdat Mars correspondeert met onze lichamelijke energie, die in Weegschaal gedempt wordt. Daarom is november niet de beste periode om een lichamelijke training te beginnen. Kies een training waarbij je niet het uiterste van jezelf vergt, maar waarbij je conditie wel op peil blijft. Zwemmen, wandelen, fietsen, yoga, liever lange afstanden dan krachtsexplosies.