RAMRam

Waarschijnlijk kun je al een aantal jaren voelen dat er emotioneel werk aan de winkel is. Met Chiron in Ram kun je veel bezig zijn met het likken van geestelijke wonden die misschien al jaren oud zijn. Op een of andere manier kan het verleden terugkomen in steeds andere gedaantes. Als personen en situaties. Misschien herinner je je dingen die je niet kunt of wilt vergeten, dingen die zijn misgegaan binnen relaties omdat jij je te (on)afhankelijk opstelde. Dit is een teken dat je geest wil groeien, maar dat kan alleen als jij naar de toekomst durft te kijken en als de pijn wordt geheeld. Daarom is het goed om je meer te richten op wie je wilt zijn in plaats van op de dingen die niet zijn gelopen zoals jij wilde.

Chiron in het teken Ram spoort je aan om te onderzoeken waarom je je soms te afhankelijk opstelt (of juist overdreven onafhankelijk). Je partner krijgt een andere kant van jou te zien. Een die autonomer is en zelfstandiger, misschien ook wat opstandiger. Als je bij de juiste partner bent, dan zal hij of zij daar goed op reageren en begrijpen waarom jij dit nodig hebt. Maar helemaal pijnloos verloopt zo’n Chironfase niet.

Misschien ben je single en heb je het drastische besluit genomen om geen diepe verbintenis meer aan te gaan, totdat je zeker weet dat je niet het risico meer loopt jezelf te verliezen. Daarmee los je het probleem niet op… je zult het toch echt moeten leren uitvechten binnen een relatie.

Tot en met 16 mei bevindt Jupiter zich in Ram, deze gelukplaneet is goed voor het vertrouwen in jezelf en kan je een flinke duw in de goede richting geven. Misschien door iemand op je pad te sturen die zo leuk is, dat afwijzen geen optie is. En dan krijg je misschien de kans om te leren samenzijn en toch jezelf te blijven. Misschien blijft het altijd een beetje een balanceer-act, maar je wordt in die periode steeds vaardiger in dansen op het hoge liefdeskoord.

Verder kan 2023 de nodige verwarring met zich meebrengen. De voorgaande jaren kun je een sterke ontwikkeling hebben doorgemaakt op het gebied van spiritualiteit, een gevoel van liefde en empathie, het verlangen je steentje bij te dragen aan een mooiere wereld. Neptunus in Vissen gaf jou een fijne besnaring waardoor jij je kon afstemmen op dit soort emoties. Misschien was je daarin soms ook iets te dromerig, iets te goedgelovig. Vanaf 7 maart staat de planeet Saturnus in Vissen. Die kan je met één ruk terugbrengen op aarde. Misschien gebeurt er iets kleins waardoor je opeens alles in twijfel gaat trekken. Misschien is het een algemeen gevoel van onbehagen. Heeft het wel zin wat ik doe? Is er een hoger doel, bestaat er zoiets als universele liefde, verbondenheid, een goddelijke energie? Er kunnen momenten komen waarin de teleurstelling toeslaat. Je zult momenten van twijfel en ongeloof ervaren. Dan kun je de neiging hebben om je af te sluiten van de rest van de wereld, het geloof in de mensheid op te geven. Probeer deze periode te zien als een queeste, een test. Als je die met goed gevolg aflegt, wacht aan het einde van de tunnel geloof en vertrouwen dat je diep van binnen terugvindt. Dat helpt je om de spirituele en de materiële aspecten beter met elkaar te verbinden en in balans te brengen. Zo krijgen mooie dromen handen en voeten.

STIERStier

Op 17 mei gaat gelukplaneet Jupiter naar het teken Stier. Hij brengt je een periode vol mooie verrassingen. Wat is er beter dan die periode in te gaan met een schone lei, vrij van oud zeer? Gebruik de eerste maanden van het jaar dus om je klaar te maken voor deze mooie tijd die gemiddeld slechts eens in de twaalf jaar voorbij komt.

Jupiter in Stier versterkt je positieve energie. Je geloof en vertrouwen nemen toe en dat is gunstig voor alle plannen en dromen die je hebt. Je durft door te pakken, stappen te zetten. Beslissingen die je in zo’n Jupiter-jaar neemt pakken gunstig uit. Ook kun je merken dat je de behoefte hebt om iets nieuws te leren, jezelf te voeden met kennis.

Jupiter laat zijn licht schijnen op elk gebied van je leven, maar vooral op het gebied van geld en liefde is het tijd voor mooie ervaringen. Misschien denk je – op de momenten dat dergelijke dingen gebeuren – dat dit puur toeval is. Maar er is iets anders aan de hand. Jupiter versterkt je gevoelens van optimisme, blijheid, geloof en hoop. Daardoor staan al je zintuigen open om te ontvangen wat het leven je te bieden heeft. Meer liefde, meer geluk en zelfs meer geld. Het is dus niet per se zo dat je de liefde van je leven ontmoet al behoort dat zeker tot de mogelijkheden, singles!

Het is vooral zo dat je over de hele linie beter kunt voelen hoeveel er van je gehouden wordt en dat dit je vervult met dankbaarheid. Zo’n stemming is uiterst positief voor de relatie met je partner. Hij of zij voelt zich gezien en waardevol door de manier waarop je op hem reageert. Bovendien faciliteert Jupiter vergeving, waardoor jullie samen obstakels uit het verleden kunnen overwinnen.

Overigens is het niet zo dat je liefdesleven volgens de begaande paden verloopt. De vrijheidslievende planeet Uranus is nog steeds bezig met zijn kruistocht door het teken Stier, waardoor Stieren dingen zouden kunnen doen en in situaties terecht zouden kunnen komen, waar ze normaal niet aan zouden beginnen. Je motto veiligheid voor alles en je ijzersterke principes kunnen wat op de achtergrond raken.

De komende jaren kun  je op het gebied van je werk een intensieve periode doormaken. Pluto gaat naar het teken Waterman van 24 maart tot 10 juni. Misschien komt er iemand of iets op je pad wat in eerste instantie een enorme trigger is om hogerop te willen komen. Om te laten zien wat je in je mars hebt. Daarin zou je een zwart-wit houding kunnen aannemen. Het is alles of niets. Die enorme drive maakt je kwetsbaar voor teleurstelling.

Overigens, met Uranus alwéér een jaar in het teken Stier, kun je merken dat je lijf toe is aan meer rust. Je lichaam werkt als een soort bliksemafleider voor de spanningen in de wereld om je heen. En hoewel jij een soort rots in de branding lijkt, uiterlijk onbewogen, doet dit meer met je dan je vaak wilt toegeven.

TWEELINGENTweelingen

Misschien dat jij je al een aantal jaren in dromenland bevindt, wat werk en carrière betreft. Je bent misschien gegaan voor het soort werk waarin je gevoel belangrijker was dan de beloning, waarin je niet zoveel verantwoordelijkheid hoefde te dragen, een vak waarin mensen centraal staan. Dat is de impact van Neptunus in Vissen die ‘liefde’ boven al het andere stelt. Liefde voor anderen, liefde voor de natuur. Het kan zijn dat je daarmee niet het beste uit jezelf hebt gehaald. Saturnus staat tot 10 maart onder een gunstige hoek voor Tweelingen en stimuleert je verlangen om iets nieuws te gaan leren. Een nieuw gebied te doorgronden. Niet omdat je er carrière mee zou kunnen maken, al is dat niet uitgesloten, maar vooral omdat jij behoefte hebt aan meer kennis, meer onderbouwing bij het volgen van je innerlijke kompas. Je gelooft ergens in of bent al heel erg betrokken bij een bepaald onderwerp, maar je ontdekt gaandeweg dat je behoefte hebt aan een fundament. Met zo’n fundament kom je beslagen ten ijs in discussies met anderen.

Ook kan de behoefte om keihard te buffelen terugkomen. Het verlangen om een autoriteit te zijn waar andere mensen tegenop kijken. De komende twee jaar kan Saturnus je daarbij ondersteunen. Dus er is een cruciale periode aangebroken waarin je waarschijnlijk voelt dat je hogerop kunt én wilt, zelfs als je dat idee al had afgezworen. En hoewel je het niet gratis krijgt, kan het lukken als jij je best doet. Saturnus helpt de mensen die zichzelf helpen. In loopbaan word je waarschijnlijk steeds meer selfmade.

Op spiritueel gebied gebeurt het tussen 20 maart en 10 juni ‘allemaal’. Dat gaat over het verlangen van je ziel om verder te komen, om door te breken en jouw leven een (andere) richting te geven. Alsof je ziel aan de noodrem heeft getrokken en je confronteert met je ware en diepste verlangens. Dat kan erg naakt voelen en onbeschermd. Tegelijk is er diep van binnen iets dat dit voor de volle honderd procent wil aangaan. Of dat nu is in de liefde of in werk of op een andere manier. Het is onvermijdelijk. Maar er komen ook euforische momenten omdat je steeds meer voelt: dit is waar ik voor leef.

Planetair gezien wordt 2023 een rustig jaar wat liefde betreft. Natuurlijk, alles wat de liefde zo boeiend en zo lastig maakt, kan voorvallen. Maar vergeleken met andere jaren verloopt het waarschijnlijk stabieler, waardoor zelfs het begin of het einde van een relatie relatief ‘glad’ verloopt. De focus zal vooral op andere stukken van je leven liggen, carrière en persoonlijke groei bijvoorbeeld. Dat kan je soms wel het gevoel geven dat je wat egocentrisch bent en dat je niet genoeg energie in je partner stopt, dat de ander meer met jou bezig is dan jij met de ander. Probeer dat te accepteren. Je partner heeft er niets aan als jij heel erg je best gaat doen om dat ‘tekort’ te compenseren, terwijl je hart er niet helemaal bij is. Focus op quality time en vertrouw erop dat er een tijd zal zijn dat je er weer honderd procent voor hem of haar bent. Misschien komt er een periode dat de rollen omgekeerd zijn. Als je echt bij elkaar hoort, is daar ruimte en begrip voor.

KREEFTKreeft

In 2023 zijn de planeten Neptunus en Saturnus bepalend voor jouw ervaringen. Neptunus in Vissen zorgt voor verlangen, een droom. Hij bekommert zich om jouw spirituele welzijn. Dat doet hij op een zachte, liefdevolle en betrokken manier. Misschien is je niet altijd duidelijk dat je spiritueel aan de hand wordt genomen, misschien twijfel je soms aan de zin van alles en het bestaan van een hogere macht. Maar dan ineens gebeurt er iets dat je wakker schudt, je laat zien dat er een oerkracht is, dat je verbonden bent met alle leven op aarde. Dan besef je hoe mooi dat is. Probeer voor je ziel te zorgen door daar bewust bij stil te staan. Dat kan door een klein huisaltaar in te richten, door een avond in de week de apparaten uit te schakelen en de stilte op te zoeken. Dat kan ook door dankbaarheid te cultiveren (een dankbaarheidsdagboekje waarin je elke dag drie dingen opschrijft) en te mediteren. Probeer de manier te vinden die bij jou past.

Saturnus helpt je om concrete en constructieve stappen naar de toekomst te zetten. Ook mentaal steunt Saturnus jou met alle mogelijke middelen. Dat zou kunnen betekenen dat er in je werk een uitdaging op je wacht of dat je de kans krijgt een opleiding te volgen die de weg baant naar meer verantwoordelijkheid.

Maar op dit vlak gaan de kosten voor de baten uit. Eerst werken en investeren in jezelf, dan komen de resultaten pas. Misschien zijn er momenten dat je wilt opgeven omdat je denkt dat je het niet kunt. Blijf dan in jezelf geloven, want Saturnus daagt je niet voor niets uit. Daar zit meestal een groter plan achter. Uiteindelijk krijg je, als je dat examen of die opdracht goed afrondt, precies wat je wilt en misschien zelfs meer. Vaak zit er in een Saturnale periode ook een beetje karma verstopt. Dat betekent dat je de kans krijgt om definitief af te rekenen met fouten die je in het verleden hebt gemaakt. En ja, dat is goed nieuws! 

Verder zou je geïnspireerd kunnen raken door een leraar of een autoriteit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je aangetrokken voelt tot een oosterse discipline die jou stimuleert om meer in balans te komen. Een vorm van mediteren of yoga waarin een soort strengheid zit. Die strengheid hoort bij Saturnus. Voor Kreeft is dat een flinke uitdaging, want Kreeft blijft het liefst in de comfortabele zone. Diep van binnen wil je het liefst dat alles zacht en gemakkelijk is. Maar je weet ook dat daardoor de groei kan stagneren. Saturnus kan je helpen om meer discipline te oefenen en daarvan de voordelen te merken. Sowieso steunt hij je het hele jaar, bij alles wat je doet. Dat geeft je meer doorzettingsvermogen, meer geduld en helpt je om plannen te maken voor de lange termijn (en die ook uit te voeren). Je gaat minder vrijblijvend en minder improviserend door het leven. Je focust op je doel, wat dat ook mag zijn. Minder vlinderen, meer buffelen…En dat levert veel op.

LEEUWLeeuw

Jouw persoonlijke ontwikkeling maakt in de eerste helft van 2023 (tot 16 mei) een groeispurt door dankzij Jupiter in het teken Ram. Grijp die periode aan om grote schoonmaak te houden in je leven en om eventueel een verre reis te maken. Jupiter helpt om zo’n reis tot een life changing ervaring te maken. Iets kleins kan de aanleiding worden van iets groots en dan lijkt het net of je op alle mogelijke manieren wordt geholpen bij het uitstippelen van een nieuwe koers. Je kunt in 2023 merken dat je behoefte hebt aan een gids, een goeroe, een inspirator. Oook dat is Jupiter in Ram, die uit de verte roept dat er een hogere waarheid is. Jij wilt die waarheid achterhalen, maar soms heb je het gevoel in het duister te tasten. En dan zou je je kunnen vastklampen aan het eerste het beste, overtuigende verhaal. Op 17 mei gaat Jupiter door naar het teken Stier en dan ontdek je dat je uiteindelijk moet zien uit te komen bij je eigen waarheid, die voortkomt uit het hogere weten dat we allemaal in ons hebben.

Chiron staat al wat langer in Ram en probeert jou te helpen om meer te geloven in je eigen creativiteit, om alle twijfel aan jezelf overboord te gooien en voor je dromen te gaan. Chiron is een van de beste heelmeesters onder de planeten, maar hij wil wel dat je tot op de bodem uitzoekt waar het probleem vandaan komt. Soms moet je dan helemaal terug naar je kindertijd. Soms stuurt hij iemand op je pad die alle pijnplekken lijkt aan te raken.

Probeer te achterhalen wanneer dit probleem is begonnen en waarom het is ontstaan. En besef dat als niet verantwoordelijk bent voor het ontstaan ervan, maar wel voor het herstel.

Dat doet Chiron volgens een vast recept: eerst komt de bewustwording, dat is de fase waarin je merkt dat je last hebt van die onzekerheid. Dat kan pijnlijk zijn, maar het hoort erbij.

Saturnus in Waterman heeft het je niet makkelijk gemaakt, het afgelopen jaar. In de liefde was er afstand, de ander leek onbereikbaar of was fysiek niet bij je in de buurt. Je bent misschien geconfronteerd met gevoelens van afwijzing, eenzaamheid, de angst om verlaten te worden. Zo’n Saturnale fase in je liefdesleven is nooit makkelijk of prettig. Maar hij kan je helpen om nieuwe kracht uit jezelf te putten. Te voelen dat je het ook zonder die ander leuk en fijn kunt hebben. Dat samen willen zijn niet betekent dat je emotioneel afhankelijk hoeft te zijn van de ander. Waar het om gaat is het vinden van gezonde grenzen waarbij je emotioneel niet meer zo kwetsbaar bent. Vanaf 7 maart is dat proces voorbij en verhuist Saturnus naar Vissen. Daar staat ook Neptunus. Die kan jou misschien het gevoel hebben gegeven dat het mooi is om op een spirituele manier verbonden te zijn met je partner, als je niet samen kunt zijn. Saturnus kan je aan het twijfelen brengen. Is die spirituele band wel echt of bestaat die alleen in jouw hart en hoofd? Je kunt voelen dat je behoefte hebt aan een partner die er heel concreet en aards voor je is, dat zo’n intense spirituele verbondenheid niet langer genoeg is of misschien zelfs een belemmering is voor een verbinding in het hier en nu. Misschien is je conclusie pijnlijk, misschien is het ook een bevrijding. Het helpt je in elk geval om verder te groeien op het liefdespad.

MAAGDMaagd

In 2023 kun je tot de afronding komen van een lange periode waarin je de diepste en donkerste kanten van jezelf hebt leren kennen (met dank aan Pluto in Steenbok). Een periode waarin je enorm bent gegroeid. Dat zat hem deels in de ervaringen die het leven je voorschotelde, maar het zat hem ook in het zielsverlangen. Dit jaar krijg je de kans de puntjes op de ‘i’ te zetten, je zielswerkstuk af te ronden.

Twee planeten brengen dit jaar het beste in je boven: Uranus en vanaf 17 mei Jupiter, beiden in het teken Stier. Met Uranus in Stier sta je mentaal voortdurend onder hoogspanning. Dat is fantastisch als je meedoet aan een brainstorm. Dan komen de goede ideeën tevoorschijn als een blikseminslag bij heldere hemel. Maar als je probeert te ontspannen, of als het tijd is om te slapen, kan het zijn dat je hoofd maar blijft doordraaien. Met todo-lijstjes, met dingen waar je je zorgen over maakt. Het kost je waarschijnlijk meer moeite dan normaal om jezelf even ‘uit’ te zetten. Uranus vraagt ook veel van je improvisatievermogen. Dat kan weleens lastig voor je zijn, want als Maagd zweer je bij rust, reinheid en regelmaat. Maar je zult zien dat er enorm veel tegenover staat. Nieuwe vriendschappen, contacten die jou inspireren meer uit jezelf te halen en veel dingen om te leren, waardoor je wijzer wordt.

Probeer na 17 mei op zijn minst één grote reis te maken. Met de huifkar of de trein, lekker rondzwerven over de aardbol. Dat zou een extra dimensie kunnen geven aan dit heerlijke jaar. Misschien dat het je zelfs doet besluiten dat je toekomst ergens anders ligt dan in het land waar je nu woont… Verandering is namelijk ook een thema. En dan niet van het soort dat je tevoren rustig uitdenkt en opneemt in een vijfjarenplan, maar het soort verandering dat je niet aan zag komen en dat je leven volkomen op zijn kop zet. Het beste advies? Ga mee met de stroom en laat je verrassen.

De liefde is nog lang niet klaar met jou, zelfs als jij denkt dat je klaar bent met de liefde… Het kan zijn dat je de liefde de afgelopen jaren vooral ‘spiritueel’ hebt beleefd. Door in je hart en in gedachten nog verbonden te zijn met een ex bijvoorbeeld. Of door een platonische vriendschap die weliswaar erg mooi is, maar die toch wat incompleet kon voelen. Binnen je vaste relatie waren de gevoelens ongetwijfeld erg romantisch, maar kon die ander er echt voor jou zijn als het erop aankwam? En omgekeerd? Saturnus koerst vanaf 7 maart door het teken Vissen en dan is het tijd voor een reality check. Dan moet je de liefde handen en voeten gaan geven. Misschien heeft je partner je nodig. Misschien is het tijd om romantische gevoelens om te zetten in een samenwooncontract. Of hij of zij vertrekt een tijdje naar een andere stad en je zult samen moeten uitzoeken of de romantische liefde daartegen bestand is. Misschien merk je dat je zelfgekozen solitaire bestaan je niets meer te bieden heeft. Je zou ineens kunnen inzien dat je het alleen-zijn teveel hebt geromantiseerd en dat het tijd is om serieuze stappen te zetten om een partner te vinden. Kort samengevat: van romantische ideeën rond liefde is het nu een jaar om te leren dat liefde een werkwoord is. En hoewel dat minder aantrekkelijk klinkt, levert dat op termijn van twee of drie jaar veel meer op.

WEEGSCHAALWeegschaal

Met Chiron in Ram, het teken dat de tegenpool van Weegschaal is, kan het in de liefde voorlopig niet op. Zelfs als jouw partner oorspronkelijk niet voelde als een soulmate, kan de relatie de afgelopen jaren hebben gewonnen aan kwaliteit, waardoor je nu ineens zou kunnen voelen: we horen ook op zielsniveau 200 procent bij elkaar. Dat zal geen pijnloos maar wel een mooi proces zijn geweest. Het is ook nog niet klaar voor elke Weegschaal, maar vooral september-Weegschalen kunnen merken dat ze een enorme liefdesgroeispurt hebben doorgemaakt. Als dan tot 17 mei Jupiter erbij komt, de planeet van vertrouwen en vergeving, dan kan het voelen alsof je opnieuw verliefd bent geworden op je partner, dat je elkaar weer helemaal opnieuw ontdekt, terwijl je elkaar al zo ontzettend goed  kent.

Voor de single-Weegschaal is dit ook een goed bericht. Jij krijgt de kans om een prachtige relatie op te bouwen met iemand die jou op alle niveaus aanvult: fysiek, emotioneel, communicatief en spiritueel. Mocht dat nog niet gebeurt zijn, dan is vooral de periode tot 17 mei erg spannend. Dan staat toevallig ook Pluto tijdelijk in Waterman, wat bij jou tot intense hartstocht kan leiden en het gevoel dat de ander je helemaal overweldigd (op een positieve manier). Blijf er wel met je verstand bij, je hoeft niet meteen bij hem of haar in te trekken natuurlijk…

Vanaf 17 mei gaat Jupiter het teken Stier binnen. Als je hart een schatkist is, dan durf je die eindelijk open te maken. Dat leidt tot fijnere relaties met de mensen om je heen. Kortom, een kosmisch cadeau met een strik eromheen dat jij dit jaar mag uitpakken. Misschien dat je er zelfs een beetje euforisch van wordt.

Pluto zet jouw geest op zijn kop tussen 19 maart en 11 juni. Dan is het net of je ineens ontwaakt uit een soort droom, alsof er een extra laagje bewustzijn bijkomt. Je kunt gefascineerd raken door mysteries van leven en dood. Dat kan bijvoorbeeld gaan over misdaad maar ook over bijna-dood-ervaringen of genetica. Wat ook je nieuwe interesse mag zijn, het brengt je op plaatsen en bij mensen waarvan je vroeger het bestaan niet kende. Er gaat een wereld voor je open. Natuurlijk heeft dit toch met jouzelf te maken. Jij bevindt je in een fase van verdieping.

Wat werk betreft ligt jouw aandacht waarschijnlijk de laatste jaren bij het welzijn en geluk van anderen. Of dat nu zit in de omgang met anderen of in de sector waarin je werkzaam bent. Dit geeft je waarschijnlijk het gevoel dat je goed bezig bent en ongetwijfeld lever jij belangrijke bijdrages aan het grotere geheel. Neptunus in Vissen maakt jou bereid om offers te brengen voor anderen. Toch kan dit op den duur ten koste gaan van de energie en het plezier dat je aan je werk beleeft. Vanaf 7 maart treedt Saturnus het teken Vissen binnen en dan kan het twee kanten op. Of je leert beter waar je grenzen liggen en je durft die ook te stellen. Of je gaat steeds harder je best doen, waardoor je op enig moment jouw grens bereikt. En dan, zul je moeten uitrusten en inventariseren wanneer je nee moet zeggen en wanneer het oké is om jezelf op te offeren voor de anderen.

SCHORPIOENSchorpioen

Houd de periode in de gaten tussen 19 maart en 11 juni, als Pluto in Waterman staat. Dat geeft je een voorproefje voor de komende jaren, waarin je zo fanatiek kunt proberen om bepaalde problemen op te lossen, dat je bijna ‘gek’ wordt van jezelf. Het vreemde is dat je zou kunnen zoeken naar antwoorden op de verkeerde plaatsen: bij anderen in plaats van bij jezelf. Er is moed voor nodig om in de spiegel te kijken. Maar Pluto in Waterman activeert ook een brokje genialiteit in jou. Waardoor je een soort ‘uitvinding’ zou kunnen doen waarin je heilig gelooft. Alleen denken anderen er misschien anders over, waardoor je het gevoel hebt dat je anderen moet overtuigen. Probeer erop te vertrouwen dat jouw goede ideeën geaccepteerd zullen worden als de tijd er rijp voor is. En met Pluto, je trouwe dienaar in Waterman, ben je gewoon je tijd een eindje vooruit.

Je kunt voelen dat je ontzettend graag weer eens verliefd zou worden. Neptunus in Vissen werkt als de Lorelei die schepen in haar val lokte. Dat wil zeggen dat je de roze bril opzet en een enorm verlangen hebt naar het ervaren van romantiek in de liefde. Als je een vaste partner hebt en die gevoelens richt je op iemand buiten de relatie, dan kon het weleens ingewikkeld worden. Als je single bent, dan lijkt het misschien makkelijker maar ook dan zou het kunnen dat je een mooi plaatje projecteert op iemand die vrij gewoon is of eigenlijk helemaal niet zo goed bij je past.

Neem de tijd om gevoelens te onderzoeken, maar maak geen drastische keuzes. Vanaf 7 maart bevindt Saturnus zich ook in Vissen en die trekt ineens je roze bril af. Of hij zorgt dat jij met het object van je verliefdheid verbonden raakt, terwijl je dat helemaal zo leuk niet meer vindt. Dat kan erg leerzaam zijn en ook interessant, want wat is het nou toch dat je niet los kunt komen van diegene? Is het karmisch, voel je je verantwoordelijk voor de ander, heb je medelijden met diegene? Wat met Saturnus ook vaak speelt is de factor tijd: de weken worden maanden en de maanden worden jaren.

Vaak ben je in je werk een soort engel die anderen komt redden, helpen en helen. Misschien denk je nu ‘ik werk niet in de verpleging’. Besef dan dat er talloze manieren zijn waarop jij met liefde en een positieve energie mensen iets goeds kunt brengen. Ook de manager die zorgt dat alles op rolletjes loopt, waardoor anderen beter functioneren is een engel in haar werk. Dat is de kracht van Chiron in Ram die vanaf 16 mei ook nog eens bijgestaan wordt door de gelukplaneet Jupiter. Dat betekent dat jij zelf ook veel energie haalt uit het feit dat je het werkende bestaan van anderen prettiger maakt. De sfeer licht als het ware op als jij binnenkomt. Dit is niet persé het jaar voor ingrijpende veranderingen of een grote carrièresprong. Dat is niet omdat je de kans niet krijgt. Het is hooguit omdat je in je huidige baan enorm op je plaats bent en het naar je zin hebt.

BOOGSCHUTTERBoogschutter

Je kunt de afgelopen jaren het gevoel hebben gekregen dat je huiselijke en emotionele fundament niet echt stevig was. Neptunus in Vissen kwam als een tsunami al datgene wegspoelen wat jij niet stevig genoeg verankerd had. Dat is overweldigend, maar je zou het ook kunnen zien als een soort reiniging. De god van de zee neemt, maar hij geeft ook. Al is dat wat hij geeft misschien niet zo goed uit te meten in klinkende munt of bakstenen, het is wel degelijk van enorme waarde. Je zou meer empathie kunnen voelen, of een sterker band krijgen met dieren of met de natuur.  Dingen die voor jouw emotionele ontwikkeling heel erg belangrijk zijn en die jou doen beseffen dat je toekomst er anders gaat uitzien dan je tot nu toe hebt gedacht. Vanaf 7 maart komt Saturnus het fundament onder je leven weer versterken. Door niet bij de pakken neer te zitten, de schouders eronder te zetten en een beetje tough love van jezelf voor jezelf. Geen plek meer voor gevoelens van hulpeloosheid of zelfmedelijden, het is tijd om aan te pakken. Vanaf 17 mei wordt de focus van je leven nog meer verlegt naar de meer materiële kant. Als Jupiter door Stier gaat kun je je drukker maken over geld en bezit. Je kunt het gevoel hebben dat je tegen je aardse beperkingen aanloopt. Dat je budget niet toereikend is om je dromen te realiseren. Je ertegen verzetten en schulden maken is niet de oplossing. Nieuwe manieren vinden om geld te verdienen wel.

Misschien moet je verhuizen, misschien zijn er schulden die afbetaald moeten worden, misschien is er iemand in de familie die jouw steun nodig heeft. Weglopen voor verantwoordelijkheid is geen optie meer.

Chiron in Ram wil jou graag helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Het is tijd om te varen op je eigen kracht. Natuurlijk is het soms goed om naar de mening van anderen te luisteren. Maar ben je daarin te ver gegaan en heb je dingen gedaan die eigenlijk niet echt uit je hart kwamen, dan kan Chiron je nu leren om daar verandering in te brengen. Ook als je je afvraagt of je wel kunstzinnig of creatief bent, kunnen er dingen gebeuren die jou laten zien hoeveel creatiekracht en passie je in je hebt. Dat proces kan soms pijnlijk zijn omdat je herinnerd wordt aan de dingen uit je kindertijd die jou onzeker gemaakt hebben. Maar met Chirons liefde lukt het je die onzekerheid te helen. Je beseft dat je nu groot bent en de goedkeuring van anderen niet meer nodig hebt.

Boogschutters met een vaste partners leren om liefdevol naar hun partner te kijken en de dagelijkse ergernissen minder op te blazen. Ook als er wrok is of boosheid over dingen die de ander in het verleden heeft gedaan, dan helpt Jupiter je om er een helend kusje op te geven. En door Chiron kun je ontdekken dat je – ook als je daar eerder aan twijfelde – helemaal voor elkaar gemaakt bent. Als er toch pijnlijke momenten zijn, dan lukt het om elkaar te troosten, vast te houden en er samen doorheen te gaan. Je leert alles over het materiaal waar een levenslange liefdes van gemaakt zijn.

STEENBOKSteenbok

De afgelopen tien jaar (of langer) heb jij elke donkere uithoek van je ziel leren kennen. Het is tijd om aan de slag te gaan met je nieuw verworden inzichten en kwaliteiten. Chiron en Jupiter in Ram helpen je (vooral tot 16 mei) om emotioneel te herstellen van alles wat er is gepasseerd. Om jezelf lief te hebben en te vergeven voor de foute keuzes die je ongetwijfeld hebt gemaakt. Het is tijd om aardig te zijn voor jezelf en jezelf niet langer streng toe te spreken, maar te omarmen alles inclusief, het mooie en het moeilijke.

In de liefde wil je vooral vrijheid en vernieuwing ervaren. Uranus in Stier versterkt de behoefte aan liefdeservaringen met een hoog ‘rock&roll’ gehalte. Jij stelt je meer open dan normaal, zolang het maar niet gaat over een vaste verbintenis. Daar kun je juist wat moeite mee hebben. Zolang je partner zich opstelt als je beste vriend en je de ruimte laat, is er geen wolkje aan de lucht. Maar oh jé als diegene jou claimt, jaloers is of eisen stelt. Dan kan het behoorlijk knetteren. Misschien dat je tijdelijk zelfs besluit om uit elkaar te gaan. Maar vanaf 17 mei bevindt Jupiter zich ook in Stier en dat is de grote goedmaker. De planeet die zegt: hoe meer hoe beter. Waarom zou je niet van twee mensen tegelijk kunnen houden? Of van drie. Dit klinkt misschien niet als des Steenboks. En je kunt je misschien niet voorstellen dat jij zoiets gaat meemaken. Maar de sterren hebben zo hun manieren om de mensen te verrassen.

Jouw persoonlijke planeet Saturnus verblijft tot 7 maart in Waterman om dan te verhuizen naar het teken Vissen. Dat kan van invloed zijn op de onderwerpen die jou interesseren. Bij Saturnus in Waterman zijn die meer maatschappelijk en politiek gericht. Je kunt ook veel bezig zijn geweest met een of ander (digitaal) systeem. Bij Saturnus in Vissen wil je je werk op een meer spirituele en betrokken manier vorm geven. Dan gaat het over de menselijke maat, empathie en werken vanuit je gevoel. Als dat in je huidige baan niet kan, kan het verlangen ontstaan om van baan te veranderen. Daar hoef je niet meteen gehoor aan te geven, maar aangezien die invloed nog zeker twee jaar lang aanwezig is, komt waarschijnlijk vroeg of laat het moment dat je een knoop doorhakt en een volkomen nieuwe weg inslaat. Een weg van zachtheid en minder gericht op prestatie. Een beetje Steenbok 2.0.

Vanaf 17 mei onderga jij de positieve vibes van Jupiter in Stier. Dat is een enorme zegen. Jupiter zorgt voor optimisme en hoop. Stier is een aards teken dat een sterke band heeft met de materie, daar vallen geld en zekerheden onder. Jupiter zorgt voor groei. Dat klinkt je ongetwijfeld als muziek in de oren. Je kunt merken dat financiële of andere materiële beslissingen die je neemt vrucht afwerpen. En je kunt makkelijker ontspannen rond dit voor Steenbok gevoelige thema. Je ontdekt dat positieve gedachtes leiden tot mooie resultaten. Een beetje minder ‘better safe than sorry’, een beetje meer vertrouwen op de goede afloop. Kortom een jaar waarin je merkt dat je ook succes en geluk kunt bereiken als je wat minder ‘verstandig’ bent dan normaal. Je kunt niet alles onder controle houden. En soms heet het leven het goed met je voor, zonder dat jij zo hard hoeft te zwoegen. Is dat geen mooie boodschap?

WATERMANWaterman

Saturnus verblijft nog tot 7 maart in het teken Waterman. Saturnus is de planeet van het werken en het ploeteren, van het bestijgen van de maatschappelijke ladder. Tot die tijd kun je er keihard tegenaan gaan, de carrièretijger uithangen. Maar zodra Saturnus verhuist naar het teken Vissen wordt het ineens heel stil in jou. Dan besef je misschien wel dat je ver bent afgedreven van jouw werkelijke drijfveren en dat het tijd is om een stap te zetten in de richting van je ware talenten. Dat kan nog best even zoeken zijn vooral als je de innerlijke stem, je roeping, al jaren hebt genegeerd.

Misschien zul je straks genoegen nemen met werk dat minder goed betaalt maar dat veel meer oplevert dan geld alleen: plezier en bevrediging. Dat kan lastig zijn, want jouw planeet Uranus staat in het materialistische teken Stier dat gehecht is aan geld en zekerheid. Tegelijk is Stier ook het teken dat je doet beseffen dat de waarde van de echte mooie dingen in het leven niet in geld is uit te drukken. Gun jezelf de tijd om aan het idee te wennen, leg een spaarpotje aan, maar luister vervolgens naar je hart. Dat is de weg die jou dichter bij jezelf brengt en die een gelukkige loopbaan mogelijk maakt.

De sterren willen dat je meer aandacht hebt voor je emotionele fundament. Dat wil zeggen je thuisbasis, je familie of gezin, je roots en eventueel je verleden. Uranus in Stier brengt je er op een onverwachte manier mee in contact. Misschien door een toevallige gebeurtenis, misschien door een reis naar een ander land waar je familie wortels heeft. Er kan een proces in gang worden gezet waardoor je veel in twijfel trekt. Wie ben ik, wat voel ik? Wat heeft mijn familiegeschiedenis met mij gedaan? Je kunt het gevoel hebben dat je alleen op de wereld bent, een existentieel alleen-zijn. Omdat je Waterman bent, kan dat ook werken als een bevrijding, alsof er niets is dat jou kan belemmeren.

Vanaf 17 mei komt Jupiter in Stier. Dat is de brenger van het goede nieuws die jou helpt om je weer te verbinden met je emoties. Die je laat zien dat thuis voor jou de gelukkigste plek is op aarde. En is het dat nog niet… dan helpt Jupiter om te ontdekken waar die plek zich wél bevindt. Sommige Watermannen zullen daardoor zelfs op het idee kunnen komen dat ze gaan emigreren.

Uranus in Stier kan en behoorlijke impact hebben op jouw denken en communiceren. Je bent meer op jezelf gericht dan normaal. Je zult je woorden beter overdenken voor je ze uitspreekt en je hebt meer tijd nodig om beslissingen te nemen. Je kunt meer dan anders piekeren over kleine dingen. De kunst is om uit deze mindset het beste te halen. Dat doe je door te kiezen voor projecten die tijd en toewijding vragen. Waarbij je rustig de tijd neemt om alles stap voor stap te doorlopen, waarbij ruimte is om je beslissingen goed te overwegen.

VISSENVissen

Vanaf 7 maart, meteen aan het begin van het jaar, komt de planeet Saturnus het teken Vissen bewonen. Dat betekent dat hij jou ter verantwoording roept. Wat heb je de afgelopen 15 of 30 jaar gedaan met je leven? Dit is een jaar waarin je gaat oogsten wat je hebt gezaaid. Heb je keihard gewerkt, ben je er voor anderen geweest? Dan zou je weleens een royale beloning in ontvangst kunnen nemen. Denk daarbij verder dan aan geld. Denk aan liefde, waardering, iets waar je al heel lang op hoopt.

Heb je daarentegen je verantwoordelijkheid ontlopen tijdens de afgelopen jaren, ben je vooral met jezelf bezig geweest of heb je tijd verspild met onrealistische plannen? Dan komt Saturnus de rekening vereffenen. Het is tijd om je alsnog in te zetten voor de goede zaak. Dat kan zwaar voelen. Maar zelfmedelijden helpt niet. Als je nu oppakt wat je te lang hebt laten liggen, kun je dat zien als een prachtige kans om je levensopdracht te vervullen. En dat geeft uiteindelijk een geweldig gevoel. Maar je moet wel even doorzetten, in de spiegel kijken en de waarheid onder ogen komen. Confronteren is niet jouw favoriete bezigheid, maar met Saturnus in jouw vaarwater is er geen ontkomen aan. Maar de sterren beloven dat het resultaat uiteindelijk beter zal zijn dan je ooit had durven hopen.

In de liefde neemt Neptunus al een aantal jaren het voortouw. Neptunus maakt van een relatie een roze droom. Alles moet perfect, romantisch en zacht zijn. Voldoet de liefde even niet aan dat beeld, dan volgt de teleurstelling. Ook zou je van de ene in de andere relatie of verliefdheid kunnen vluchten waarbij je telkens denkt dat je de ware hebt gevonden. Vooral als je de focus teveel hebt gelegd bij ontvangen (wat kan de ander voor jou doen) in plaats van geven (wat kun jij voor de ander betekenen) dan is het tijd voor een ‘correctie’. Dat is het werk van Saturnus die je met de voetjes weer op aarde brengt. Je ziet die ander voor wie hij (of zij) werkelijk is en ook krijg je meer inzicht in wat jij doet om relaties te ondermijnen. Dat kan even een hard gelag zijn maar… uiteindelijk is Saturnus een wijze oude vriend die jou een liefdesles leert waar je de rest van je leven baat bij hebt. Neem die les ter harte en je relatie(s) wordt beter dan hij ooit is geweest. Wijs die les af en je blijft eindeloos dezelfde fouten maken. Het is aan jou, het is niet alleen maar leuk en makkelijk maar het is ook ontzettend waardevol. Je kunt eindelijk die gelijkwaardige partner worden die voor altijd wordt gekoesterd door je geliefde.

Het kan zijn dat je de afgelopen jaren teveel hebt vertrouwd op je goede geluk en te weinig hebt geïnvesteerd in je cv of opleiding. Mogelijk heb je je talenten verwaarloosd. Dankzij Saturnus in Vissen vanaf 7 maart komt hier verandering in. Er is achterstallig onderhoud en dus… werk aan de winkel. Veel werk.

Chiron en (vanaf 16 mei) Jupiter in Ram helpen je om je innerlijke schatkist te openen en verbinding te voelen met de dingen die je het liefste doet en waar je goed in bent. Misschien zou je nog een (aanvullende) opleiding in die richting kunnen doen, maar misschien is dat niet eens nodig, want als je eenmaal doet wat bij je past krijg je geestelijk en lichamelijk zoveel energie dat je bergen kunt verzetten. Dan is elke werkdag een feest.