Pluto brengt je al een aantal jaren omstandigheden die je confronteren en uitdagen tot in het diepst van je ziel. Misschien ben je wel klaar met al zijn levenslessen, maar Pluto is nog niet klaar met jou. Hij blijft in 2017 nog even hangen om de rafelrandjes van je persoonlijke ontwikkeling af te werken…
Als echte Steenbok beschik je over enorme energiereserves waardoor je beter tegen zijn bemoeienissen bent opgewassen dan de meeste mensen. Maar Pluto is erop uit om je te ‘kraken’, je mooiste, kwetsbaarste en eerlijkste kern bloot te leggen. Hij wil je laten zien dat het eeuwige sterk-zijn niet meer nodig is. Dat kun je maar moeilijk geloven want als Steenbok leer je al vroeg dat je meer succes had als jij je van je sterkste kant liet zien. En deed je dat niet, dan trof je weleens mensen die niet zorgvuldig met je omgingen. Dus is sterk zijn een tweede natuur geworden. Een ‘comfortabel’ harnas dat je niet graag uittrekt. Dus je eerste reactie als Pluto je aanpakt is laten zien dat je ‘hem’ wel aankunt. Jij geeft niet op. En daarmee kun jij jezelf in je voet schieten. Maar als jij je eindelijk durft over te geven aan zijn overweldigende kracht en kunt ontdekken dat je kwetsbaar mag zijn en dat je veilig bent omdat ‘het hogere’ er altijd voor jou is, dan wordt 2017 voor jou een prachtjaar. Dan heb je voor jezelf een van de belangrijkste mijlpalen bereikt.
Hart: Er is geen gevoeliger hart dan dat van Steenbok, hoezeer je het ook weet te verbergen. De afgelopen jaren kunnen op het intieme vlak erg moeilijk voor je zijn geweest. Je hart kan gebroken zijn, je moest misschien afscheid nemen, misschien kostte het je erg veel tijd om het onvermijdelijke te accepteren. Maar je begint te beseffen dat na de pijn en de verstening je hart weer als nieuw is en vol van leven. Het klopt weer en misschien raakt het in 2017 zelfs in vuur en vlam voor een nieuwe liefde.
Gelukkig heb je veel geleerd van wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Misschien ben je nog een beetje bang voor een teleurstelling, en kijk je eerst de kat uit de boom. Dat mag, je hoeft niets te overhaasten. Maar vertrouw erop dat jij niet meer dezelfde bent als vijf of drie jaar geleden. Dat betekent dat de man (of vrouw) die bij jou wil zijn ook een ander type is en dat je niet dezelfde fouten zult maken. Je bent destructieve relatiepatronen ontgroeid en je durft nu volmondig ‘ja’ te zeggen tegen onvoorwaardelijke liefde.
Met je vaste partner heb je de ergste Plutostormen doorstaan. Je kunt nu dichter bij elkaar zijn zonder dat je drama’s nodig hebt om ‘iets’ te voelen. Dat is de ontdekking van ware intimiteit. De relatie is volwassen geworden en als je partner jouw uitnodiging heeft aangenomen om samen te groeien, dan mogen jullie nu even uitrusten op een gezegende plek.
Hoofd: Je bent in 2017 avontuurlijker en ondernemender dan men gewend is van de behoudende en voorzichtige Steenbok. Dat is het werk van je persoonlijke ‘stuurman’ Saturnus die het hele jaar door Boogschutter trekt. Heb je plannen om je geld voor je te laten werken of om voor jezelf te beginnen, dan is dat wind in je zeilen. Maar de invloed van Boogschutter fluistert je ook in dat je dingen moet doen waar je voor de volle honderd procent in gelooft. Overschreeuw je twijfels niet, wijs ze niet van de hand als ‘koudwatervrees’, maar neem de tijd om te onderzoeken of dit echt is wat je wilt. Verandering is goed, verandering brengt je persoonlijke groei, maar laat het in overeenstemming zijn met je innerlijke stem. En dan, als je die achterna gaat, kun je, merken dat je een enorme taaiheid en veerkracht laat zien. Vooral omdat ook ‘almighty’ Pluto zich over je ontfermt. Je kunt doelen bereiken die je nooit voor mogelijk had gehouden. Dat is de optelsom van geloof en inzet. Hard werken, verantwoordelijkheid nemen en jezelf voor honderd procent geven is iets dat jij van nature al doet. Geloof in eigen kunnen en in een (hoger) doel is veel moeilijker voor je, maar dat krijg je er in 2017 zomaar bij, als cadeautje van de sterren. En je kunt je misschien wel voorstellen dat dit ook goed is voor de materiële flow. En omdat je als Steenbok zo graag voor anderen zorgt laat je iedereen om je heen meegenieten van je grote en kleine beloningen.