Als er in je leven voortdurend van alles aan de hand is – zoals in 2017 – dan mis je momenten van stilte en contemplatie. Als Ram ben je toch al meer een doener dan iemand die op een kussentje gaat zitten mediteren, maar door de wervelwinden die continu op je afkomen, is dat in 2017 meer het geval dan normaal. Je brengt veel tijd door in de survivalmodus. Daardoor komt de nadruk te liggen op het laten zien van je eigen kracht. Dat is mooi, maar daarmee doe je je spirituele en zachte kant tekort…

 

Als je te ver doorschiet in het trainen van je spierballen, kun je aan het eind van het jaar het gevoel hebben dat er ontzettend veel is gebeurd maar dat je geen steek verder bent gekomen. Wil je 2017 bewuster doormaken en die mallemolen van je leven zo af en toe stil zetten, plan dan tijd in om je terug te trekken. Boek minstens één retraite. Of ga elke week naar een vaste meditatieklas. Goede voornemens als: ‘dat doe ik thuis wel even’, zijn gedoemd te mislukken omdat je op eigen houtje moeilijk de rust en aandacht daarvoor kunt vinden. Juist in de stilte, als je diep naar binnen gaat, kun je de antwoorden vinden die je zoekt en alle gebeurtenissen in hun perspectief zien. Het is dus aan jou of je in 2017 rondjes blijft rennen, of dat je een wenteltrap gaat beklimmen.

Hart: Uranus zorgt er in hartszaken al jaren voor dat je onorthodoxe keuzes maakt. 2017 zal daarop geen uitzondering zijn. En omdat zijn onrust, nieuwsgierigheid en onconventionele karakter in 2017 worden aangewakkerd door Jupiter, kan het een erg spannend jaar worden. Jij kunt je aangetrokken voelen tot méér dan een persoon bijvoorbeeld. Ram is er het type niet naar om dan sereen af te wachten tot de gevoelens over zijn. Jij wilt gehoor geven aan je emoties, liefst zo snel mogelijk. Dat kan weleens botsen als je partner daar volkomen anders over denkt. Maar het kan ook interessante nieuwe inzichten geven. Je kunt jezelf in de liefde fundamentele vragen stellen zoals: waarom mogen we in vaste relaties maar van één persoon houden? Wie heeft dat bedacht en is het wel realistisch? Die vragen komen natuurlijk niet uit de lucht vallen maar kan worden ingegeven door de situatie. Het antwoord dat jij voor jezelf zult vinden, kan ervoor zorgen dat je voortaan anders in relaties zult staan. Misschien zul je meer ruimte voor jezelf willen inbouwen, vrijheid belangrijker gaan vinden. En misschien zul je ook ervaren dat het nodig is om iets te doen aan jaloerse gevoelens bij jezelf. Want vrijheid ontvangen, betekent ook vrijheid geven. Dat laatste is voor de echte Ram niet makkelijk of vanzelfsprekend, maar 2017 maakt dat je er toch mee ‘aan de slag’ wilt. Single? Je wordt omringd door mannen die in jouw hun Godin zien, maar vriendschap is voor nu het beste uitgangspunt.

Hoofd: De veranderingsgezinde planeet Uranus zorgt al een aantal jaren voor veel ‘bestaansonzekerheid’ in het leven van Ram. Net als je voor je geldzaken of carrière een nieuw plan hebt gesmeed, kun je alles weer compleet omgooien. Dat is niet alleen de schuld van de planeten. Deels is het te danken aan je eigen onrust. Als Ram ben ongeduldig en wars van alles wat ‘saai’ is. Maar Uranus doet daar een schepje bovenop, waardoor je extra snel ingaat op nieuwe prikkels en uitdagingen. In 2017 wordt het nóg extremer, omdat Jupiter de avontuurlijke kant van Uranus versterkt. Daardoor kun je in de verleiding komen een grote financiële of carrièregok te wagen. De vraag is of die gok goed uitpakt… You win some, you loose some. Maar maak je niet teveel zorgen. Hoewel Jupiter je soms uitdaagt om ‘onverantwoorde’ risico’s te nemen, zorgt hij ook dat je uiteindelijk weer op je pootjes terecht komt. De kunst is dat jij – zelfs als je een stap zet die ‘verkeerd’ uitpakt- blijft kijken naar wat jij ermee hebt gewonnen. Het maken van fouten brengt je nieuwe ervaringen en wijsheid. Misschien dat dit opwindende jaar je zelfs inspireert om de geleerde lessen door te geven aan anderen. Je zou – vooral in de tweede helft van het jaar – het verlangen kunnen voelen om iets te doen met opvoeding, educatie of coaching. Je van nature speelse en jonge geest weet precies hoe hij het leven van anderen kan verrijken en het zou prachtig zijn als dat vorm krijgt in je werk. Jupiter en Uranus zijn daarbij beslist een steun.