Mei 2017 wordt gekarakteriseerd door een planetair aspect dat ervoor zorgt dat we samen sterk staan We kunnen grote dingen bereiken door ons te verbinden met elkaar: met mensen met wie we op dezelfde golflengte zitten.

In iedereen schuilt een kleine revolutionair die de wereld op zijn kop wil zetten, een idealistische wereldverbeteraar die in een klap de armoede wil afschaffen en een opstandige puber die iets wil doen wat niet mag. De opstandige kracht die dingen anders durft en wil doen, hoort bij de planeet Uranus. Heb je weleens op tafel willen dansen tijdens een saaie vergadering? Dat is de energie van Uranus. Heb je het ook gedaan…? Waarschijnlijk niet.
Dat we toegeven aan de wilde neigingen van Uranus gebeurt niet zo vaak, want de meesten van ons hebben geleerd om die innerlijke dwarsligger stevig te onderdrukken. Als kind werden we gestraft als we ons ‘ongepast’ gedroegen. Dat leverde gevoelens van schaamte en angst op die ons meestal keurig in het gareel houden.
Maar wat gepast is en wat niet wordt bepaald door de tijd en de cultuur waarin je leeft. In Arabische landen dragen mannen een jurk, een man die dat hier doet is (nog steeds) een uitzondering. Gevoelens van schaamte en angst om onze ‘kop boven het maaiveld uit te steken’ houden ons gevangen in maatschappelijke structuren en regeltjes, ook als we die met zijn allen zat zijn. Er is moed voor nodig om dwars tegen de stroom in te zwemmen.

Maar wil er iets veranderen, dan zal er toch eentje moeten beginnen… Dat is meestal iemand die de kenmerken van Uranus sterk in zich vertegenwoordigt. Maar zwem je in je eentje dan word je misschien gezien als een zonderling. Je bereikt niet veel en je wordt ook nog eens hartstikke moe van het strijden voor een ‘verloren zaak’. Wil je écht iets veranderen in de wereld, dan is het nodig om mensen om je heen te verzamelen die het met je eens zijn. Dan kun je samen een plan maken en samen de moed erin houden als het tegenzit.
De planeetstanden in mei zijn de leiders en voorlopers van onze wereld gunstig gezind. De rebelse Uranus werkt samen met de gedisciplineerde en gestructureerde planeet Saturnus. Dat zorgt ervoor dat rebelse gevoelens momentum krijgen, dat ze zich organiseren en aanzwellen tot een geluid dat serieus wordt genomen. En dat betekent simpelweg dat er positieve verandering mogelijk is en dat iedereen die dat wil daaraan een steentje kan bijdragen.
Of je nu een kleine rebel bent of een grote, een volger of een leider: jij bent een onmisbaar radertje in het grote uurwerk dat verandering brengt. Mei is de maand om je te verbinden met mensen die er net zo over denken als jij. Of het nu gaat om de inzameling van groenafval, armoedebestrijding, een beter lot voor dieren of verbetering van de democratie… het gaat nu niet over jezelf en je eigen problemen maar over de wereld. Je kunt heel duidelijk zien welke rol jij zou kunnen vervullen zodat je een positieve bijdrage kunt leveren. Als we daar iets mee doen, wordt het een bijzondere maand.