Het hormoon oxytocine lijkt alles te maken te hebben met het teken Kreeft. Is het mogelijk om ook andere hormonen aan een sterrenbeeld toe te kennen? Waarschijnlijk wel. Ontdek welk hormoon bij je sterrenbeeld hoort! 

Hormonen en sterrenbeelden, een kwetsbare balans

Hormonen en astrologie? Wat hebben die met elkaar te maken? Volgens een stokoude theorie heel erg veel. Vroeger dachten we dat er vier temperamenten waren: sanguinisch, cholerisch, melancholisch en flegmatisch (de humorestheorie van Hippocrates). Die temperamenten gebruiken we in de astrologie nog steeds maar we noemen de temperamenten respectievelijk lucht, vuur, aarde en water. We weten dat het lichaam veel meer en vooral andere ‘vloeistoffen’ produceert dan de vier humores. We kennen talloze hormonen die zowel invloed hebben op ons uiterlijk als op ons temperament. Gezonde serotoninespiegels maken happy en tevreden, een flinke dosis testosteron verbetert bij mannen de lichaamsbouw en met een goede insulinehuishouding blijven we makkelijker op een gezond gewicht. Zo is het ook voorstelbaar dat hormonen het karakter of temperament beïnvloeden. Als we naar de bekendste hormonen kijken, kunnen we ze zelfs aan een sterrenbeeld en of planeet koppelen op grond van hun kenmerken. En dat levert de volgende observaties.

 

 

Bijsluiter: dit artikel berust op intuïtie en ervaring. Dat betekent niet dat de informatie medisch of wetenschappelijk verantwoord is. Ga bij lichamelijke-hormonale klachten voor advies naar een (complementair) arts.

Ram: testosteron
Testosteron lijkt de perfecte vertegenwoordiger van het teken Ram (Mars). Testosteron is bij uitstek het mannelijke hormoon, de stof die ervoor zorgt dat jongens zich ontwikkelen tot mannen en kenmerken krijgen als baardhaar en spieren. Testosteron wakkert de vechtlust aan en versterkt het libido. Dat laatste werkt overigens zowel bij vrouwen als bij mannen. Dit hormoon is vooral in de jeugd actief. Bij het ouder worden daalt de productie ervan langzaam, wat door mannen vaak wordt gevoeld als afname van de ‘levenslust’, ook zo’n Mars-gegeven. Kortom, geen betere analogie denkbaar dan testosteron met Ram en Mars. Het interessante is dat bij vrouwen testosteron met de leeftijd aan belang wint, omdat het minder sterk afneemt dan de vrouwelijke geslachtshormonen, waardoor de mannelijke kwaliteiten bij vrouwen met de jaren toenemen. Daarin zou je de onbewuste (inferieure) tegenhanger van Ram kunnen herkennen: Steenbok, het teken dat sterker wordt met de jaren.

Stier: thyroxine
Thyroxine (T4) is een van de schildklierhormonen. Thyroxine regelt de snelheid van de stofwisseling. Je zou het kunnen zien als knop op de thermostaat van het lichaam: als er teveel schildklierhormoon wordt gemaakt, staat de thermostaat te hoog en is het metabolisme verhoogd. Is er te weinig dan gaat de stofwisseling in de vertraging. Het gevolg is onder andere extreme vermoeidheid, depressie en haaruitval. Thyroxine wordt gemaakt in de schildklier – die ligt in het halsgebied, dat onder Stier valt. Dus Stier (en Venus) lijken de aangewezen astrologische vertegenwoordigers: denk bijvoorbeeld aan het ‘herkauwen’ van Stier. Ook erg mooi is dat het schildklierhormoon de hartslag aanstuurt: de hartslag en het hart horen bij Leeuw en vertegenwoordigen de ‘inferieure’ (onbewuste) kwaliteiten van Stier.

Tweelingen: acetylcholine
Neurotransmitters zijn een bijzondere groep hormonen die zorgen voor de communicatie in het zenuwstelsel. Een bekende neurotransmitter die veelvuldig voorkomt in het lichaam is acetylcholine. Deze stof verzorgt de overdracht van zenuwprikkels naar de spieren, zowel in het sympathische als parasympatische zenuwstelsel. Het zorgt dus letterlijk voor de communicatie in het lichaam zodat gedachtes kunnen worden omgezet in daden. Daarnaast is acetylcholine actief in het brein, met name in de zones die betrokken zijn bij geheugen, leerprocessen en motivatie. Ook bij het wakker worden speelt acetylcholine een rol. Vooral interessant is de betrokkenheid bij het reageren op zintuigelijke prikkels uit de omgeving: een vorm van aandacht. Veel giftige stoffen danken hun werking aan de versterking van de activiteit van acetylcholine zodat overprikkeling van de spieren en het centrale zenuwstelsel ontstaan. Bij een hoge dosis kunnen fatale stuiptrekkingen ontstaan. Het teken Tweelingen (en Mercurius) heeft veel overeenkomsten met acetylcholine. Vergiftiging komt voort uit activering van de inferieure (onbewuste) kant van dit systeem: vertegenwoordigt door Vissen.

Kreeft: oxytocine
Oxytocine is het hormoon dat vrijkomt als moeders borstvoeding geven (zowel bij de baby als bij de moeder), dat de hechting tussen moeder en kind bevordert, het ontspant en beschermt tegen verslaving, schrijft Uvnas Moberg in De oxytocine factor. Ook in het volwassen contact zorgt oxytocine voor vertrouwen tussen mensen, het ontstaan van een lichamelijke band en een ontspannen en veilig gevoel. Massages en meditatie zijn een manier om de aanmaak van oxytocine te bevorderen. Het gaat duidelijk over het ervaren van emotionele veiligheid. Oxytocine hoort dus bij de Maan en bij Kreeft, de symbolen van emotionele veiligheid, moederschap en het koesteren en verzorgen van elkaar. Als je bedenkt dat Weegschaal de onbewuste kant van Kreeft laat zien, dan is meteen duidelijk waarom oxytocine zo belangrijk is in het vormen van stabiele relaties, ook tussen man en vrouw.

Leeuw: serotonine
Ook serotonine is vooral een neurotransmitter, een hormoon dat vooral zijn uitwerking heeft op het brein. De populaire bijnaam is ‘het gelukshormoon’ omdat er een duidelijke relatie is met voldoende serotonine en een gevoel van welbevinden. Het lichaam maakt in het brein serotonine als er (dag)licht op het netvlies valt. Dat is één reden, waarom we ons gelukkig voelen als de zon schijnt. Eén verklaring voor het ontstaan van een depressie is een relatief tekort aan serotonine.
Een breinstofje dat correspondeert met levensvreugde en dat wordt opgeroepen door zonlicht, kan iets nog beter passen bij Leeuw? Wat verder pleit voor Leeuw is de relatie tussen serotonine en de ervaring van seksueel plezier, wat ook echt een Leeuw-gebied is. Maar dit is niet het hele verhaal. Serotonine wordt ook aangemaakt in de darmen en als reactie op de consumptie van koolhydraten. En dat verwijst naar de inferieure (onbewuste) eigenschappen van Leeuw: Stier. Zo draagt het bijvoorbeeld bij aan gevoelens van verzadiging.

Maagd: cortisol
Cortisol is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors. Cortisol helpt het lichaam om te dealen met stress-situaties. Ook zorgt een klein cortisolpiekje er ’s morgens voor dat we wakker worden en aan de slag gaan. Cortisol heeft een brede werking op het lichaam. Het onderdrukt het immuunsysteem, remt ontstekingen en allergische reacties. Het eindeloos door kunnen gaan met hard werken ten koste van je gezondheid is typisch voor cortisol én voor Maagd (Mercurius) en kan zelfs resulteren in een burnout. Hoge cortisolspiegels zorgen ervoor dat mensen erg geïrriteerd kunnen raken en minder goed onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Een bijeffect van langdurige stress en hoge cortisolspiegels is dat de suiker- en insulinehuishouding ontregelt kan raken, met een toename van het buikvet als gevolg. Een duidelijke manifestatie van Boogschutter, de inferieure (onbewuste) kant van Maagd.

Weegschaal: oestrogeen
Als testosteron bij Ram hoort, dan kan het niet anders of het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen hoort bij Venus. Waar anders danken vrouwen hun mooie rondingen aan? Hun schoonheid en aantrekkelijkheid? Oestrogeen natuurlijk. Bovendien speelt oestrogeen een belangrijke rol bij de vrouwelijke cyclus. Daarbij denken we meteen ook aan de Maan natuurlijk. Maar toch wint Weegschaal. Veel hormonen vertonen namelijk een maandelijks (maan) en dagelijks (zon) ritme en zelfs een jaarritme (zon). Ik denk dat de lichamelijke en geestelijke uitwerking van een hormoon belangrijker is om het te karakteriseren dan de aansturing. En dan hoort oestrogeen toch écht bij Weegschaal en de Planeet Venus.
De band met de Maan zit echter wel mooi verstopt in de (inferieure) onbewuste tegenhanger van Weegschaal: Kreeft, die wordt beheerst door de Maan.

Schorpioen: endorfine
Wat is het meest kenmerkend voor de processen van Pluto? Ze gaan gepaard met intense pijn. Lichamelijk en geestelijk, geboorte en dood, emotionele groei, intense liefde en trauma, alleen door de pijn te doorstaan komen we verder. Gelukkig voorziet het lichaam in de productie van een krachtige pijnstillers: de endorfines, neurotransmitters met krachtige werking die lijkt op die van morfine.
Endorfines hebben nog een krachtig Schorpioenkenmerk: ze zijn betrokken bij het orgasme en gevoelens van liefde en intimiteit. Endorfines spelen ook een rol bij de depersonalisatiestoornis die kan ontstaan door een ernstig psychologisch trauma (in de kindertijd). Maar ook thrillseeking kan worden aangewakkerd door endorfines en daarin zit de onbewuste kant van Waterman verstopt.

Boogschutter: insuline
Insuline dirigeert glucose naar onze spieren en zorgt ervoor dat het lichaam over voldoende energie beschikt. Het wordt gemaakt in de alvleesklier en geeft spiercellen en vetcellen een signaal om de poort open te zetten voor glucose.
Bij overconsumptie van suiker (fructose) en vet en bij lichamelijke inactiviteit raakt de insulinehuishouding verstoort. Dan worden cellen ongevoelig voor het insulinesignaal en stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed.
Mensen die ongevoelig zijn geworden voor de werking van insuline, maken steeds meer insuline aan, ze hebben continu honger en blijven eten. De energie die ze binnenkrijgen is niet beschikbaar voor de spieren maar wordt regelrecht opgeslagen als vet. Dit proces is erg hardnekkig, en als er niet wordt ingegrepen kunnen mensen in enkele jaren doorgroeien van overgewicht naar morbide obesitas. Het onbegrensde eten en het grenzeloze uitdijen passen bij Jupiter en Boogschutter. Dat stress (cortisol) een belangrijke aanjager van insulineresistentie is, wordt meer en meer erkend en past bij Maagd, de inferieure, onbewuste kant van Boogschutter.

Steenbok: groeihormoon
We maken ons leven lang groeihormoon (somatropine) aan, maar de concentraties ervan zijn het hoogst in het lichaam als we de groeispurt maken naar volwassenheid. Het groeihormoon activeert vooral de groei van de botten, want die vormen het skelet waar het volwassen lichaam overheen wordt gedrapeerd. Zijn we eenmaal volwassen dan wordt groeihormoon vooral ’s nachts actief en zorgt het voor de opbouw van spierweefsel, ook is het betrokken bij de kalkhuishouding. Maakt het lichaam – door een tumor – teveel somatropine dan ontstaat acromegalie, een vorm van reuzengroei, waarbij de kin, neus, kaak en oren extreem groot worden. Hoe Saturnaal wil je het hebben?
Somatropine is populair onder bodybuilders omdat het de verhouding spiermassa – vetmassa verbetert. En intensief sporten voert de productie van somatropine op. Daarin kunnen we de analogie herkennen met Ram, de onbewuste kant van Steenbok.

Waterman: dopamine
Dopamine is een neurotransmitter, een hormoon dat vooral uitwerking heeft op het beloningscentrum in de hersenen. Het zorgt ervoor dat we achter de dingen aangaan die we leuk vinden. Dat kan een voedingsbodem zijn voor verslavingen, maar voldoende dopamine maakt ons vooral slim, zorgt ervoor dat we in staat zijn om vooruit te kijken en onze impulsen onder controle te houden, zodat onze plannen op lange termijn slagen. Dopamine komt bij alle dieren voor, maar mensen hebben er veel meer van en volgens één theorie is dat deze neurotransmitter ons mens maakt. Problemen in de dopaminehuishouding zijn ook betrokken bij ADHD, Alzheimer, Parkinson en bipolaire stoornissen. Een kenmerk van mensen die over veel dopamine beschikken is de behoefte aan spanning en sensatie; het worden echte thrillseekers.
Dit alles ruikt naar Uranus want als er een teken is dat moeite heeft met de ondragelijke saaiheid van het bestaan, dan is het Waterman. Als dopamine tot expressie komt langs de inferieure kant van Waterman, dan zien we elementen van het teken Schorpioen terug: verslaving en schizofrenie. Ook intense agressie en seksuele obsessies gaan gepaard met hoge dopamineniveaus.

Vissen: melatonine
Melatonine wordt aangemaakt door de pijnappelklier en het wordt hardnekkig het slaaphormoon genoemd. Mensen die melatonine als supplement gebruiken rapporteren dat hun slaap dieper is en dat ze meer dromen, wat meteen doet denken aan Vissen en Neptunus. Melatonine induceert – zodra het donker wordt – de slaapfase, maar dit hormoon doet veel meer. Het regisseert het dag-nachtritme van veel andere hormonen en het is een buitengewoon heilzaam stofje: een sterke antioxidant die schade opruimt en herstelprocessen faciliteert. Daarom brengen we halve dagen slapend door als we ziek zijn. Ook is melatonine belangrijk voor het immuunsysteem, dat veel beter zijn werk doen, als wij in ruste zijn. Om al deze prachtige bijwerkingen, wordt melatonine als antiaging hormoon gezien. De Amerikaanse astrologen die zich hebben verenigd onder de naam Magi, geloven dat Neptunus wijst op longevity oftewel een lang leven. En ook dat is weer in overeenstemming met het idee dat melatonine hoort bij Vissen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

%d bloggers liken dit: