Bijna iedereen die een beetje interesse heeft in astrologie begrijp al snel waar Saturnus over gaat. Dat is die vervelende planeet, die voor hindernissen zorgt. Het is veel lastiger om grip te krijgen op de energie van Jupiter, terwijl hij het beste met ons voorheeft! Daarom deze uitleg over Jupiter. Deze planeet laat zien waar jij hoop, geloof en verbondenheid vindt. Hij laat ook zien welke leraar of meester je nodig hebt én hoe je eigen ‘goeroekwaliteiten’ eruit zien. Een astrologisch hart onder de riem in deze koude en donkere dagen…

Stel je voor dat je op een plek bent waar je beslist niet wilt zijn. Het is er donker, onaangenaam en je bent alleen. Er is niemand die je kan helpen. Bovendien heb je geen idee hoelang dit nog gaat duren. Op zo’n plek, letterlijk of figuurlijk zijn we allemaal weleens geweest. Dan heb je waarschijnlijk ook ervaren dat er op enig moment een klein lichtje verschijnt. Op het moment dat je dat zwakke schijnsel ziet, is er hoop. Zelfs als je alle moed had verloren omdat je dacht dat je hier nooit meer weg zou komen. Je gelooft dat er in de verte mensen zijn die om je geven, dat er warmte en liefde is. Je begint te lopen, of misschien te kruipen in de richting van het licht. Je gelooft oprecht dat je het zult halen. Hoe zwaar en lang de tocht ook is, dat geloof houdt je gaande en geeft je de kracht om honger, verdriet en uitputting te verslaan. En dan, als je aan bent gekomen bij het licht, zijn er misschien mensen die hun hand naar je uitstrekken. Aan je eenzaamheid is een einde gekomen en je verbindt je weer met het volle leven. Je ervaart vervulling en geluk. Hoop, geloof en verbondenheid helpen ons om elke crisis te doorstaan. Ze horen bij de planeet Jupiter. Deze planeet draagt de naam van een Romeinse god. De god van de hemel en het onweer, een machtig type. Omdat hij regen bracht werd hij een symbool van voorspoed want als het regende konden de boeren in de oudheid rekenen op een flinke oogst. De planeet Jupiter hoort bij het sterrenbeeld Boogschutter. Een echte Boogschutter is joviaal (dat woord is afgeleid van Jove, Latijns voor Jupiter) genereus, inspirerend, enthousiast, optimistisch en vol geloof in eigen kunnen. In je horoscoop is Jupiter de planeet die een groot geluksgevoel vertegenwoordigt en een enorm groeipotentieel. Het hoekje of de niche waarin alles wat je aanraakt kan veranderen in goud. Dat kan letterlijk over geld gaan, maar meestal gaat het om geestelijke rijkdom: dat wat je voor geen goud op de wereld zou willen missen, zo gelukkig maakt het je. Voor dat gevoel heb je alles over en het helpt je om de zwaarste stormen te doorstaan.

Lord Ganesh, met heel veel jupiter-energie!

Misschien zit jouw Jupiter-geluk in je kinderen, je vrienden, verre reizen, de natuur of je boekenkast. Hoe dan ook kun je, door af te stemmen op je Jupiter-energie, wegkomen van de duistere pagina’s van je levensboek. Als we jong zijn denken we vaak dat we een ‘goeroe’ of ‘meester’ nodig hebben om contact te maken met onze Jupiter-energie. Iemand die wijze woorden spreekt, in wie we kunnen geloven en die ons inspireert om verder te gaan op onze levensreis, als de rugzak te zwaar is geworden en we er even doorheen zitten. Dat is mooi, maar het heeft ook een nadeel. We plaatsen de Jupiter-energie buiten onszelf en dat kan ons afhankelijk maken van valse profeten. Als we ouder worden, is die goeroekwaliteit van anderen meestal niet zo hard meer nodig. We hebben onderweg veel ervaring opgedaan en we kunnen putten uit een enorme bron van levenservaringen. Dan durven we steeds meer te geloven in onze eigen stem en worden we our own personal Jesus. Misschien veranderen we zelfs zelf in een goeroe of wijsgeer die kennis doorgeeft en op zijn of haar beurt anderen inspireert. Dit is het natuurlijke verloop van het leven, al zijn er tegenwoordig veel nieuwetijdskinderen, die deze ‘route’ aan hun laars lappen en al jong hun ouders inspireren met de wijze woorden die Jupiter ze influistert. In de tabel of door je horoscoop te berekenen kun je opzoeken waar jouw Jupiter staat. De beschrijving die erbij hoort vind je hierna.

Waar staat jouw Jupiter? Kijk in deze tabel.

Ram

Als Jupiter in het teken Ram staat zoek je hoop, geloof en verbondenheid in strijd, voor jezelf opkomen op een fysieke, mannelijke manier. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar toch kan het. Door voor een ideaal te vechten. Je gelooft in een rechtvaardiger wereld en je wilt samen met anderen de strijd voeren om die wereld vorm te geven. Als je daarmee bezig bent, ervaar je voldoening en heb je het gevoel dat je echt leeft. Je bent steeds in staat om contact te maken met je innerlijke vonk, in feite ben jij je eigen bron van geluk. Je kunt erg geïnspireerd raken door positief denken en motivatietechnieken. En ook simpelweg lichamelijk trainen doet iets voor je. Dus leraren die dit onderwijzen kunnen jou helpen op je levenspad. In de tweede helft van je leven kun je anderen motiveren om in zichzelf te geloven of hun lichamelijkheid en mannelijkheid te verstreken, wat vooral voor mannen belangrijk kan zijn.

Inspirators met Jupiter in Ram
Wayne Dyer (10 mei 1940)
Allan Pease, Why men don’t listen, autoriteit op het gebied van lichaamstaal
John Gray (28 december 1951) Mannen komen van Mars…
Stier
Als Jupiter wordt ingekleurd door de kwaliteiten van het teken Stier haal je hoop, geloof en verbondenheid uit het hebben van positieve normen en waarden. Het is ontzettend belangrijk voor je om aan de goede kant te blijven van de scheidslijn tussen goed en kwaad, een goed mens te zijn in je eigen ogen. Je gelooft daarom heilig in de pacifistische aanpak van problemen of strijdpunten. Als dat lukt voel je dat jij bezig bent je volledige potentieel te realiseren. Ook van belang is een vredige, landelijke of groene omgeving. Ook daar kun je bijtanken en verbondenheid ervaren.
Een gids die je de weg wijst bij het oplossen van gewetensdilemma’s kan erg waardevol voor je zijn. Je zou je aangesproken kunnen voelen door het Jaïnisme (de Indiase leer van geweldloosheid).
Naarmate je ouder wordt, ontwikkel je zoveel wijsheid en mildheid, dat anderen het heerlijk vinden om hun dilemma’s tegen je aan te houden. Je bent een veilige vertrouweling die niet snel oordeelt en zo anderen helpt om zelf tot inzicht te komen.

Inspirators met Jupiter in Stier
Martin Luther King (15 januari 1929)
Mahatma Gandhi (2 oktober 1869)
Che Guevara (14 juni 1948)
Tweelingen
Jupiter voelt zich in Tweelingen niet helemaal op zijn gemak, waardoor hoop, geloof en verbondenheid het ene moment sterk gevoeld kunnen worden, terwijl ze het andere moment totaal afwezig lijken.
Jouw manier om tot optimisme te komen is vrij mentaal. Als je de kracht van je brein en je intelligentie voelt, heb je het gevoel dat je leeft. Ook als het je lukt om door communicatie volkomen open en eerlijk in contact te zijn met de ander is dat van onschatbare waarde voor je. Je kunt enorm opbloeien door het geluk dat je dan ervaart.
Je bent misschien gefascineerd door meesters van het woord zoals Nobelprijswinnaars, standup comedians en schrijvers. Ook streetwise rappers kunnen jou in contact brengen met de gift van Jupiter.
Tijdens je leven merk je dat je zelf steeds meer een woordkunstenaar wordt en een meester in het debat. Misschien willen anderen die kunst van je leren. Als het zover komt is de cirkel rond en kun je de lessen in communicatie die je hebt ontvangen, onbevangen doorgeven.

Inspirators met Jupiter in Tweelingen
JK Rowling (31 juli 1965) schrijfster van Harry Potter
Stephen Hawking (8 januari 1942) quantumfysicus
Jupiter in Kreeft
Met deze stand van Jupiter heeft geloof, hoop en verbondenheid alles te maken met je geboortegrond, met je familie (vooral je moeder) en met de (vrouwelijke) emoties. En misschien zelfs met de maan. Als het volkslied wordt gezongen, ben jij diegene die tranen in de ogen krijgt van ontroering. Voor dit gevoel van samen leef je. Niets voelt zo goed als de veilige thuishaven binnenvaren, je omringt voelen door je bloedverwanten.
Alleen als je volkomen in contact staat met je emoties kun je gelukkig zijn en het leven omarmen. Dan leeft je hart op.
Goeroes die daar oog voor hebben kunnen jou raken tot in het diepst van je ziel. Die kunnen ervoor zorgen dat je een toegewijde leerling wordt. Psychologen die kijken naar de rol van de moeder, van vrouwelijkheid bijvoorbeeld, maar ook religieuze leiders die het gevoel benadrukken dat we tot één grote familie behoren. Je blijft luisteren tot je emotioneel zo volwassen bent geworden, dat je anderen kunt helpen om emotioneel thuis te komen bij zichzelf.

Inspirators met Jupiter in Kreeft
Byron Katie (6 december 1942) Vier vragen die je leven veranderen, The work
Nelson Mandela (18 juli 1918)
Clarissa Pinkola Estés (27 januari 1955) Women who run with the wolves
Jupiter in Leeuw
In het teken Leeuw laat Jupiter zich van zijn creatieve en kinderlijke kant zien. Door je met pure levensvreugde te verbinden, kun je weer geloven dat het allemaal goed komt. Je put hoop uit het enthousiasme van kinderen, de onbevangenheid waarmee ze de wereld tegemoet treden.
Ook speelse erotiek kan voor jou een krachtige manier zijn om contact te maken met je geluksgevoel. Door gehoor te geven aan je creativiteit en voor jezelf een plek op te eisen op het podium, gaat je hartchakra wijd openstaan. Dan kan de warmte van de zon zo naar binnen stromen.
Je hebt het waarschijnlijk niet zo op met meesters en leraren, want je voelt al jong dat jij het in je hebt er zelf een te zijn. En je wlt je eigen ‘leer’ vormgeven en je zo min mogelijk laten beïnvloeden. Maar als ze zelfbeschikking, vrijheid en creativiteit preken, dan kun jij je openstellen voor hun boodschap.

Inspirators met Jupiter in Leeuw
Jiddu Krishnamurti (25 mei 1896)
Bhagwan Shree Osho Rajneesh (11 december 1931)
Rudolf Steiner (27 december 1861) antroposofie, oprichter Vrije School
Margot Anand (27 juli 1944) tantralerares
Joseph Pilates (9 december 1883) dansleraar
Jupiter in Maagd
In het teken Maagd moet de goddelijke en onmetelijke energie van Jupiter zijn weg zien te vinden in verfijning en details. De kleine structuren in de natuur, van atomen en bacteriën tot planten en insecten vallen onder het teken Maagd. Als jij Jupiter in Maagd hebt, kun je in die microwerelden hoop, geloof en verbondenheid vinden.
Het kan een bevrijding zijn om je eigen nietigheid of ‘onbelangrijkheid’ te ervaren, als je inzoomt op een ander niveau, waar het leven gewoon zijn eigen orde en wetmatigheden heeft. Je kunt in de ban raken van leraren die de geheimen van die subwerelden ontsluiten. Botanici, biologen, chemici of wiskundigen bijvoorbeeld. En niet te vergeten: heelmeesters. Je kunt namelijk een groot geluk ervaren als je een dienende rol kunt spelen in het lichamelijke genezingsproces van anderen.
Als je zeker genoeg bent van jezelf, wil je anderen misschien bijbrengen hoe ze geheeld kunnen worden. Of het nu met medicijnen, voeding of kruiden is, daarin kun je een enorm meesterschap bereiken.

Inspirators met Jupiter in Maagd
Bernie Siegel (14 oktober 1932) – oncoloog, schreef over de spirituele kant van kanker.
Timothy Leary (22 oktober 1920) – propageerde de heilzame kracht van LSD.
Helen Cohn Schucman (14 juli 1909) – A course in Miracles
Jupiter in Weegschaal
De essentie van het teken Weegschaal is schoonheid. Die ontstaat als we in relaties evenwicht en harmonie vinden. Het kan gaan over relaties tussen mensen, maar ook over relaties tussen kleuren of muzieknoten. We ervaren schoonheid als het geheel groter is dan de som van de delen. Denk aan muziek. De losse klanken hebben geen betekenis, maar samen maken ze de melodie van ontroerende schoonheid.
Met Jupiter in Weegschaal is het die ervaring die je hoop, geloof en een gevoel van verbondenheid geeft. Weegschaal is ook een Venus-teken, een teken van vrouwelijkheid, liefde en relaties. De beleving ervan vervult je met geluk en brengt je in contact met je essentie.
Jij vindt inspiratie bij meesters die een boodschap overbrengen van schoonheid, harmonie of liefde. Kunstenaars bijvoorbeeld die geen woorden gebruiken, maar beeld of klank.
Als je ouder wordt krijg je steeds meer vertrouwen in je eigen gevoel voor schoonheid en je opvattingen over relaties. Dan word je iemand die anderen verder kan helpen op het pad van Venus.

Inspirators met Jupiter in Weegschaal
Liz Greene (4 september 1946) astrologe gespecialiseerd in relaties
Gloria Steinem (25 maart 1934) feministe
Elizabeth Gilbert (18 juli 1969) schrijfster van onder andere Eat, love, pray
Jupiter in Schorpioen
De positie van Jupiter in het teken Schorpioen is niet erg voor de hand liggend, of bijzonder comfortabel. Jupiter gaat over hoop, geloof en verbondenheid en het teken Schorpioen gaat over onze trauma’s, over alle dingen die we moeten loslaten, over de donkere kant van onze ziel. Hoe moet je dat zien te rijmen?
Je leeft 200 procent op intens emotionele momenten. Als iemand om wie je geeft een heftige crisis doormaakt of tijdens een begrafenis, een geboorte. Zulke momenten zorgen voor een diep contact met je essentie en dat geeft je een geluksgevoel, een totale vervulling. Je zoekt zware situaties op en je aanwezigheid is helend voor anderen op de moeilijkste momenten in hun leven.
Zolang je een jonge ‘grasshopper’ bent, voel jij je aangetrokken tot meesters die de leervan loslaten en transformatie verkondigen. Je meent dat zij de waarheid kennen. Dat het allemaal niet zo zwart-wit is, ontdek je later. Naarmate je de schilletjes van je innerlijke ui afpelt, kun je jezelf ook ontpoppen als een krachtige transformator: iemand die mensen motiveert om afstand te nemen van hun heftige emoties en om verlichting te bereiken.

Inspirators met Jupiter in Schorpioen
Dalai Lama (6 juli 1935) spiritueel leider van Tibet
Deepak Chopra (22 oktober 1946) arts en goeroe
Paul Coelho (24 augustus 1947) schrijver van o.a. De alchemist
Tupac Shakur (16 juni 1971) rapper
David Bowie (8 januari 1947)
Elvis Presley (8 januari 1935)
Jupiter in Boogschutter
In het teken Boogschutter is Jupiter volkomen op zijn gemak. Daar, in zijn comfort zone, laat hij zich van zijn beste kant zien. Dat betekent dat het verzamelen van wijsheid, door te reizen en te studeren jouw manier wordt om hoop, geloof en verbondenheid te bereiken. Dat kan door verre landen te bezoeken, maar het kan ook door te reizen in de geest en in de tijd. Bijvoorbeeld door de jaren twintig of vijftig in ere te houden. Sommige mensen met Jupiter in Boogschutter kunnen intens gelukkig worden van vintage items.
Het feit dat je altijd lijkt te kunnen putten uit een oneindige bron van wijsheid is je grootste houvast in het leven. Dat helpt je om alles aan te kunnen.
Als je jong bent heb je misschien de neiging om je vol te zuigen met de woorden van filosofen en andere wijsgeren. Het maakt niet uit welke stroming ze vertegenwoordigen. Je wilt je volzuigen met kennis zodat je zelf je (eigen)wijze conclusies kunt trekken.
Ben je er eenmaal klaar voor, dan kun je je ontpoppen als een fantastische leraar. Iemand die andere inspireert met de inzichten die je hebt opgedaan tijdens je lange levensreis.

Inspirators met Jupiter in Boogschutter
Eckhart Tolle (16 februari 1948)
Sue Johnson 9 december 1947 relatietherapeut en auteur van Houd me vast
Jupiter in Steenbok
Planeet Jupiter en het teken Steenbok zijn totaal verschillende energieën, maar als ze samenwerken kunnen ze tot grote prestaties komen. Heb jij Jupiter in Steenbok, dan is verantwoordelijkheid nemen erg belangrijk voor je. Dat is voor jou de weg naar hoop, geloof en verbondenheid. Als je een rol op de achtergrond moet vervullen, werkt het eenvoudigweg niet voor je. Dat kan uitwerken als pure ambitie, een geluksgevoel krijgen als je bezig bent met politiek of met het beklimmen van de maatschappelijke ladder.
Maar je kunt ook volkomen in je element zijn door je te concentreren op de structuur van iets. Van de samenleving bijvoorbeeld of van een groot bouwwerk (architectuur!). Als het maar belangrijk is en autoriteit uitstraalt. Met Jupiter in Steenbok kun je ook ‘iets’ hebben met plechtigheden. Ook die kunnen je helpen om contact te maken met een gevoel van hoop en optimisme.
Mensen met een belangrijke politieke boodschap raken jou recht in je hart. Ze kunnen je inspireren om verantwoordelijkheid te nemen en jezelf te overstijgen. Vooral als je jong bent. Later als je er rijp voor bent, kan het zijn dat je hun voorbeeld volgt. Dat je op jou beurt anderen verbindt door de politieke of maatschappelijke visie die je uitdraagt.

Inspirators met Jupiter in Steenbok
Karl Marx (5 mei 1818) grondlegger marxisme
Carlos Castaneda(25 december 1925) schrijver over shamanisme
Philip Glass (31 januari 1937) componist minimal music
Jupiter in Waterman
Heb je Jupiter in Waterman, dan kan het zijn dat je pas gelukkig bent als je volledig opgaat in een groep of in een team. Dan ervaar je hoop, geloof en verbondenheid. Het kan een gelukzalige ervaring voor je zijn om in een voetbalstadion mee te brullen en daar helemaal in op te gaan. Of deel te nemen aan een weekend teambuilden. Dat zijn voor jou de ervaringen die tellen, waarvoor je het doet.
Maar Jupiter in het teken Waterman kan ook abstract uitwerken. Dan gaat het over licht, elektriciteit, oneindigheid of kwantummechanica. Bezig zijn met zulke flitsende onderwerpen kan jou bevrijden van de grauwe realiteit en je een geluksgevoel bezorgen.
De leermeesters die op je pad komen, vertellen een sociale boodschap: het gaat erom dat we het samen doen en dat we er zijn voor elkaar. Een boodschap van bevrijding. Of ze komen met spannende, originele of buitenissige theorieën. Science fiction en futurisme bijvoorbeeld.
Als je genoeg moed hebt verzameld om zelf een groep om je heen te verzamelen en die toe te spreken, dan gaat het waarschijnlijk over ‘samen’, ‘vrijheid’, ‘vernieuwing’ en ‘toekomst’. Dat zijn de onderwerpen waarmee je anderen verder helpt op hun levenspad.

Inspirators met Jupiter in Waterman
James Redfield (19 maart 1950) schrijver van De Celestijnse belofte
Albert Einstein (14 maart 1879) relativiteitstheorie
Allen Ginsberg (3 juni 1926) dichter van de Beat Generation
Louise Hay (8 oktober 1926) auteur van Je kunt je leven helen
Jupiter in Vissen
In het teken Vissen staat Jupiter op een prachtige plek, maar wel een die wat stil en afgelegen is. Heb je deze planeetstand, dan kan pure afzondering je weg zijn naar geluk. In stilte en meditatie maak je contact met een hoger bewustzijn (het goddelijke) en zo bereik je het ultieme gevoel van hoop, geloof en verbondenheid.
Het is pure noodzaak voor je om bezig te zijn met spiritualiteit. Dat is de enige manier om geluk te ervaren. Al het andere is een tijdelijke opvulling van de leegte en dat besef je maar al te goed. Daarnaast ervaar je als geen ander geluk als je mensen of dieren kunt helpen. Je verstaat de kunst van geven zonder daarvoor iets terug te verwachten. Als je jong bent, kan het lastig zijn om onderscheid te maken tussen valse en echte profeten. Dan ben je diep onder de indruk van elke waarzegster op de kermis. Naarmate je je eigen spiritualiteit ontwikkelt, kom je steeds dichter bij de zuivere boodschap. En of je nu de ambitie hebt om goeroe te worden of niet, het moment komt dat je die boodschap begint uit te dragen en dat je anderen helpt om het pad te vinden naar verlichting.

Inspirators met Jupiter in Vissen
Sigmund Freud (6 mei 1856) grondlegger psychologie (dromen, onderbewuste)
Charles Darwin (12 feb 1809) bioloog, evolutietheorie
Tariq Ramadan (26 augustus 1962) grondlegger van de verlichte (euro)islam
Gabriel Garcia Marquez (6 maart 1927) magisch realistisch schrijver