Deze maand heeft het tijdschrift Psychologie Magazine extra aandacht voor hoogsensitiviteit. Hoe kun je hooggevoeligheid terugzien in je horoscoop? En wie doet er mee aan een astrologische ministudie naar hoogsensitiviteit?
Daarvoor moeten we eerst antwoord hebbenop de vraag wat hooggevoeligheid (hoogsensitiviteit of Highly Sensitive Person, HSP) eigenlijk is. Klinisch psychologe Elaine Aron zette het begrip op de kaart door het book Are you a highly sensitive person te schrijven. Daarin legt ze uit dat hoog sensitieve personen gevoeliger zijn voor signalen uit hun omgeving. Hun zenuwstelsel staat als het ware strakker gespannen en daarom komen bijvoorbeeld lawaai en de emoties van anderen harder binnen. Hun systeem raakt snel overprikkeld en daarom is tijd alleen doorbrengen harde noodzaak. Levendige fantasie en dromen horen ook bij het pakketje en vaak krijgen hoogsensitieve personen te horen ‘dat ze niet zo overgevoelig moeten reageren’. Een reactie kan zijn dat ze zich introvert en stil gaan gedragen, uit angst dat ze weer commentaar krijgen op hun gevoeligheid. Hoogsensitiviteit is niet iets dat is ingebeeld, het kan gemeten worden en het komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij dieren. Ongeveer een op de vijf mensen en dieren is hoogsensitief.
Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken dat hoogsensitiviteit tijdens de evolutie een enorm voordeel was. In de natuurlijke omgeving kun je beter drie keer vals alarm slaan, dan één keer een signaal van potentieel gevaar missen. Maar in de moderne samenleving die veilig is maar wat signalen betreft nogal overweldigend, We voelen ons allemaal weleens overspoeld door signalen, maar voor HSP-ers is het dagelijkse kost. Voor hen kan hoogsensitiviteit een oorzaak zijn van stress en zelfs depressie. Maar hoogsensitieven zijn ook vaak uitzonderlijk creatief en empathisch, dus doen ze het goed als therapeut of in creatieve beroepen.

Zeemeermin met  Neptunus' trident

      Zeemeermin met Neptunus’ trident

Vanuit de astrologie zijn er zo op het eerste gezicht drie planeten/punten die in aanmerking komen om een rol te spelen bij hoogsensitiviteit. Allereerst is er natuurlijk de Maan. Die vertegenwoordigt ons emotionele lichaam en hoe we op een fysiek niveau de emoties verwerken die binnenkomen. Je kunt je voorstellen dat een Maan in Maagd of Tweelingen dit vrij nuchter en rationeel probeert te doen en dat een Maan in Schorpioen of in Vissen veel kwetsbaarder is. Ik vermoed dat vooral mensen met Maan in Vissen zich vaak in het HSP-profiel zullen herkennen. Maar ik denk niet dat de positie van de Maan alleen voldoende is om hoogsensitiviteit te verklaren. Het teken Vissen geeft ons wel meer informatie. HSP heeft duidelijk trekjes van Neptunus, de planeet die hoort bij het teken Vissen. In het teken Vissen en met de invloed van Neptunus vervaagt immers de scheidslijn tussen jezelf en je omgeving, waardoor alles wordt gevoeld en de noodzaak ontstaat om jezelf zo nu en dan af te scheiden om de batterij weer op te laden. Dus als er veel planeten in het teken Vissen staan of als veel persoonlijke planeten (Zon, Maan, Mercurius, Venus en Mars) aspecten ontvangen (contact maken met) Neptunus, maakt dat de kans op hooggevoeligheid aanzienlijk groter, vermoed ik.
En dan is er nog Lilith, het kanaal waardoor we ‘hogere’ informatie binnenkrijgen en die het stukje in ons leven vertegenwoordigt waarin we allemaal wel een beetje ‘HSP’ zijn. Toevallig heb ik in mijn omgeving drie HSP-ers die een sterke connectie hebben tussen Neptunus en Lilith (Neptunus in het Lilith-kanaal), dus dat lijkt dit inzicht te bevestigen. Verder is er een HSP-er die Lilith in het gevoelige Maanteken Kreeft heeft.
Maar vier zwaluwen maken nog geen zomer, daarom een oproep aan hoogsensitieven en niet-hoogsensitieven: stuur me een privébericht met je geboortedatum en geef daarnaast aan of je hoogsensitief bent (of niet). Dan ga ik een kleine studie doen met als insteek: klopt het dat Neptunus, Lilith en de Maan een rol spelen bij hoogsensitiviteit?