Ieder kind heeft voordat het op aarde komt, een contract afgesloten met het hogere in of buiten hemzelf. Het doel van dat contract is om een bepaalde levensles te leren. Dat is wat spirituele astrologie ons leert. Een kind wil leren ‘liefhebben’ bijvoorbeeld of ‘voelen’, ‘loslaten’ of ‘zelfstandig zijn’. De Noordelijke Maansknoop verklapt welke les dat is.*

In de kwaliteiten van het sterrenbeeld waar de Noordelijke Maansknoop staat, zit voor elk kind (en elke volwassene) een enorme uitdaging. De eerste jaren van zijn leven begint een kind enthousiast aan zijn spirituele huiswerk. Maar meestal is de stof nog nieuw en valt het niet altijd mee. Dan kan het zich tijdelijk terug trekken in de kracht die hij heeft opgedaan in vorige levens. Die kracht ligt te wachten in het tegenoverliggende teken (Daar ligt de Zuidelijke Maansknoop). Het is iets waar hij altijd op terug kan vallen omdat het hem makkelijk af gaat. Uiteindelijk blijft de nieuwsgierigheid naar de Noordelijke Maansknoop echter aanwezig. Dat punt blijft trekken, hoe eng ook, hij wil er naartoe, her zijn kwaliteiten die hij in dit leven onder de knie wil krijgen.
Je kunt je kind ondersteunen door het vrij te laten in de misschien onbegrijpelijke keuzes die worden ingegeven door de Noordelijke Maansknoop. Maar denk niet dat je faalt als je het kind teleurstelt of soms pijn moet doen. Zelfs teleurstellingen horen bij de levensscenario’s die door de Noordelijke Maansknoop worden geschreven. Zoek de geboortedatum van je kind in onderstaande lijst en vind het teken waarin zijn of haar Noordelijke Maansknoop staat:

– 1 februari 1994 tot en met 30 juli 1995: Schorpioen19761824_s
– 31 juli 1995 tot en met 25 januari 1997: Weegschaal
– 26 januari 1997 tot en met 19 oktober 1998: Maagd
– 20 oktober 1998 tot en met 8 april 2000: Leeuw

– 9 april 2000 tot en met 12 oktober 2001: Kreeft
– 13 oktober 2001 tot en met 13 april 2003: Tweeling
– 14 april 2003 tot en met 25 december 2004: Stier
– 26 december 2004 tot en met 21 juni 2006: Ram

– 22 juni 2006 tot en met 14 december 2007: Vissen
– 15 december 2007 tot en met 21 augustus 2009: Waterman
– 22 augustus 2009 tot en met 2 maart 2011: Steenbok
– 3 maart 2011 tot en met 29 augustus 2012: Boogschutter

Ram Als je kind is geboren met de Noordelijke Maansknoop in Ram moet je als ouder een sterk zenuwstelsel hebben. Dit zijn ondernemende kleine doerakken, die overal inklimmen en opklimmen, altijd opstandig zijn. Het zijn kinderen met enorm veel fysieke energie die geen angst kennen. Ze willen erop uit, alles uitproberen, hun kracht voelen. Dus als zo’n kind ineens in de hoogste boom klimt, word je als moeder gillend gek van angst. Je geeft het op zijn kop of je houdt het voortdurend in de gaten. Daardoor verliest dit kind zijn ondernemingslust. Het gaat denken dat het in zijn eentje niets goed kan doen. Het begint een verworvenheid te cultiveren die het heeft opgedaan in vorige levens: afhankelijkheid. Alles samen doen, alles overleggen. Dat is de manier waarop dit kind zich staande gaat houden. Vaak is je kind dan ook een flinke periode van zijn of haar volwassen leven gebonden in symbiotische relaties. Maar dat werkt niet echt. Die relaties lopen mis omdat de ander er genoeg van krijgt of omdat diegene teveel over ze heen loopt. En dat pikken ze toch niet. Vroeg of laat komt de wens weer boven om zich los te worstelen en te laten zien dat hij of zij niemand nodig heeft. Dan kiest je kind voor onafhankelijkheid. Het kan die behoefte vorm geven door letterlijk de wijde wereld in te trekken, door verre reizen te maken, of door een onafhankelijk beroep te kiezen. Het is belangrijk je kind te steunen maar ook om grenzen aan te geven. En wees vooral niet te bezorgd. Hoe meer je probeert je kind te remmen, hoe meer het wil laten zien dat het je niet nodig heeft. En dan kan het gekke dingen gaan doen.

Stier Het kind met de Noordelijke Maansknoop in Stier kan zich enorm druk maken over zijn spulletjes en speelgoed. Dat is van mij! Hoor je regelmatig. Meer dan andere kinderen, maakt het zich daar druk over. Als je dit kind iets afpakt, pak je hem meer af dan alleen een speeltje, je pakt hem zijn gevoel van eigenwaarde af. Daar kan het enorm destructief op reageren. Dit kind slaat helemaal door als het niet gaat zoals hij of zij wil. Aan ‘eigenwaarde’ is bij hem of haar het gevoel gekoppeld dat het iets kan, dat het kwaliteiten bezit. Dat gevoel is wat het wil veroveren in dit leven. Het gevoel iets waard zijn, kan zich sterk op het materiële vlak manifesteren. Er komt echter gegarandeerd een periode waarin je kind zich terugtrekt in het gevoel niets waard te zijn. Dan kan het erg doomy worden. Het maakt er een potje van, want het vertrouwt niet meer in zichzelf. Dus doet het zijn of haar best niet meer. Positief doen en zeggen dat je kind geweldig is, helpt helemaal niets. Daardoor kun je als ouder een machteloos gevoel krijgen. Het punt is dat het kind ZELF het gevoel wil veroveren iets waard te zijn. Dat kun je er niet van buitenaf instampen. Vroeg of laat, na de nodige brokken, wil het weer laten zien wat het kan. Dan kan het enorm rijk worden. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Dat geld is een beetje een bijwerking van het feit dat het zijn ware talenten heeft ontdekt.

Tweelingen Tweelingen is het teken van het contact en de communicatie. Als daar de Noordelijke Maansknoop staat, is het kind een enorme babbelkous. Het kletst de oren van je hoofd en wil alles weten en alles delen. Dat zijn van die kleine prietpraters, die zo af en toe vreselijk onhandige dingen zeggen, want ze kunnen niet anders dan de waarheid zien. Dan ga je als ouder proberen om het kind te leren dat het niet alles mag en kan zeggen. Dat is goed bedoeld, maar zo’n kindje snapt daar niets van. Die begrijpt niet waarom je niet alles zou mogen delen. Daar kan het vervolgens erg onzeker van worden. Het kan in de boeken duiken of gaan studeren. Het durft alleen nog maar iets te zeggen als hij of zij het heel erg zeker weet. De boekenwijsheid kent het kind nog uit vorige levens. Daarom gaat het hem of haar erg makkelijk af. Maar je kind heeft die boeken helemaal niet nodig, want het is met een enorme wijsheid geboren. Bovendien zorgt al dat studeren ervoor dat het zich afsluit voor contact met anderen. En dat was niet de bedoeling. Maak je niet te druk. Vroeg of laat, begint het echte leven weer te trekken. Dan slaat het de boeken dicht en gaat het weer contact maken en communiceren. Daarin wordt je kind uiteindelijk heel erg begaafd. Misschien wordt het zelfs zijn of haar werk. Misschien gaat het veel schrijven. Hoe dan ook, dit kind zal anderen altijd verbazen met wat het zegt en de inzichten die het zal delen. Geef het mee dat alles gezegd mag worden als je het maar op de goede manier doet.

Kreeft De Noordelijke Maansknoop in Kreeft geeft een kind dat vastbesloten is in dit leven contact te maken met zijn emoties en voor zichzelf een warm thuis te creëren, zich te leren hechten. Ze proberen een soort familiegevoel te krijgen. Die zoektocht zit erin gebakken. Het zijn echte moederskindjes als ze klein zijn. Ze zijn enorm emotioneel en kwetsbaar. Alles wat er om hen heen gebeurt, komt keihard binnen. Ze kunnen ook buitengewoon verlegen zijn, omdat ze zich eerst veilig moeten voelen, willen ze loskomen. Wat er ook bij hoort is een intense heimwee (soms naar iets vers of onbekends…). Deze kinderen kunnen enorm van slag raken door een verhuizing.
Vroeg of laat zeg je iets waardoor zo’n kindje besluit: mij pak je niet meer. Ik laat mijn emoties niet meer zien. Misschien lach je een keer om hem of haar, met onschuldige bedoelingen. Of je zegt iets  waarvan je helemaal niet beseft hoe erg het voor hem of haar is. Dat is haast onvermijdelijk als een kind zo gevoelig is. Dat is ook niet erg. Het is de bedoeling dat het zich harder gaat opstellen, een pantser aantrekt. Dat pantser gaat het later kraken. Maar tot die tijd kan het ongenaakbaar lijken. Of afstandelijk. Het klaagt nooit meer, huilt nooit meer, het lijkt alles aan te kunnen. Dat is beslist niet waar, dus laat je niet verwarren door dit overdreven volwassen gedrag. Als ouder kun je je afgewezen voelen door deze onkwetsbaarheid, maar dat komt later el weer goed. Van carrière maken, wat het heel goed kan, word je kind niet gelukkig. Het vindt pas zijn geluk als het zich emotioneel verbindt is met anderen, als het zijn familie of plek (weer) heeft gevonden.

Leeuw
Kinderen met deze Noordelijke Maansknoop zijn anders dan de rest. Dat komt omdat ze op deze wereld zijn gekomen met een groot verlangen uniek te mogen zijn. Dus dat zijn kleine prinsen en prinsessen, die het heerlijk vinden om in het middelpunt  van de belangstelling te staan. Ze kunnen grenzeloos spelen, zelfs al een beetje flirten en anderen om hun vingers winden. Ze zijn enorm creatief, meer dan andere kinderen.  Ook bij kinderen geldt echter dat het niet altijd wordt gewaardeerd als ze ‘hun kop boven het maaiveld uitsteken’. Als ze door de groep worden buitengesloten of geplaagd, dan kunnen ze besluiten om alles te doen om ‘erbij te horen’. Dat kennen ze maar al te goed uit vorige levens. Dan veranderen ze in onopvallende, verlegen kinderen, althans aan de buitenkant. Innerlijk staan ze bol van de energie. Maar zo af en toe komt die energie er weer uit, zeker als ze gaan puberen. Dan kunnen ze ontzettend grappig uit de hoek komen of op een andere manier de aandacht op zich vestigen. Het beste dat je voor dit kind kunt doen is zijn creativiteit de vrije loop te laten (stimuleren is niet nodig…). Ook belangrijk is om het te leren zichzelf aan te passen, zonder dat het zich teveel gaat inhouden. Dat is voor ouders best lastig, want hoe vind je de balans? Je kunt het niet perfect doen. Dat geeft ook niet. Vroeg of laat komt dit kind er wel. Dan gaat het popmuziek maken, of toneelspelen en dat kan het verschrikkelijk goed. Zo goed dat het er misschien wel zijn werk van maakt.

Maagd Een kind met de Noordelijke Maanksnop in Maagd heeft een enorme drang om anderen te helpen en te dienen. Dat is een kind dat de halve huishouding overneemt als je het zou toelaten. Het heeft behoefte aan orde en structuur om zich heen. Het is vastbesloten om die zaken in dit leven helemaal onder de knie te krijgen. Zo’n kind kan enorm empathisch zijn als er iemand ziek is en voor iemand gaan zorgen. Het zijn ook buitengewoon brave kinderen, die het iedereen naar de zin willen maken. Als ouder  wil je misschien niet dat je kind steeds verantwoordelijkheid neemt, je wilt dat het gaat spelen of geniet van zijn kindertijd. Dat is lastig, want het wil zo graag.
Als je hem of haar – al is het met de beste bedoelingen – bekritiseert, het gevoel geeft het niet goed te doen, dan kan het zich terugtrekken op het vertrouwde terrein van vorige levens. Schuldgevoel, dat voelen deze kinderen ook (te) makkelijk. Als dat ondragelijk wordt, kunnen ze kiezen voor ‘vluchtgedrag’. Dat kan de vorm krijgen van bijgeloof en drugs, maar ook van dromerigheid, niet met de voetjes op de grond staan. Ze vinden een manier om aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen. Maak je daar niet al te veel zorgen om. Vroeg of laat wint het verlangen om dit leven echt ‘aan te gaan’. Dan zet dit kind zijn schouders er weer onder. Dan kan het met veel liefde voor detail en met heel veel toewijding zijn werk doen. Anderen helpen, daar gaat het om, dat willen ze leren, op een heel praktisch niveau.

Weegschaal Dit kind komt op de wereld met een sterk geloof in de liefde. Het weet instinctief dat je daarvoor moet delen, compromissen moet sluiten en loyaal moet zijn. Het heeft een enorme behoefte aan samen-zijn. Waarschijnlijk ben je als vader of moeder zijn eerste grote liefde. Later zal het met vriendinnetjes en vriendjes steeds een onlosmakelijk duo willen vormen. Dat hoort erbij. Tot het ontdekt dat er ook pijn en teleurstelling wachten in intieme relaties. Dat is misschien wel onvermijdelijk. Want in elke les ligt ook een flinke moeilijkheidsgraad. Dan kan het radicaal besluiten: ik geloof er niet meer in. Het trekt zich terug op zijn oerkracht. Overleven in zijn eentje, vechten voor zijn leven. Het kind kan zich afsluiten, zich sterker voordoet dan het is en moeite hebben om liefde te uitten of te tonen, bang dat het ‘weer misgaat’. Het kan zich soms ook agressief gedragen. Vooral bij jongetjes kan dit spelen. Ze willen laten zien dat ze niemand nodig hebben. Als ze dat voor zichzelf hebben bewezen, durven ze het aan te gaan. Het is belangrijk dit kind te laten zien dat het veilig is om relaties aan te gaan. Ook als je als ouders misschien uit elkaar gaat of als er veel ruzie is. Laat het zien dat liefde alles overwint en dat er eindeloos veel liefde is. Ook voor hem of haar. Dan zal het uiteindelijk als volwassene voor liefde durven kiezen. Of dat nu vroeg of laat is in zijn leven.

Schorpioen Ik wil intens leven! zegt dit kind als het op de wereld komt. Dat zit soms al besloten in de geboorte zelf. Een kind met deze stand is vroeg rijp en wil alle aspecten van het leven doorgronden. Ze zoeken psychologische diepgang en confrontaties. Je kind kan bijvoorbeeld vreselijk boos worden en dan zijn of haar adem inhouden. Die heftigheid past eigenlijk niet bij de onschuld van een kind. Daardoor kun je als ouder verkeerd reageren, simpelweg omdat je kind ook bij jou heftige emoties losmaakt. Of omdat het emoties doorprikt die je eigenlijk voor je kind verborgen wilde houden. Dat is buitengewoon lastig, je kunt er zelfs wanhopig van worden. Vroeg of laat doe je iets verkeerd, waardoor dit kind zich niet veilig voelt in de intimiteit van familierelaties. Dan concentreert het zich op datgene waarbij het zich veilig voelt. Het kind begint de materiële kant van het leven te cultiveren. Je houdt het alleen nog maar tevreden als je het cadeautjes geeft en voor je het weet, heb je je kind teveel verwent. Het kan zich ontpoppen als een enorme moraalridder, die alles en iedereen vertelt wat goed en kwaad is. Dat is een manier om controle te krijgen over de grote onzekerheid die het voelt, als het te maken krijgt met heftige emoties als angst, jaloezie en woede. Het vasthouden aan zekerheden kan een flink aantal jaren duren. Maar dan ineens staat alles op zijn kop. Het laat alles in een keer los en begint helemaal opnieuw. Misschien met niets en niemand meer. Blijf dan geloven in je kind. Het heeft zo’n heftige ervaring nodig om tot de kern te komen. Eerst bij zichzelf, later bij anderen.

Boogschutter Het kind met de Noordelijke Maanknoop in Boogschutter koestert een diepe wens om de wereld te doordringen van zijn visie. Het is een beetje zo’n kleine dominee, die iedereen verbaast met zijn wijze uitspraken. Hij of zij ‘weet’ gewoon hoe het zit. Dit kind kan je al heel jong vertellen wat het van plan is om met zijn of haar leven te doen, Het kan bovendien een enorm verlangen voelen om de wereld rond te reizen, op zoek naar ‘de waarheid’. Dat kan het misschien nog niet onder woorden brengen, maar die wens uit zich door een enorme liefde voor alles wat te maken heeft met andere landen. Je kind kan ook al heel jong een filosofisch of idealistisch besluit nemen. Daar kan je kind heel erg fanatiek of extreem in zijn. Verbieden heeft niet zoveel zin. Vroeg of laat ontdekt het zelf dat de werkelijkheid strijdig is met de idealen die het koestert. Daar kan je kind heel erg verdrietig om worden. Het verliest dan datgene waar hij of zij het meest in geloofde. Het kan zijn dat het zich een tijdlang terugtrekt in gedrag dat je zou kunnen omschrijven als cynisch. Het gelooft nergens meer in en stelt alles op de proef. Het concentreert zich op de ratio en op de feiten. Dat lijkt een beetje oppervlakkig, en leeg. Maar je kind heeft deze periode nodig, om later toch weer te gaan staan voor iets waarin het gelooft. Het moet eerst weer het gemis aan een levensfilosofie voelen, voordat het tot een nieuw inzicht kan komen. Soms wil je dit kind jouw idealen opdringen. Dan kan er een hevige strijd ontstaan. Leg je er maar vast bij neer, die strijd win je niet. Zorg in elk geval dat het niet komt tot een verwijdering, maar laat je kind voelen dat je van hem of haar houdt, ongeacht zijn of haar denkbeelden.

Steenbok Kinderen met de Noordelijke Maansknoop in Steenbok willen dolgraag belangrijk zijn, verantwoordelijkheid nemen voor anderen. Ze willen de anderen laten zien dat ze het aankunnen. Dat kunnen enorme baasjes zijn. Dit kind zal andere kinderen wel even vertellen hoe het moet. Leiderschap is dan ook de kwaliteit die het in dit leven wil cultiveren. Maar als je klein bent, valt dat beslist niet mee. Uiteindelijk moet dit kind toch doen wat volwassen mensen zeggen. En ook andere kinderen luisteren niet altijd naar hem of haar. Daar kan het erg onzeker van worden. Je kind kruipt dan helemaal in zijn schulp en trekt zich terug in de huiselijke sfeer, veilig bij mama. Dan kan het erg afhankelijk en kwetsbaar zijn. Maar die kwetsbaarheid is deels schijn, In de kern is je kind sterker dan het eruit ziet. Dit kind kan zich erg lang blijven concentreren op zijn of haar rol in het gezinsleven, want het idee dat het heeft ‘gefaald’ kan er diep inzitten. Maar vroeg of laat wil het die faalangst overwinnen. Dan komt er een uitdaging op zijn of haar pad dat het van harte aangaat. Dan kan je kind ineens enorm veel leiderschap laten zien. Het kan gaan om een groot of klein project zijn, maar je kind brengt het tot een goed einde. Iedereen is er verbaasd over dat het dit in zich heeft. Tot die tijd kan het lijken alsof je kind wat onderpresteert. Maak daar niet teveel gedoe over (in de vorm van huiswerkklasjes et cetera). Hoe meer je dit kind onder druk zet, hoe onzekerder het wordt. Vertrouw erop dat je kind vroeg of laat de kans grijpt om te laten zien wat het kan.

Waterman Dit kind wil erbij horen. Dat zit er al heel jong in. Hij of zij wil dat het gezin waarin het wordt geboren een hechte en echte groep is. eigenlijk is het een kleine herdershond. Dit kind wil samen met de anderen kunnen vechten voor een ideaal. Ook op school is het een groepsdier. Daar ervaart het voor het eerst dat groepen een dynamiek hebben die niet alleen maar leuk en mooi is. Een groep kan andere kinderen uitstoten. Dat botst met de idealen van dit kind, dat juist wil dat iedereen erbij hoort, zwart en wit, rood haar of blond, het mag niet uitmaken. Als het in aanraking komt met de minder mooie kant van groepen, dan kan het vreselijk teleurgesteld raken. Je kind trekt zich terug in zijn eigen wereldje en zet zich – vooral in de pubertijd – af tegen de samenleving. Daar kun je het niet voor behoeden, maar je kunt wel proberen om je gezin open te blijven stellen voor vogels van allerlei pluimage. Dit kind kan tijdelijk kiezen voor een wild leventje, waarin het draait om lol maken. Toch blijft het zich diep van binnen betrokkenheid voelen bij de samenleving, de grote groep. Al is het in de vorm van leuzen als ‘fuck the system’. Vroeg of laat gaat het serieus met deze betrokkenheid aan de slag. Dan sluit het zich misschien aan bij een politieke groepering die wel zijn idealen vertegenwoordigt. Het kan ook zijn dat dit kind later opgaat in een spirituele groep van geestverwanten. Een soort family of friends. Dan zijn de idealen minder concreet. Maar hoe dan ook zal het zich inzetten voor een grotere saamhorigheid. Het wil erbij horen en zorgen dat ook anderen mee kunnen doen in de samenleving.

Vissen Vissen is een teken van stilte, afzondering en spiritualiteit. Met de Noordelijke Maansknoop in dit teken, wordt een kind geboren met een diep en natuurlijk spiritueel besef. Het zou zo’n Nieuwetijdskind kunnen zijn dat erg intuïtief is en heldervoelend. Je kind wil daar iets mee in dit leven. Maar vroeg of laat wordt het op een pijnlijke manier geconfronteerd met de realiteit. Anderen lachen het uit om de ongerijmde uitspraken die het doet of het kan simpelweg emotioneel niet overweg met de wreedheid, de onrechtvaardigheid of de liefdeloosheid die het op aarde ziet. Daar hoef je als ouders helemaal geen rol in te spelen, het kan simpelweg gebeuren door wat het oppikt uit de omgeving. Dan gaat het zich terugtrekken in dingen die onbelangrijk of oppervlakkig lijken in de ogen van anderen. Het maakt zich bijvoorbeeld alleen maar druk om kleren, of schoenen of make-upspulletjes of computerspelletjes. Dat kan dan bijna een obsessie worden. Het weet zelf perfect dat het nergens over gaat. Het bezig blijven met praktische zaken, wat het al vele levens heeft gedaan, zit er echter nog ingebakken als een soort overlevingsmechanisme. Toch komt de wens om zich bezig te houden met ‘het hogere’ vanzelf weer boven, later als het groot is. Dan kan hij of zij gaan werken met yoga of meditatie, maar het kan ook zijn dat het spirituele waarden vormgeeft in zijn of haar werk. Misschien gaat je kind weeskinderen helpen in een arm land. Het belangrijkste voor je kind is dat het zich verbindt met een liefdevol ideaal. Als je je kind daarbij wilt helpen, geef het dan heel veel liefde en vertrouwen.

Wat is een Maansknoop?
Maansknopen zijn de punten waar de baan van de maan rond de aarde, kruist met de baan van de zon rond de aarde (wat niet waar is, want de aarde draait rond de zon, maar zo zien we dat vanaf de aarde). Elke 18,5 jaar, maken de Maansknopen een rondje door de dierenriem. Er zijn twaalf sterrenbeelden en dus twaalf verschillende Maansknopen, elk met hun eigen levensles.

* dit artikel verscheen eerder in Happinez