Het teken Vissen is van nature spiritueel en uitermate sensitief. Je voelt mee met de pijn van anderen en wilt die het liefst voor ze wegnemen. Door deze empathische begaafdheid ben je een magneet voor mensen in emotionele nood. Dat kan soms wat overweldigend zijn, want grenzen stellen en ‘nee’ zeggen tegen iemand die zijn verhaal kwijt wil, voelt voor jou bijna als wreed en gewetenloos.

Nu Neptunus thuis is gekomen in Vissen worden deze kwaliteiten uitvergroot. Dat betekent dat het nog lastiger is om ‘nee’ te zeggen, dat anderen nog meer met je willen delen en dat je meer dan gewoonlijk wordt overspoeld door emoties bij het aanhoren van hun verhalen. Daar komt bij dat Chiron ook in Vissen staat en je heeft uitverkoren tot een van de healers die de wereld nu nodig heeft: jouw aanwezigheid en aandacht is helend voor vrienden, familie en zelfs voor mensen die je zomaar ontmoet op straat. Je geeft troost in overvloed en hebt alles in huis om anderen verder te helpen bij hun spirituele ontwikkeling. Een voorwaarde om dat te kunnen blijven doen in 2017 is dat je tijd, rust en afstand neemt van alles om je heen. Het is erg belangrijk dat je de batterij regelmatig oplaadt. Doe je dat niet, dan kan je lichaam subtiele signalen geven dat je over de grens bent gegaan. Moeheid, slaapproblemen of vreetbuien kunnen een teken zijn dat je gas terug moet nemen en de prioriteit moet geven aan jezelf. Als je dat respecteert wordt het een jaar vol wonderen.

Hart: Vissen is in de liefde een droomster met een enorme behoefte aan zachtheid, knuffelen en romantiek. Misschien heb je net als zoveel Vissen, de overtuiging dat het erbij hoort om voor je partner offers te brengen. Je zou dat kunnen zien als het teken van ware liefde. Ook vind je de spirituele connectie met je partner belangrijker dan de lichamelijke, intellectuele of emotionele. Dergelijke ‘verheven’ idealen kunnen weleens tot kortsluiting leiden met een partner die er een nuchter en aards liefdesideaal op nahoudt. En toch kan zo’n partner heel aantrekkelijk zijn, want ergens voel je wel dat het nodig is dat één van de twee zijn voeten op de grond houdt. Als Neptunus en Chiron gedurende 2017 in Vissen staan is het tijd om je ideeën omtrent De Liefde te onderwerpen aan een stresstest. Niet om te ontdekken in welke opzichten je partner tekort schiet, maar vooral om te leren dat je liefdesleven veel harmonieuzer en vrolijker wordt als jij minder verwachtingen projecteert op de ander.Dan is er nog iets: omdat Neptunus je spirituele kant versterkt, kun je het lichamelijke aspect van de liefde tijdelijk verwaarlozen of minder boeiend vinden. Dat is niet zo’n probleem als je single bent, maar heb je een partner, dan kan dat bij vlagen wat ongemakkelijk zijn voor allebei. Mocht je geïnteresseerd zijn in tantra dan is dit de perfecte tijd om je erin te verdiepen: door de aanwezigheid van Neptunus ben je extra ontvankelijk voor spirituele liefdeslessen.

Hoofd: Werk en geld zijn niet de favoriete onderwerpen van Vissen, ‘want daar gaat het niet over in het leven’. Je hebt een punt. Maar net als de meeste Vissen zul je ook weleens hebben gemerkt dat pogingen om je af te zonderen van de materiële wereld nergens toe leiden. Bovendien, als Vissen vrede sluit met ‘het slijk der aarde’, kan zij zich ontpoppen als een groot commercieel talent. Wat is de belangrijkste kwaliteit als je mensen iets wilt verkopen? Inlevingsvermogen… En welk teken heeft daar het meeste van? Inderdaad, Vissen. Mocht je plannen hebben in die richting dan zit je goed in 2017, want Neptunus zorgt voor een verhoogde intuïtie en ondersteuning van je handelsgeest. Ben je werkzaam binnen de lichamelijke of geestelijke zorg dan kom je ook goed uit de verf. Je bent op de juiste tijd op de juiste plek. Vraagt het werk soms teveel van je, neem dan een vrije dag om even tot jezelf te komen. Als je een beroep uitoefent waarin de linkerhersenhelft domineert en waarin je amper contact hebt met anderen kun je horen dat er van binnen een ontevreden stemmetje klinkt. Je werk bevredigt je niet meer, je bent veel meer dan dit en je verlangt naar verandering. Overweeg de overstap naar een idealistische organisatie waarin je hetzelfde werk doet, of switch naar een functie waarin je meer voor anderen kunt betekenen. Door je verlangen te volgen, boor je in 2017 een bron van frisse levensenergie aan en ervaar je weer passie in je werk.